Saját Otthon Projekt

Végre szüret van!

Végre szüret van!

2015. 09. 15. Schulz Veronika

Sajnos a nyár véget ért, de nem szabad csüggedni! Hiszen jobbnál-jobb programok várnak ránk az ősz beköszöntével. Korábban már olvashattatok különböző receptötleteket, miként lehet hasznosítani a szőlőt:

http://sajatotthonprojekt.blog.hu/2015/09/01/bor_volt_hol_nem_volt_229

Középiskolás koromban egy olyan mezőgazdasági szakközépiskolába jártam, ahol az iskola hatalmas földterületekkel rendelkezett és minden évben nekünk, diákoknak kellett szüretelnünk. Gyakorlat volt ez tulajdonképpen, de mi csak bulit láttunk benne. Sokat nem dolgoztunk, ezzel szemben rengeteg szőlőt vágtunk a másikhoz.. :) (Most remélem, az akkori "gyaksza tanárom" nem olvassa ezt a bejegyzést.. :) )

Felnőtt fejjel azt hiszem, nem dobálóznék már a szőlővel, hiszen abból készül az isteni bor vagy a mennyei pálinka. 

A szüret nemcsak a szőlőszedésről szól, ilyenkor eljön a család, a barátok, őket pedig az egész napos munka alatt el kell látni mindenféle földi jóval, hogy pótolják az energiát. Nézzük tehát, mi az amivel érdemes ilyenkor kedveskedni:

szüret

Ilyenkor leginkább a magyaros konyha elevenedik meg, nagy adagokat készítenek, zsírral főznek bográcsban, kondérban. Nincs is jobb, mint egy bográcsban elkészített gulyásleves:

maxresdefault 

Természetesen előkerülnek a szokásos pörköltek. Birka, marha, csirke pörkölt, sok nokedlival, esetleg csemege uborkával. Ugye milyen finom is az? :)

P6090103

Előszeretettel készítenek ilyenkor különböző pecsenyéket, mint az enyingi, a vasi vagy a brassói:

brassoi_apropecsenye_kemences_krumplival_1236242_3459

Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára egy jó kis töltött káposztát. Ha szerencsénk van, ezzel is megvendégelhetnek minket:

20140521lazar-chef-sztarszerzok-toltott-kaposzta

Akár több tepsi focaccia-t is készíthetünk. Így mi magunk is viszünk valami finomságot, stílusosan szőlővel megspékelve:

4_23

Természetesen süthetünk akár egy jó nagy adag pogácsát is. A pogácsa minden mennyiségben jöhet szerintem, lehet burgonyás, káposztás, hagymás, vajas...Engem el tudnak vele hallgattatni egész napra:) 

dsc03054

Itt találhattok tőlem is egy receptet ötletet, ha a pogi mellett teszitek le a voksotokat:

http://sajatotthonprojekt.blog.hu/2015/08/22/a_hagyma_es_az_aszalt_paradicsom_esete_a_pogacsaval_610

A kemény munka után édes a pihenés, a jó házigazda bizonyára egy kis friss musttal is megvendégel bennünket:

753x440

Remélem, meghoztam a kedveteket egy kis szüreti mulatságra, nem kell, hogy csak a munkáról szóljon, kell, hogy legyen benne egy kis szórakozás, eszem-iszom, dínom-dánom.:) 

Jó szórakozást hozzá, a képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1212573323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása