Saját Otthon Projekt

5 + 1 kérdés és válasz, ha lakásfestés előtt állsz

5 + 1 kérdés és válasz, ha lakásfestés előtt állsz

2016. 05. 31. Diamia8

A nyáron végre rászántuk magunkat a lakásfestésre, amit már 2 éve halogattunk. Ennek több, mindenki számára ismerős oka van, így senkit sem fog igazán meglepetésként érni egyik sem. :D

Nevezetesen, hogy a festés rendetlenséggel, felfordulással, sok kiadással és rengeteg szervezéssel jár együtt. Mi pedig úgy éreztük, hogy végre élvezni szerettük volna a lakásunkat, mert több évig tartott igazán otthonossá varázsolni.

Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy már nem tudtuk élvezni, mert mindenhol a kislányunk által végigtapogatott, maszatos falakba ütköztünk.... Így hosszas mérlegelés után rászántuk magunkat a nagy "festés projekt"-re.

art-wall-brush-painting

Ha Ti is hasonló projektben gondolkodtok, akkor az alábbi 5 + 1 ráadás kérdésre adott válaszaim segítségével okosabban tudtok dönteni és megtervezni a munkálatokat. Hiszen ezek a kérdések biztosan minden lelkes festés előtt álló ember fejében megfogalmazódnak:

1.  Mikor érdemes festetni?

A szakemberek szerint érdemes 2-3 évente újrafestetni vagy festeni otthonunkat, de azonban ez függ a koszolódás mértékétől is.

Kisgyerek mellett ugyanis a falak állapota egy dologban lehet csak állandó. Mégpedig, hogy legalább minden héten újabb és újabb foltok jelennek meg, amelyek származhatnak zsíros mancsoktól, cipőnyomoktól és természetesen különféle íróeszközöktől. 

Ha olyan ügyesek vagytok, hogy nálatok 4-5 év elteltével is foltmentesek a falak, akkor légyszíves nekem is áruljátok a titkotokat! :)

2cb97e60b2b658176baca69032ec5434

2. Saját magunk fessünk vagy bízzuk szakemberre?

Ehhez a kérdéskörhöz elsősorban ismernünk kell önmagunkat, tisztában kell lennünk a pénztárcánk és szabadidőnk lehetőségeivel: 

  • Ha nincs kellő kitartásunk napokig glettelni, csiszolni a falakat és utána takarítani, akkor mindenképpen bízzuk inkább szakemberre. 
  • Ha önmagunk festünk, akkor az lényegesen költségtakarékosabb megoldás. A kényelmet ugyanis szinte minden esetben jól meg kell fizetni.
  • A másik nem elhanyagolható szempont, hogy kellő szabadidő nélkül neki se álljunk. Gondoljunk csak bele: ha egy gyakorlott festőnek egy hétig tart takarítással, maszkolással egy közepes méretű lakás kifestése, akkor az mennyi időbe fog nekünk lelkes amatőröknek? Senki sem szeretné ugyanis az éves szabadságának a felét festéssel tölteni.....

building-1080594_640

3. Hogyan válasszunk szakembert?

A megfelelő szakember megtalálása manapság a mission impossible kategóriába tartozik. Érdemes először az ismerősöknél érdeklődni és otthonukban megnézni az ajánlott mester keze munkájának gyümölcsét. Ha kellő mennyiségű, minimum 2-3 festő telefonszámát begyűjtöttük, akkor mindegyiket hívjuk el terepszemlére és kérjünk árajánlatot.

Fontos a szimpátia, hallgassunk megérzéseinkre és ne mindig a legolcsóbb ajánlatot fogadjuk el! Kérdezzünk rá a takarításra, maszkolásra és a mester által preferált festékek minőségére! Ha nem ismerjük a festéket, akkor nézzünk utána az interneten! 

painter-1136872_640

4. Hogyan válasszuk ki a színeket?

Legtöbbünknek határozott elképzelései vannak a falak színével kapcsolatban, de az elképzelések a legritkább esetben hozzák ugyanazt az eredményt, mint a képzeletünkben. 

