Saját Otthon Projekt

Programajánló: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig

Programajánló: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig

2015. 06. 04. Diamia8

Ha a hétvégén nem lesz alkalmatok strandolni és kíváncsiak vagytok egy lakáskultúrával és történelemmel kapcsolatos kiállításra, akkor látogassatok el a Nagytétényi Kastélyba.

Most hallottam róla először, de tuti el fogunk ide látogatni. Imádom a régi bútorokat nézegetni és megismerni, hogy régen hogyan éltek az emberek, milyen tárgyakkal vették körül magukat.

923

A kiállítást itt találjátok:

  • Nagytétényi Kastély
  • 1225 Budapest, Kastélypark u. 9 - 11
  • web: www.imm.hu/

Rövid ismertető a múzeum honlapjáról, hogy miket is lehet látni:

"A kastélymúzeumban rendezett bútorművészeti kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született. A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig került a múzeumba, 1945 után elsősorban a 18-19. századi gyűjtemény gyarapodott.

922

A "Bútorművészet a gótikától a biedermeierig" című, 2000 tavaszán megnyitott kiállításunk az európai bútorművességnek megközelítően 1440-től 1850-ig terjedő szakaszát mutatja be. A korábbinál nagyobb alapterületen megrendezett kiállításon, a kastély 27 termében mintegy 300 bútor és bútoregyüttes látható. Az elrendezés a kastély architektúrájához igazodva kronológiai sorrendben követi az európai bútorok történetét, enteriőrök helyett egyedi remekművekkel reprezentálva az egyes európai stíluskorszakokat, s ezáltal az iparművészet történetét. A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé.

920

A kiállítás első részét magába foglaló földszinti dunai szárny őrizte meg a legtöbb középkori építészeti részletet: a szabálytalan alaprajzú, alacsony boltindítású szobasor önként kínálkozott a legkorábbi, a gótikus és reneszánsz bútoranyag bemutatására. Az anyag a középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművességet képviseli."

921

19775_abc_GEL_2625

65_124_dia

5306_MA_ny

5492_Sezlony_GEL_2192

Ti jártatok már itt?

A képek forrásait a múzeum honlapjáról származnak: www.imm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9812573165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása