Saját Otthon Projekt

Karácsonyi kiegészítők - gasztro módra

Karácsonyi kiegészítők - gasztro módra

2016. 12. 22. Schulz Veronika

A karácsonyi menü fő alkotóeleme a hús. Legyen az csirke, pulyka, bárány, marha vagy hal, ki,milyen hagyomány alapján találja ki az ünnepi menüt. Sok helyen már fő a húsleves és/vagy halászlé is, süteményektől roskadoznak az asztalok. De ne feledkezzünk meg a húsok mellé tálalható kiegészítőkről, mert lássuk be, a főétel mellé kell, hogy legyen valamilyen köret. Legyen az krumpliféleség, saláta, mártogatós, bármi.

Van még két nap karácsonyig, ha esetleg még nem sikerült a teljes menüt összeállítani, mutatok pár tippet, milyen köretet tehetünk az asztalra, amivel még gazdagabbá tehetjük az ünnepi lakomát.

Nem csak sült krumpli létezik a világon, meg krumplipüré. Én például imádom a krokettet, és a krumplifánkot. Anyukám egy ideje minden évben karácsonykor egy isteni finom, vörösboros, áfonyalekváros vadat készít és mellé szokott krumplifánkot sütni. Egyszerűen zseniális összeállítás, én általában alig bírom abbahagyni. Mondjuk,  alapból annyira szeretem, hogy csak úgy simán, hidegen is bármikor képes vagyok tolni arcomba befele:

dsc_6714

Másik nagy kedvencem a krokett. Sokkal inkább előnyben részesítem, ha otthon készül, nem pedig azt a megszokott, krumpliporból készült, előrecsomagolt mirelitet vesszük meg. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és szerintem abszolút megéri kicsit többet foglalkozni vele, mert legalább azt is tudjuk, mi van benne. Ráadásul, egyre több helyen találkozni különleges ízesítésű krokettekkel, nálam ő a második számú favorit.

prod117

Egy finom salátával biztosan nem tudsz mellényúlni, kicsit engedjük el a megszokott majonézes virsli, kaszinótojás kombót. Ha egy ilyen szép salátát dobsz össze, azzal azonnal meghozod a család étvágyát, valamint megszínesíted az ünnepi asztalt. Ez a kelkáposztás, sütőtökös, gránátalmás és mindezek fejében, még kecskesajtos! quinoa-s saláta igazán szemet gyönyörködtető:

winter-kale-salad-4

A magam nevében elmondhatom, imádom a gombát. Legyen az bármilyen, nem válogatok, eszem, ha kell, ha nem. :) Egy vadhús mellé szerintem tökéletesen passzolnak ezek a sima, egyszerű, vajban párolt, fokhagymás gombafejek: (Mindjárt megnyalom a monitort, annyira jól néznek ki :D)

roasted-mushrooms-in-a-browned-butter-garlic-and-thyme-sauce-800-4150

A spárga jelenleg valljuk be, nem a legkönnyebben beszerezhető zöldségek közé tartozik jelenleg. Ha mégis sikerül, akkor viszont nem egy olcsó kategóriába sorolható köretről beszélhetünk. Azonban, ha valaki nyáron volt annyira előrelátó, hogy fagyasztott le belőle, akkor érdemes most előszedni. Egyrészt, jól esik kicsit ebben a hidegben felidézni azokat a meleg napokat, nem mellesleg bacon-be tekerve egy igazán ínycsiklandó fogást rittyenthetünk össze belőle, szinte pillanatok alatt. Érdemes. :)
tm1e35_bacon-asparagus_s4x3-jpg-rend-sniipadlarge

Gondoltátok volna, hogy a vörös-áfonyából is készíthetünk salátát? A színe igazán feldobja a hangulatot, ráadásul, kerül bele mályvacukor is, ami meg aztán pláne karácsonyi. Mit gondoltok,  Ti kipróbálnátok? 

cranberry-salad1

 

Remélem, sikerült kicsit beindítanom a Ti fantáziátokat is, az agyam már elkezdett kattogni, mit, mivel, hogyan. Ha van bármilyen különleges fogás, amit megosztanátok, szívesen vesszük, ne fogjátok vissza magatokat! Innentől kezdve, nincs már sok hátra, célegyenesben a karácsony, további boldog készülődést és meghitt Ünnepeket kívánok!

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4012574167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása