Saját Otthon Projekt

Koviubi, ahogy én készítem

Koviubi, ahogy én készítem

2015. 06. 19. Schulz Veronika

Amikor a meleg megérkezik, onnantól kezdve nincs nyugtom, azonnal rám tör a "kovászos uborkát akarok enni, lehetőleg már tegnap" érzés. :P

Most sem volt ez másképp, hétvégén meg is vettem a hozzávalókat. Azóta pedig már el is készült és a hűtőben várja, hogy mindet felfaljam.

Évek óta az anyukám receptje szerint készítem, nem is szeretnék mást kipróbálni, nekem ez vált be.

Túl sok hozzávalóra nem lesz szükség, a minőségre kell inkább odafigyelni. Az első és legfontosabb: az uborka. Mindig egyfélét veszek, az úgynevezett fürtös kovászolni való uborka. Nagyon kell figyelni, hogy csak igazán keményeket válasszunk, mert az nem "plöttyed" meg. Igen, tudom, össze kell tapogatni, ráadásul szúr is, de én mondom, megéri. :) Uborkából nagyjából másfél kilót vettem.

Következő lépés a fokhagyma. Fontos, hogy csakis magyar fokhagymát vegyünk. Egyszer sikerült beleválasztanom egy jó kis kínai fajtába, az egész üveggel dobhattam ki. Nem éri meg. Belilult az egész és fura íze is volt tőle.

Ezután vettem egy nagy csokor kaprot és mikor hazaértem, neki is álltam az elkészítésének.

DSCN0978kész

Elsőként az uborkát alaposan megmossuk. Két végét levágjuk és 2-3 helyen hosszában bevágjuk, hogy belül is átvegye az ízeket.

DSCN0958kész

Ezután fogtam egy 5 l-es üveget, alaposan elmostam:

DSCN0964kész

Majd az üveg alját kibéleltem kaporra, majd rátettem az uborkákat:

DSCN0965kész

DSCN0969kész

2 fej fokhagyma került az uborkák közé:

DSCN0975kész

Amikor ezzel elkészültem, felöntöttem vízzel. Az egész lényege: 1 liter meleg vízhez 3 dkg sót kell, majd literenként hozzáadni. Addig folytassuk, amíg meg nem telik az üveg.

Innentől kezdve semmi más dolgunk nincs, mit szikkadt kenyeret tenni a tetejére. Majd lefedjük és kitesszük a napra 2-3 napra.

DSCN0978kész

Leszűrjük és hűtés után máris fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr6112573195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása