Saját Otthon Projekt

Miért éppen tégla?

Miért éppen tégla?

2017. 04. 24. Diamia8

Sok helyen találkoztam manapság a Facebook-on barangolva különféle könnyűszerkezetes családi házakkal és ez gondolkodóba ejtett, hogy vajon hosszútávon felvehetik-e a versenyt a téglával?

Mivel nem titok a lakberendezési mániám, így az sem meglepő, hogy szeretem nézni a különféle lakásátalakítós műsorokat. Ezekben mindig szörnyülködök az amerikaiak lécekből és gerendákból épült otthonain. Számomra egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ilyen módon készüljön el majd a jövendőbeli házunk. 

Véleményem szerint ugyanis a tégla nem véletlenül a legfontosabb építőanyag, ha házról beszélünk. 

Ha pedig elárulom, hogy az első, agyagból készült téglákat már ie. 10.000-ben használták az emberek, akkor biztosan meglepődtök. 

A rákövetkező, igazán fontos mérföldkő ie. 3.000-ben megjelent égetett tégla volt, ami már biztosította, hogy az épületek biztos alapokon álljanak. Ezért is maradhattak fel az utókornak a mezopotámiai zukkuratok, avagy lépcsős toronytemplomok.

Mind a görögök, mind a rómaiak átvették a téglaégetést és tovább tökéletesítették a technológiát. Ráadásul a rómaiak révén elindult a szabványosítás a tégla méretét illetőleg és ők fedezték fel a víz alatt is kötni tudó habarcsot.

A téglagyártás következő igazi mérföldkövét a 17. század hozta el, amikor is az ipari fejlődés hatással volt gyártásra. Sokkal olcsóbban és többet tudtak gyártani, ami elősegítette a tégla népszerűségének növekedését a szegényebb néprétegek között is.

A 20. századra a gépesítés megjelenése újabb lökést adott a téglagyártásnak, de a fejlődés nem állt meg. Hiszen napjainkban a tégla fejlődését meghatározza az energiahatékonyság kérdésköre.

A cél, hogy minél jobb hőszigetelő-képességű téglát hozzanak létre, amellyel tovább csökkenthetők a fűtési költségek és közvetetten a Föld energiaforrásait is kímélje. 

Mindezek után egyértelmű, hogy a tégla számomra egyfajta biztos alapot jelent a házépítéskor szemben a könnyűszerkezetes házakkal szemben. Mindig eszembe jut, hogy ha Amerikában is téglából építenék a házaikat, akkor egy-egy tornádó nem tudna akkora pusztítást végezni otthonaikban.

Tehát az energiahatékonyság és a biztonság miatt mi biztosan téglából fogjuk építtetni jövendőbeli otthonunkat. Már csak egy megfelelő telket kell itt találni Vecsésen és utána indulhat a nagy menet! :)

Források:

A képek forrásait rájuk kattintva találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr3012574355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása