Tegnap az anyósomékhoz voltunk hivatalosak, születésnapot ünnepelni. Korábban megbeszéltük, hogy nem veszünk ajándékokat, inkább valami kedves, saját dologgal lepjük meg a másikat.
Az jutott eszembe, hogy egy sk. készített tortát fogok neki vinni. Mindezt annak ellenére, hogy a sütés nem tartozik az erősségeim közé. Lehet azért, mert nem sűrűn szoktam gyakorolni. :)
Egy egyszerű tortát szerettem volna készíteni, ami könnyű, mégis gyümölcsös, ha már nyár van. Emiatt esett a választásom a sajttortára. Leszaladtam a boltba, megvettem a hozzávalókat és neki is láttam az elkészítésének.
Az alapjához nincs másra szükségünk, mint 20 dkg darált keksz, körülbelül 15 dkg puha vaj, egy evőkanál cukor, 2-3 evőkanál víz, illetve volt itthon kardamon, azt is törtem bele, de akár fahéjjal is ízesíthetjük.
A hozzávalókat a kezünkkel jól összedolgozzuk, egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral és a masszát eloszlatjuk:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük:
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krém hozzávalóit:
1 pohár sűrű tejföl, 15 dkg cukor, 500 gr mascarpone, 5 db egész tojás, egy fél citrom leve és héja és egy evőkanál keményítő:
Miután a hozzávalókat egy tálba tesszük, az egészet alaposan összekeverjük, de nem habosítjuk:
Ezalatt az idő alatt a tésztánk gyönyörű színt kap, kicsit félretesszük, langyosra hűtjük:
15-20 perc után a krémet a tésztára öntjük, megszórjuk ízlés szerint gyümölcsökkel. Én epret és málnát használtam hozzá, de tehetünk bele cseresznyét, áfonyát, barackot, tényleg bármit. Ezután mehet a sütőbe, először 170 fokon 20 percig sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra és további 20-25 percig sütjük.
Azt hiszem, máskor is el fogom készíteni, mert isteni finom és ahogy látjátok, tényleg nem nehéz elkészíteni. Nálunk sikert aratott. :)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.