Saját Otthon Projekt

Amikor a Street Food otthon van

Amikor a Street Food otthon van

2016. 11. 07. Schulz Veronika

Hetek óta gyorskajára vágytam. Régen, havonta egyszer, beiktattunk egy napot, amikor is a hihetetlenül egészségtelen, ezzel szemben tök finom hamburgert, wrap-ot, qurrito-t, vagy bármi egyebet hatalmas élvezettel pusztítottuk el.

Aztán belépett az életembe az inzulinrezisztencia, majd egy csomó további változás, így ha akartam, ha nem, ezek a kis havi kilengések, elmaradtak.

Egyébként már egész jól viselem, csak néha tör rám az a "húdeennékegyhambitabörgerben" érzés.

Teljes mértékig szerencsére nem kellett lemondanom ezekről az ételekről, hiszen Budapesten is egyre több lehetőségünk van arra, hogy például a pizzát, teljes kiőrlésű tésztával kérjük. Az ember hall mindent, jót is, rosszat is, csoda, ha egyáltalán nem tévedünk el ezekben az információhalmazokban.

Nem tagadom, megfordult az én fejemben is: Honnan tudjam, hogy valóban az van benne, amit mondanak? Nem lehetek biztos benne. Ahogy abban sem, hogy bemegyek egy- nevezzük "normál"- étterembe és azt kapom, amit kértem. Nem tudhatom, hogy mennyire friss a hús. Vagy elmosták-e valóban a tányért stb, stb. Ilyenre nem gondolunk, igyekezzünk első körben mindenről és mindenkiről a legjobbat feltételezni. :)

Mindenesetre, ahogy említettem, megkívántam valami egészségtelent. Most speciel ez egy hot-dog volt. Még olyan helyet (én) nem találtam, ahol kapható tk. változat. Így két megoldás maradt.

  1. Megpróbálok nem venni tudomást róla, aminek az lesz a következménye, hogy amikor nem bírom már tovább, beeszem magam egy csirkésbe, vagy mekibe. Ezt nem akartam. Önmegtartóztatás Veronika! :D
  2. A másik lehetőség az, hogy elkészítem magamnak. Ugye, mennyivel humánusabban hangzik? :)

El is készült, így most Veletek is megosztom a receptet, hátha valaki ugyanezzel a problémával harcol éppen. :) És ne felejtsük el azt sem, hogy nagy előnye az otthon készült finomságnak, hogy nem kevés pénzt lehet vele megspórolni.


Tudtad, hogy főzés közben is sok energiát spórolhatsz meg a konyhában? Olvasd el ezt a cikket az energiatakarékos főzésről!


Összesen:

  • 50 dkg lisztet használtam, ebből 35 dkg tk. búzaliszt, 15 dkg sima búzaliszt
  • egy kis pohár joghurt
  • nagyjából 2 dl tej
  • 1 tojás
  • körülbelül fél dl olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • só, ízlés szerint
  • +1 tojás a kenéshez
  • virsli, hagyma, sajt, + aki, amit szeretne tenni bele :)

Szokásomhoz híven a dagasztást a kenyérsütő gépemre hagytam, a hozzávalókat egyszerűen csak bedobáltam az üstbe, fél óra alatt el is készült vele:

dscn3471_fotor

Ezután egy lisztezett deszkára borítottam a tésztát, majd négy részre vágtam:

dscn3474_fotor

Ezután a tésztalabdákat téglalap alakúra nyújtottam.

Megfogtam a tészta egyik sarkát és egész egyszerűen feltekertem. Ezt mindegyik tésztadarabbal megcsináltam, majd hagytam, hogy a duplájára keljenek. Hozzávetőlegesen 20 percet jelentett.

Egy tepsit kibéleltem szilikonos -én csak ezt használom, nekem még soha, semmi nem ragadt bele- sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd betettem sülni a kifliket, 12-15 percre. Nagy meglepetésemre, mikor kibújtak a sütőből, hot-dog formájúak voltak! :) ez is pipa :)

Megvártam, míg valamelyest kihűlnek, ezután már csak ki kellett találnom, mit is szeretnék bele tenni. Az egyiken, csak szimplán fakanál segítségével fúrtam egy lyukat, a másikat elvágtam, gondoltam, megcsinálom amolyan "wimpisre" A virsli mindkettőbe belekerült, majd a kifúrt kiflire jött mustár, ketchup és ennyi. :) A klasszik :)

A szendvicset kicsit felturbóztam, fejes saláta ment alulra, erre került a virsli, majd a reszelt sajt. Úgy emlékeztem, van itthon pirított hagymám, tévedtem. :D De annyira megkívántam, hogy gyorsan lesütöttem egy adagot, megpirult, már borult is a sajtra. Találtam még a hűtőben anyu által, múlt héten -pultban- vásárolt fekete-erdei sonkát, ami a papírban tartástól már kezdett kicsit megkeményedni. Így az jutott eszembe, szendvicsbe így már úgysem fog kerülni, viszont megsütve, tökéletes lesz a hot-dogra. Végül az egész építményt meglocsoltam balzsamecetkrémmel:

dscn3490_fotor

Mikor megkóstoltam, áldottam az eszem, hogy ezt választottam a hagyományos mustár helyett.

Láthatjátok, hogy egyáltalán nem nagy kunszt otthon elkészíteni, ha eddig tartottatok tőle, itt a remek alkalom, hogy megörvendeztessétek vele a családot, nekem elhihetitek, megéri belefektetni az energiát.

Ti szoktatok otthon gyorskaját készíteni? Ha igen, mit? :) Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

Most pedig, boldog, jó étvágyat kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1712574109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása