Saját Otthon Projekt

Levendulaház: egyedülálló közösségi kezdeményezés Dabason

Levendulaház: egyedülálló közösségi kezdeményezés Dabason

2016. 04. 18. Diamia8

Mindig is csodáltam az olyan embereket, akik képesek saját szabadidejüket nem kímélve a közösségért tenni valami igazán hasznosat. Ha pedig kreatív és kezdeményező anyukákról van szó, akkor hatványozottan érzem ugyanezt.

Katával évfolyamtársak voltunk a gimiben és most a Cafeblogon keresztül kerültünk ismét kapcsolatba, hiszen a baba és kisgyermek-öltöztetéssel foglakozó blogja, a Mammba szintén VIP blog. Legutóbb személyesen a Dabason található, az országban szerintem egyedülálló Levendulaház kapcsán találkoztunk.

Ez a ház azért különleges, mert a Dabason élő anyukák kis csoportja létrehozott egy újszerű találkozási helyet, amely bár otthonos, de a családi fészek keretein túlmutat. Viccesen ezért is nevezik a "Város Nappalijának".

Levendulaház1

Levendulaház5

A közösségi tér ötletét 3 nagycsaládos anyuka álmodta meg: Gémesi Andrea coach, aki egyben az épület hátsó felében működő családi napközi üzemeltetője, Zórád Tünde grafikus és Bence Erika volt pénzügyes, jelenleg fotós és a Levendulaház rendezvényeinek fő szervezője.

12803206_973466552736420_2872016562943196470_n

Sokáig keresték a projektnek megfelelő helyet, de nem jártak szerencsével. A fordulat akkor következett be, amikor tudomásukra jutott, hogy az Önkormányzat megvásárolta a 200 éves, gyönyörű állapotban lévő Szalay-Róth Kúriát. A kúria minden szempontból tökéletes helyszínnek ígérkezett, így a terveikkel megkeresték Dabas Polgármesterét, akit meggyőzött az anyukák lelkesedése és a programok részletes tervei.

A névválasztás adta magát, mert a ház előtt egy közel 3000 tőből álló levendulamező van. A levendula, mint szimbólum sok helyen visszatér a nappali enteriőrjében is.

Az épület berendezéséhez közvetlen baráti segítséget kértek, akik további barátokat ajánlottak. A munkálatokban aktívan körülbelül 10 fő vett részt, de rengeteg adományt és kisebb-nagyobb felajánlást kaptak. Már itt is látszik a közösségi tér ereje, hiszen közösségi összefogás nélkül nem is jöhetett volna létre. 

Levendulaház3

Levendulaház2

A hölgyek szerint a ház jelenleg még ismerkedési fázisban van. Minden új látogató újabb és újabb ötletekkel áll elő. A szervezők pedig minden ötletet szívesen fogadnak és folyamatosan azon vannak, hogy a lehetőségeikhez mérten a lehető legtöbb dolgot meg is valósítsák.

A hivatalos megnyitó után felpörögtek az események a programokat tekintve. Márciusban volt itt Nőnapi rendezvény a helyi óvoda és iskola dolgozói számára, könyvklub, kézműves foglakozások. Az április programok között folytatódnak a kézműves foglakozások és a könyvklub, de lesz társasjáték klub, mesedélután, igazi női témákkal foglakozó  társasági klub, valamint Cheese and Wine party is. Májusra pedig még színesebb programkínálattal készülnek.

Levendulaház97

Levendulaház93

A berendezési tárgyaknak külön története van. Közösen kitalálták, hogy akkor lesz igazán nappalis hangulata a helynek, ha a saját otthonukban keresnek tárgyakat, bútorokat, amelyek illenek ebbe a közegbe. Egyöntetűen megszavazták, hogy a Vintage stílus az, amit szeretnék, ha képviselne a Város Nappalijának berendezése.

Egy enteriőrtervező anyuka, Kovács Dóra készített inspirációs terveket és az alapján elkezdték felkutatni a sufniban, a garázsban és padláson lévő kincseket. Amelyik tárgynál vagy bútornál felújításra volt szükség, azon Kmetyó Lászlóné Kriszti dolgozott – átfestett és stencil mintát készített. Kriszti egyébként a Fess’n’ velem Facebook csoport vezetője. Hihetetlen, ahogy az az ütött-kopott bútorokból gyönyörű Vintage hangulatú használati tárgyakat varázsolt.

Sok olyan használati tárgyuk van, melyek egy átalakítás során érték el jelenlegi funkciójukat, ilyenek például a fogadópult fölött lévő lámpák (régi szita, fémbúra kellett hozzá), a falon lévő képekként funkcionáló ablakok, a régi fadobozokból készült pult, a rekeszekből készült polcok vagy kisbútorok. Ahol szükség volt új kárpitra is, azt az egyik varrónő anyuka, Vlada Vovcsok pillanatok alatt kivitelezte az általuk hozott sok-sok textildarabból.

Levendulaház4

Mivel a legtöbb tárgy úgy került ide, hogy nagyiktól, dédiktől, rokonoktól hozták el, ezért magukban hordozzák az egykori használóik történetét, egy-egy élethelyzetét, munkáját. Kiderült, hogy nagyon sokszínű a rokonságuk összetétele, ezért kapott helyett például egy klasszikus Singer varrógép, ami Kata nagymamájáé volt, fa kaptafák egy cipész nagypapától, egy pár klasszikus, bőr pumps cipő egy nagypolgári életet élő nagymamától, szódásláda egy nagypapától és bőröndök egy utazó nagymamától.

Levendulaház9

Levendulaház91

Levendulaház92

Levendulaház94

Levendulaház99

A különleges kezdeményezés igazán példaértékű más települések számára is. Remélem, hogy a cikket olvasva sok kreatív anyuka kap kedvet, hogy a saját települése életébe is megvalósítsa a "Város Nappaliját". :D

Levendulaház7

Levendulaház95

Levendulaház96

Levendulaház98

Még kisállat simogató is van, ahol a nyuszik voltak a Hédi kedvencei:

Levendulaház8

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5612573751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása