Saját Otthon Projekt

Quiche, a franciák pizzája

Quiche, a franciák pizzája

2016. 12. 05. Schulz Veronika

Ma ismételten elkapott a sütési láz. Egyre inkább kezdem megszokni a gázsütőmet, holott nagyon tartottam tőle, mert korábban csak villannyal dolgoztam együtt, nem tudtam, hogy fog majd beválni.

Sokat utána olvastam és azok a praktikák sem nyugtattak meg, hogy cserepet kell az aljába tenni, mert úgy nem ég meg, satöbbi. Ráadásul a helyzetet nehezíti az is, hogy nincs belső világítása, így csak tippelni tudok, hogy hol tart épp az étel.

Azonban, mint azt tudjuk, ha nincs kihívás, nincs megoldandó feladat sem! :) A titka a gyakorlás, és én pedig pontosan ezt teszem.

Ma nem igazán volt kedvem itthonról kimozdulni, hideg is volt, a kedvem sem volt épp a legjobb, úgyhogy eldöntöttem, hogy csak olyan alapanyagokat fogok felhasználni, amelyek itthon megtalálhatóak.


Nem kell rögtön a boltba rohanni, ha harapni akarunk valamit! A legtöbb háztartásban vásárlás nélkül is megtalálhatóak azok az alapanyagok, amiből bármikor összedobhatunk valami finomat! Olvasd el, hogyan spórolhatsz a konyhapénzen egy kis odafigyeléssel!


Régóta szemeztem már az úgynevezett Quiche recepttel, mely tulajdonképpen nem más, mint a franciák pizzája. Tésztája omlós, bővelkedik feltétben, a pitét tulajdonképpen tejszínnel és tojással sütjük össze.

Keresve sem találhattam volna jobb alkalmat, úgysem volt más teendőm, így nekiláttam. Először a tésztával kezdtem, természetesen az eredeti recept úgy átalakítva, ahogy én fogyaszthatom. (Fehér liszt helyett tk. lisztet használtam, gyanítom, fehér liszttel még jobb :) 

dscn3575_fotor


Hozzávalók:

  • 17 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 8 dkg búzaliszt
  • 17 dkg hideg vaj
  • 4 evőkanál hideg víz

Először összekevertem a liszteket, majd a vajat kis kockákra vágtam és a liszthez tettem, az egészet megsóztam:

dscn3549_fotor

Ezután gyors mozdulatokkal elvegyítettem a vajat, alaposan eldolgoztam. Ezután kanalanként adtam a vizet a masszához, mert nem akartam, hogy ragacsos legyen:

dscn3552_fotor

Amint ezzel elkészültem, fóliába tettem a tésztát és negyed órára a hűtőbe tettem, hogy a vaj a hidegben jobban összefogja.

A sütőt bekapcsoltam, előmelegítettem 190 fokra.

Következett a többi hozzávaló:

  • 4 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • sajt, ízlés szerint
  • 3 szelet fekete erdei sonka
  • pár szem aszalt paradicsom

Nekem most Cheddar sajtom volt itthon, de tehetünk bele akár Trappistát is, de természetesen feldobhatjuk egy darab Gorgonzola-val, biztos vagyok benne, hogy nem fogja elrontani.

A tojásokat felvertem, majd hozzáöntöttem a tejet és a tejszínt, az egészet alaposan összedolgoztam. A sonkát csíkokra vágtam, az aszalt paradicsomot is feldaraboltam, a tojásos keverékhez tettem, majd belereszeltem a sajtot is. Az egészet ízlés szerint fűszereztem:

dscn3556_fotor

Közben a tésztát kivettem a hűtőből, óvatosan kinyújtottam. Kissé morzsálódik, de nem kell tőle megijedni, mert könnyen vissza lehet tapicskolni a tésztadarabokat. A sütőformát leheletnyit vajjal kikentem, beletettem a tésztát, az egészet szétterítettem, majd villával megszurkáltam:

dscn3554_fotor

Ezután 15 percre betettem a fagyasztóba. Nem, nem elírás. Azt olvastam, ha a jéghideg tésztát hirtelen betesszük a forró sütőbe, akkor omlósabb lesz.

Miután letelt a 15 perc, már repült is a kis tálacska a sütőbe és körülbelül 10 perc alatt elősütöttem. Ezután az alapot kivettem és a tojásos keveréket ráöntöttem, hagytam, hogy mindenhova egyformán jusson belőle. Végül a tetejére is reszeltem még sajtot és visszatettem sülni további 20 percre.

Tulajdonképpen ennyi az egész, egyáltalán nem egy nagy was ist das, de az biztos, hogy máskor is fogok sütni, másmilyen variációval. Nem azért, mert ez nem ízlett, csupán arról van szó, bárhogy variálhatjuk, attól függően, mi van éppen otthon.
Azt javaslom, bátran fogjatok hozzá Ti is, mert isteni finom és gyerekjáték elkészíteni!

dscn3561_fotor

Boldog, jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr112574153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása