Saját Otthon Projekt

Ez a pesto-s, lilahagymás bagett, garantáltan a paradicsomba repít

Ez a pesto-s, lilahagymás bagett, garantáltan a paradicsomba repít

2017. 07. 24. Schulz Veronika

Egy ideje már több alkalommal is felmerült bennem, hogy nem ártana valami péksüteményt sütni itthon, a boltit kissé már kezdem unni. Tudom, meleg van, nem ez a legideálisabb idő arra, hogy bekapcsoljam a sütőt, de mit is mondhatnék...

Ez is azt mutatja, ha valaki valóban szeret valamit csinálni, az nem foglalkozik ilyen, és hasonló akadályokkal. :) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számomra, hogy tudjam, milyen összetevőkből áll az adott étel, épp eléggé teletömnek mindenféle szennyel, ha van rá mód, hogy ezt valamennyire elkerüljük, miért ne tennénk meg? Másik előnye, hogy anyagilag sokkal jobban megéri, mintha megvennénk készen, a boltban.

Nyaralj és spórolj egyszerre! Tuti tippek, hogy a vakáció ne viselje meg a pénztárcádat!

Valamelyik nap pakolásztam a konyhaszekrényben és előkerült a rég nem használt bagett- sütőformám, így el is kezdtem tervezgetni, hogy milyen, eddig el nem készített finomságot fogok sütni. Körülnéztem, milyen hozzávalókat találok itthon, nem akartam egy egyszerű, sima bagettet készíteni, szerettem volna feldobni. ekkor találtam meg a régóta ott „ácsorgó”, Olaszországból kapott igazi, paradicsomos pesto-t. Gondoltam, ez lesz a tökéletes kiegészítő, így neki is láttam az elkészítésének.

dscn4729_fotor_fotor.jpg

Hozzávalók:

30 dk teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
1 evőkanál búzasikér (akár el is hagyható)
2 dl víz
1 dl tej
1 evőkanál olaj
3-4 evőkanál paradicsomos pesto (helyettesíthető akár otthon készült, házi zöld pesto-val)
fél fej lilahagyma
ízlés szerint só
2 dkg élesztő

Jó szokásomhoz híven, ismét előkerült a szeretett kenyérsütő gépem, kizárólag azzal a céllal, hogy a folyamat „legnehezebb” részét, azaz a dagasztást elvégezze helyettem. Minden hozzávalót a gépbe tettem és fél óra alatt már a kész, bedagasztott tészta „vigyorgott” rám a kenyérsütő üstjéből.

Lisztezett deszkára tettem, négy egyforma darabra vágtam, formáztam, majd az első két megformázott bagettet a sütőformára helyeztem. Nagyjából 30 perc alatt duplájára kelt meg, időközben a sütőt előmelegítettem, nagyjából 180 fokra.

A megkelt tésztát a tetején, 2-3 helyen egy pengével (ha nincs, helyettesíthetjük egy éles késsel, én kifejezetten emiatt szereztem be) finoman beirdaljuk, vízzel kicsit lepermeteztem, valamint fújtam egy kevés vizet a sütőbe is, hogy gőz keletkezzen.

Ezután a tésztát a sütőbe helyeztem és nagyjából 20-25 perc alatt megsütöttem. Miután kivettem a forró sütőből, ismét lepermeteztem egy pici vízzel, ezáltal a héja ropogósabb lesz és szép fényes.

Nem bírtuk kivárni, hogy teljesen kihűljön, azonnal nekiestünk. Elővettem a fagyasztóból a korábban elrakott paprika-krémet és azzal falatoztuk. Isteni vacsora kerekedett belőle, összekockázott sajttal és zöldségekkel egyszerűen tökéletes.

Könnyű, mégis laktató, nyáron amúgy is sokkal jobban tud esni egy hideg zöldségkrém. Ha gondoljátok, készítsétek el Ti is, nem fogjátok megbánni, ezt garantálom. :)
Boldog, jó étvágyat hozzá! :)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz. Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

dscn4729_fotor_fotor.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5412684747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása