Saját Otthon Projekt

5 hasznos tipp építkezőknek

5 hasznos tipp építkezőknek

2017. 04. 19. Diamia8

Sokan tartanak az építkezés gondolatától is és valljuk be őszintén, hogy nem alaptalanul. Szinte mindenkitől halljuk úton-útfélen, hogy milyen nehézségekbe ütköztek vagy éppen mivel bajlódnak.

Ha azonban néhány dolgot jó előre átgondolunk és tartjuk magunkat az eredeti elképzeléseinkhez, akkor kisebb mérgelődésekkel megúszhatjuk és utána már csak élvezni kell az elkészült házat. 

Nézzük is szépen sorban, hogy milyen dolgokra is gondolok pontokba szedve!

Tipp 1#: Mielőtt belevágnánk...

Nagyon fontos kérdéseket kell elsősorban magunkban tisztázni, hogy mégis mit és hogyan szeretnénk. Hiszen elmúltak már azok az idők, amikor nem voltak elérhetőek a korszerű és energiatakarékos megoldások az építőiparban. Manapság már elsődleges szempont a ház fenntartási és karbantartási költségét is figyelmbe venni az építkezés előtt. 

Fontos szempont szerintem, hogy már az 2020-ban bevezetésre kerülő szigorú energetikai szabályozásnak is megfeleljen otthonunk, gondolok itt a korszerű és kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező téglára, a hőszivattyúra, a napkollektorra vagy a napelemre. 

Ezek a megoldások kombinációja lehetőséget biztosít, hogy az építkezés végén valóban olyan otthonunk legyen, ami illeszkedik igényeinkhez. Hol vannak már azok az idők, amikor annak is örültünk, hogy bármilyen ablakot be tudunk rakni vagy tudtunk "okosba" szerezni bármilyen téglát a Tüzépről. :)

Tipp 2#: Az építész kiválasztása

Sokan nem gondolnak bele, de az építész feladata az, hogy az építtető család életstílusához, mindennapjaihoz igazítsa majd a tervezendő házat. Ha pedig innen nézzük az első pont után evidens, hogy a megfelelő építész kiválasztása nem is olyan elhanyagolható feladat.

Fontos, hogy az igényeink és stílusunk szerint keressünk elsősorban az ismerőseink által javasolt építészek közül, de mindig nézzük meg a referenciamunkáit. Hiszen ha mi egy modern vagy minimál stílusú házat képzeltünk el magunknak, akkor ne egy olyanhoz menjünk tervekért, aki a mediterrán stílus kiválósága. 

Ha pedig az első pontban kiemelt energiahatékonyságot nézzük, akkor mindenképpen csak olyan építész jöhet számításba, aki otthon van az ilyen megoldásokban is.

Tipp 3#: A kivitelező kiválasztása

Hasonlóan fontos kérdéskör, mint az előző, mert sajnos rengeteg negatív példát hallani mindenfelé. Sokszor idegileg is megterhelő egy család számára, ha nem megfelelő kivitelezőt választanak, hiszen az állandó viták mindenki idegeit felőrlik.

Szintén érdemes a kivitelező referenciamunkáit nem csak interneten, hanem élőben is megnézni. Ilyenkor már látszani szokott a munkamódszer, az igényesség és megismerkedhetünk azokkal a szakemberekkel is, akikkel a kivitelező dolgozik.

Vigyázzunk a barátok vagy esetleg család által javasolt kivitelezőkkel is és kezeljük őket is hasonlóan kritikusan, nézzük meg az ő munkáikat is. Ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Tipp 4#: Költségek, finanszírozás és állami támogatások

Manapság könnyű elveszni a pénzügyi lehetőségekben és éppen ezért mielőtt belevágnánk az egész projektbe, érdemes a pénzügyi lehetőségeinket részletesen számba venni. Ebben segítségünkre lehet egy gyakorlott hitelügyintéző, aki már nem zöldfülűként fut bele egy ilyen projektre.

Már ismeri a buktatókat, mert nem először megy végig az úton és a legtöbbnek már kiépített kapcsolatrendszere van a bankokkal is. Ráadásul az állami támogatásokkal is tisztában van, ami nem egy elhanyagolható szempont a finanszírozást tekintve. Tehát egy jó hitelügyintéző is rengeteg időt, pénzt és bosszúságot tud nekünk spórolni a projektben.

Tipp 5#: Építőanyagok kiválasztása

Az építőanyagok esetében legtöbbször már az építész javaslatot tehet, de az építési munkálatok megkezdése előtt mindenképpen érdemes kellő időt szánni a minőségi alapanyagok kiválasztására. 

Soha ne feledjük, hogy házat egy életre tervezzük, tehát ne a téglán, a szigetelésen, a nyílázárókon vagy a tetőn spóroljunk!  Inkább a magas minőségű alapanyagokat próbáljuk meg valamilyen gyártó vagy forgalmazói akció keretében olcsóbban megvásárolni.

Másik opció lehet, hogy az árakat az interneten sok helyen megnézzük és akár több különböző helyről szerezzük be. Igen, ez valóban sokkal több idő, de garantáltan több pénz marad a zsebünkben!

Remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a kis összefoglalót! Ha majd esetleg mi építkezünk, akkor igyekszem majd mindet megfogadni. :)

A képek forrása: wienerberger.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9712574333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása