Saját Otthon Projekt

India könnycseppje: Srí Lanka

India könnycseppje: Srí Lanka

2015. 02. 24. Schulz Veronika

A múlt héten egy ázsiai ételt láthattatok tőlem, gondoltam, valamelyest ezen a területen maradok. Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, egy könnycsepp alakú sziget az Indiai Óceán északi partjainál. Itt minden az egyszerűségről és a buddhizmusról szól. Az éghajlatnak köszönhetően rengeteg csodás alapanyaggal találkozhatunk. A tengerparton párás, forróság fogad bennünket, a hegyekben nem ritka a hűvös 20 fok körüli átlaghőmérséklet. Ételeik apjául leginkább a bevándorlók receptjei szolgálnak: ízviláguk az arab, portugál és holland konyhára épülnek.

Az Appam egy tipikus Srí Lanka-i étel, amely leginkább a palacsintához hasonlít, a helyiek sült tojással, vagy mézzel és joghurttal fogyasztják:

Appam-with-Veg-stew-21

Rengeteg fajta rizzsel találkozhatunk, ez szinte minden étel alapja. A " Rice & Curry" szinte mindenütt megtalálható, ezt a helyiek "kárinak" ejtik és nem összetévesztendő az indiai curry fűszerkeverékkel.

Ez tulajdonképpen egy hatalmas adag rizst jelent és mellette különböző tálakban tálalt curry, mely készülhet húsból, halból vagy zöldségekből. Fűszerként chilit, kurkumát, koriandert, fahéjt, currylevelet és kókusztejet használnak. Elkészítése hosszú órákat vesz igénybe. A Curry minél sötétebb színű, annál erősebb.

Rafters_Lunch

 Az egész országban naponta fogyasztják  az Idiyappam-t,  mely gőzölt lisztből készül, tojást nem használnak hozzá. Mindenféle méretben megtalálható. Van, aki több kiló lisztet gőzöl meg, majd kiszárítja. Ezek után a tésztaétel percek alatt elkészül.

IdiyappamM

l

 Személy szerint kicsit meglepett a Coconut Sambol nevezetű étel, melynek legfontosabb és elengedhetetlen hozzávalója, ahogy nevéből is kitűnik, a kókusz. A friss kókuszt feltörik, a belsejét kiszedik és lereszelik egy kifejezetten erre alkalmas reszelővel. Hagymát és fokhagymát aprítanak hozzá, majd chilivel, sóval, borssal és lime lével ízesítik. A köret természetesen ez esetben is rizs. Nekem elsőre kicsit fura párosításnak tűnik a hagyma és a kókusz. Ti kipróbálnátok?

Coconut

 Halból nagyon sokat esznek, tipikus étel az Ambul Thiyal, ez tonhalból készül és enyhén savanyú:

ambul-thoyal-in-pan

 Édességet is szívesen fogyasztanak, mint pl a pudingból készült Vattalappam:

Vattalapamm

 Megismerhettünk egy kicsit közelebbről a tea igazi hazáját. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én letisztultságot és egyszerűséget érzek ezekben az ételekben, valami hasonló elképzeléseim voltak ezzel a "kis titokkal" kapcsolatban, a világ másik végén. Jó lenne egyszer eljutni ide.

A képek forrásait láthatjátok, ha rájuk pöttyintetek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8112573009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása