Zöldségimádatom a továbbiakban is fennáll, nem vagyok hajlandó lemondani róla. Ámde miért is kellene, ugye?
Bizonyára a húsimádók nem értenek velem egyet, azonban véleményem szerint rengeteg olyan recept megtalálható a köztudatban, amit simán átalakíthatunk a saját elképzeléseink szerint bármiféle minőségromlás nélkül.
A mostani receptet is ez alapján készítettem el. Megkívántam a fasírtot, de a húst nem annyira. Így arra gondoltam, kicsit átalakítom, hogy meglegyen az „ettem is, meg nem is” érzés.
A zöldségek felhasználásával készítettem el a magam változatát és a helyzet az, hogy kifejezetten elégedett vagyok a végeredménnyel. Sokan szokták készíteni (vagy legalábbis gyakran olvasom mások receptjei között) a cukkini fasírtot, amit én is szeretek egyébként.
Tulajdonképpen ez is hasonló, csak többféle zöldség felhasználásával készítettem, épp olyanokkal, amiket itthon találtam. De természetesen, mindenki úgy alakítja, ahogy szeretné, a saját ízlése szerint.
Hozzávalók:
- 2 darab sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 kisebb fej karalábé
- Nálam mindig van a fagyasztóban brokkoli, így természetesen az is került bele
Érdekel, milyen trükkökkel tarthatod frissen az ételeket a hűtődben? Olvasd el ezt a cikket!
- 1 tojás
- 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér (természetesen bármilyen kenyérrel helyettesíthető)
- körülbelül 15 dkg reszelt trappista sajt
- só, bors, szárított metélőhagyma
Mártogatós:
- nagyjából 5 dkg sárgarépa
- ugyanennyi karalábé
- 3 evőkanál sajtkrém
- 1 evőkanál tejföl
- só, bors
Először a zöldségeket meghámozzuk, majd kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük. (Miután lereszeltem a sárgarépát meg a karalábét, mindkettőből elvettem egy-egy evőkanállal, így ez került a mártogatósba) A zöldségeket besózzuk, majd körülbelül 30 percig állni hagyjuk. A só hatására levet ereszt, ezt a fél óra elteltével leszűrjük:
A kenyeret kis darabokra tépkedjük, hozzáadjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sajtot és végül a fűszereket is. Az egészet alaposan összekeverjük. Ha túl lágynak érezzük a masszát, tehetünk hozzá még kenyeret vagy akár zsemlemorzsát is. Mivel nekem most nem volt otthon teljes kiőrlésű zsemlemorzsám, több kenyeret már nem akartam hozzátenni, így 1,5 evőkanálnyi sikért tettem még hozzá:
Így már megfelelőnek találtam az állagát. Ezután kivettem egy marékkal a masszából, kinyomkodtam belőle a maradék levet és kis lapos lepényekké formáztam őket. Egy serpenyőt felforrósítottam, tettem bele egy pici olívaolajat és a lepények mindkét oldalát nagyjából 3-4 perc alatt készre sütöttem. Én akkor szeretem a leginkább, amikor jó alaposan megpirult mindkét oldala.
Közben gyorsan elkészítettem a mártogatóst is. A korábban lereszelt, félrerakott zöldségeket összekevertem a sajtkrémmel, hozzáadtam a tejfölt is, kicsit megsóztam, majd az egészet alaposan összekevertem.
Közben tökéletesre sültek a kis fasírtok, úgyhogy innentől kezdve nem maradt egyéb dolgom, mint megenni. :)
Az a legjobb benne, hogy nem nehéz étel, vacsorára tökéletes finomság, ráadásul én 2-3 darab után azt éreztem, hogy tökéletesen jól laktam.
Biztosan el fogom készíteni máskor is, esetleg a zöldségeket fogom majd variálni, attól függően, éppen, minek lesz szezonja.
Ne habozzatok, készítsétek el Ti is bátran.
Boldog, jó étvágyat hozzá! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.