Az a tapasztalatom ugyanis, hogy a legtöbb ember az erős, gyakran rikító színektől várja otthona melegségét. Ez pedig egy átlagos méretű, magyar lakásban a térérzet csökkenését eredményezi. Így én inkább elsősorban a nagyon halvány árnyalatokat ajánlom.

Ha tetszik egy mintán egy szín, akkor pedig válasszunk eggyel világosabb árnyalatot, mert az életben az fog ugyanúgy kinézni, mint a mintán látható.  Teljes bizonytalanság esetén pedig ajánlom a különféle festék márkák oldalán található színtervezőket, mert ott a kiválasztott színt rögtön egy szobára tudjuk varázsolni.

410b2242db666a5e6c38bce3e7334d02 

5. Melyik festékmárkát válasszuk?

Ha mi magunk fogjuk a lakást festeni, akkor a televízióban is sokszor látható márkák közül érdemes választani, mert ezek pont ilyen amatőröknek vannak kitalálva. Érdemes blogokon is utánaolvasni, hogy melyik blogger, mit ajánl vagy preferál.

Ha festőt hívunk és megbízunk választásában, akkor inkább hagyatkozzunk rá. A szakemberek ugyanis mindig tisztában vannak az éppen a legjobbnak számított festék fajtákkal és színminta után az általunk kiválasztott színt is ki tudja kevertetni. Kicsit kétkedőbbeknek pedig még mindig ott az internet, hogy véleményeket olvasgassunk az adott festékről.

37e116100d093b7cd36a9072d813caed

+1 Hogyan szervezzük meg az egészet?

Fontos része a festésnek az alapos szervezés és tervezés. Nem lehet ugyanis hirtelen ötlettől vezérelve nekiállni, hiszen idő kell:

  • a festő kiválasztására
  • a szín kiválasztására
  • a festőnek és nekünk is megfelelő időpont megtalálásához
  • szabadságolás megtervezéséhez
  • bútorok kipakolásához és elhúzásához

Ne hagyjuk tehát az utolsó pillanatra, mert akár azzal is szembesülhetünk, hogy az általunk választott szakember hónapokig nem fog ráérni....

Remélem, hogy a fenti válaszok segítettek a festés projekt sikeres megtervezésében. Most pedig elárulom, hogy nálunk milyen színűek lesznek a falak:

  • alapvetően végre minden fehér lesz
  • a nappaliban két fal nagyon világosszürke
  • a Hédinél egy fal pedig világosrózsaszín
  • a hálóban is egy falat más színűre szeretnénk, de eddig sajnos még nem jutottunk a Férjemmel közös nevezőre...

Együtt a 3 szín pedig így mutat majd:

szinterv

A képek forrásait vagy ingyenes stock fotók között vagy rájuk kattintva érhetitek el. Jó festegetést! ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr2312573809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schläfer Gábor 2016.06.03. 08:24:19

Szia!Néhány jó tanács egy festékboltostól. :-) "Ha olyan ügyesek vagytok, hogy nálatok 4-5 év elteltével is foltmentesek a falak, akkor légyszíves nekem is áruljátok a titkotokat! " A titok, hogy olyan minőségű festéket kell vásárolni, ami 4-5 év után is tartja a színét és takarítható, sőt, akár súrolható. Így a szinte napi-heti rendszerességgel megjelenő új foltok eltávolíthatóak még a makacsabbak is, hiszen háztartási tisztítószereknek is ellenállnak ezek a bevonatok. Persze mélyebben a zsebbe kell nyúlni ehhez, de van olyan vevőkörünk, akik 5-7 év után csak azért kenik át ezeket a felületeket, mert megunták a színét. Saját festés otthon. Érdemes NEM nagy áruházban vásárolni.Festéket a festékboltból, ahol a felkészült eladó olyan tanácsokkal látja el az embert és olyan praktikákat is tud, amivel egyszerűbbé lehet tenni a festést, még a bizonytalanok számára is. Végül egy kényes téma. Milyen festőt válasszunk. Olyat semmiképp ne, aki úgy ad tanácsot festék ügyben, hogy ezt vagy azt a festéket azért ne válasszuk, mert az sz@r. Ne a festő mondja meg, hogy mivel fessünk, mert általában az azt tükrözi, hogy ő azzal a festékkel nem tud dolgozni, nem nyitott az új dolgokra, a 20-30-40 évvel ezelőtt berögzült tudása nem megfelelő a mai festékekkel való munkához. Egy jó festő mindenféle anyaggal tud dolgozni. Ezzel sok festő tyúkszemére lehet lépni, de érdemes így is nézni. Ezek napi problémák szoktak lenni nálunk, hogy a megrendelő úgy jön be hozzánk, hogy a festő azt mondta, hogy csak pl.: Platinumot ne vigyen. Miért? Szóval érdemes szaktanácsot kérni a festékboltban is. (pl. nálunk :-) ) Gratulálok a bloghoz. Sok laikus embert foglalkoztatnak ezek a kérdések és jó, hogy ilyen módon is lehet tájékozódni.

diamia8 2016.06.03. 09:43:56

Szia Gábor, Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Mindig is tudtam, hogy a falakat le lehet mosni, de a Férjem szerint nem és soha sem engedte.... Így most már tudom neki mondani, hogy nyugodtan lehet, ha jó minőségű a festék! :D Nagyon jól esik a gratulációd! Köszönöm szépen! A mi festőnk nyitott és mindig vált a festékek között, mert mindig újak jönnek be. Én pont a Polifarbe Platinumot szeretném és mondta, hogy utoljára 8 éve használta, így nyitott rá. Szerinted jó választás? A festéket ő fogja megvenni. Köszi és szép napot! Üdv.: Dia

Schläfer Gábor 2016.06.03. 10:52:06

A Platinum nagyon jó kiadósságú és takaróképességű festék. Szépek a színek és egymással keverhetőek, így az alapszínek mellett plusz színeket lehet előállítani (létezik hozzá színkártya). Viszont nem annyira tisztítható. Ennek ellensúlyozására találta ki a cég a Platinum falfényt, amit még két rétegben fel kell vinni a színre és egy enyhén selyemfényű, mosható bevonatot kapunk. Kicsit mélyíti a fal színét. Ha közvetlenül jobban tisztítható festék kell, akkor a Dulux nagyvilág színeit, illetve amit most nagyon reklámoznak (nálunk már kapható :-) ) a Dulux easycare-t tudom ajánlani. Ezek adott, gyári színekben kaphatóak. A Tikkurila Joker selyemfényű és a Tikkurila Feelings interior paint matt festék, ami akár 5000-szer súrolható is és akár a lakkbenzinnek is ellenállnak, keverős festékek, színkártyából kiválasztva, közel 45 ezer színárnyalatban készíthetőek el. Föntebb erről írtam, hogy ezek kicsit drágábbak. Szívesen adok még tanácsot amiben tudok,osztom meg tapasztalataimat veled, a bloggal, akár privátban, hogy föl tudd használni a bejegyzésekhez, természetesen nem kioktatva másokat, csak tényleg az életből és a szakmából vett példák, tapasztalások alapján.

diamia8 2016.06.08. 17:39:34

Szia, írtam email-en, megkaptad? Üdv. : Klaudia

Schläfer Gábor 2016.06.10. 12:41:41

Szia!Nem kaptam!Írd meg ide légyszíves még egyszer: slefi@citromail.hu

diamia8 2016.06.10. 13:06:00

Szia, Átküldtem újra. Légyszi nézzed meg, hogy megkaptad-e. Köszi: Dia

Schläfer Gábor 2016.06.10. 13:42:42

Megkaptam, köszönöm! :-)

Schläfer Gábor 2016.06.10. 16:53:52

....és visszaüzentem!
süti beállítások módosítása