Saját Otthon Projekt

Palacsinta - ahogy Anyukámtól tanultam

Palacsinta - ahogy Anyukámtól tanultam

2015. 03. 21. Schulz Veronika

A palacsintát mindenki szereti. Én legalábbis olyannal még nem találkoztam, aki nem. De olyannal sem, aki ismer olyat, aki nem szereti...Na mindegy. :D

Korábban már írtam róla, hogy nagyon sok mindent Anyukámtól tanultam - ahogy ez általában anya és lánya között lenni szokott. Az elmúlt években ez a kapocs folyamatosan erősödik, összeköt Bennünket. Van, amikor az embernek egy teljesen alapvető dolog nem jut eszébe és már hívja a másikat. Ez nálunk is így van. Ha bármilyen tanácsra van szükségem, Őt hívom először.

Gyermekkoromban, mikor még nagymamám vidéken élt, (Somogy megyében, Buzsákon,) rengetegszer sütött nekünk. Leginkább a kelt tésztákat szerettem meg és a rajongásom a mai napig tart, apukámmal egyetemben. Bármi jöhet, ami élesztős.

Így van ez ezzel az isteni, kelt palacsintával is, amit Anyukám receptje szerint csinálok. Bármikor jöhet belőle 2-3 db. Vigyázat, rendkívül laktató és nehéz abbahagyni! :)

DSCN0481kész

Az első dolgunk, hogy veszünk egy szép fej káposztát, amit legyalulunk, vagy kis csíkokra vágunk és zsíron, sóval és borssal megdinsztelünk:

DSCN0458kész

Miközben készül a káposzta, felteszünk egy lábasba kb 1 dl tejet, nagyjából fél evőkanál cukorral és meglangyosítjuk. Ha kézmeleg, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk meleg helyen letakarva felfutni:

DSCN0461kész

Egy tálba lisztet szitálunk és tulajdonképpen annyi a dolgunk, hogy egy teljesen sima palacsinta tésztát kikeverünk:

DSCN0462kész

A lisztet sóval elkeverjük és hozzáadunk egy tojást:

DSCN0467kész

Majd szódavízzel felöntjük és a masszát jól elkeverjük:

DSCN0469kész

Lehetőleg ilyen homogén masszát kapjunk. Ha túl sűrű a tészta, nyugodtan tehetünk még hozzá szódavizet. Ha túl híg, akkor liszttel sűrítjük:

DSCN0471kész

Ha a tésztával elkészültünk, beleönthetjük a felfutott élesztőt és a dinsztelt káposztát:

DSCN0474kész

Ízlés szerint ízesítjük, én utólag kicsit mindig megsózom és megborsozom:

DSCN0476kész

Nagyjából 5 percet állni hagyom a tésztát, hogy az élesztő tovább tudja végezni a dolgát. Ezután serpenyőbe olajat teszek és szokásos módon palacsintát sütök. Talán annyi a különbség a hagyományos palacsinta és e között, hogy vastagabb tésztát kell sütnöm, mert a tészta nehezebb a káposztától és kilyukadhat fordítás közben.

DSCN0479kész

Mindkét oldalát nagyjából 2-2 percig sütöm, de legalábbis addig, amíg arany-barnás nem lesz. Tejföllel, vagy fokhagymás-tejföllel tálalom, ki hogy szereti.

DSCN0481kész

Nem éppen diétás, de ettől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek, végtelenül egyszerű és isteni finom.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4512573049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása