Saját Otthon Projekt

Harapjunk bele Horvátországba!

Harapjunk bele Horvátországba!

2017. 08. 16. Schulz Veronika

Szemlátomást, még tombol a nyár, nagyon sokan a jól megérdemelt vakáció előtt állnak, felkészülve ezáltal az év második felére, a sulikezdésre, vagy csak a hétköznapi kihívásokra. Eddig bárkivel beszélgettem a nyaralásról, ki, hova megy, nagyjából kétféle válasz érkezett.

Az egyik lehetőség a Balaton, a másik pedig Horvátország. Pár óra alatt elérhető, kocsival, vagy repülővel kényelmesen megközelíthető. Tavaly mi is Rovinjban töltöttünk Kati barátnőmmel egy hosszú hétvégét, leszámítva, hogy kifogtuk az év legmonszunosabb hétvégéjét, azt hiszem kijelenthetjük, hogy igen kalandosra sikeredett, még akkor is, ha csak pár napot töltöttünk el ebben a csodás városban. :)

Arra gondoltam, hogy azoknak, akik még egy esetleges horvátországi nyaralás előtt állnak, hasznos információt jelenthet, ha bemutatok pár olyan ételt, amelyet, ha Horvátországban járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni. Tulajdonképpen, hagyományos értelemben, önálló horvát konyha nem létezik, tekintve, hogy történelmi szempontból rengeteg hatás érte, jellemzően más országoktól átvett ételek változataival találkozhatunk, szinte régiókra bontva.

Például a tengerparton számtalan halétel kóstolására van lehetőségünk, ez leginkább makrélát, szardellát, tintahalat vagy esetenként kagylót jelent:

e1593f1ea19ac61d0e51d525a56a422a.jpg

Ha a húsokra gondolunk, szerintem mindenkinek elsőként a csevapcsicsa jut eszébe, mely hasonlít a nálunk ismert fasírtra, előételként fogyasztják leginkább:
cevapcici.jpg

 Másik nagy kedvenc a janjenita, ami nem más, mint roston sült bárány:
janjetina-ispod-peke-s-pekarskim-krumpirom.jpgLevesek közül, ami számomra érdekesnek bizonyult, a  Manestra elnevezésű leves, melyben zöldségeket, babot találunk, pirított tésztával, vörösborral meglocsolva. Nyami :)
istarska-manestra.jpg

Személyes kedvencem- tekintve, hogy tésztaimádó vagyok, - nem volt még rá példa, hogy Horvátországban járva ne ettem volna a széles körben ismert sajtos burek-et. Egyszerűen hihetetlenül finoman készítik, ahogy véleményem szerint a péksüteményeik is zseniálisak. Nálam, ebben verhetetlenek:
ec50c945a2dfdbc7ed1dea5df581f8a1_header.jpg

Édesség gyanánt pedig érdemes megkóstolni a Strukli nevet viselő, almával töltött kelt tésztát:
1387548754zapeceni-strukli_recept_1122x7001.jpg

Majd ezután jöhet egy hatalmas gombóc fagylalt, amiről mindent lehet mondani, csak azt egyet nem, hogy sajnálják tőlünk! :) (Egy gombócnál sosem kértem többet, azt is alig bírtam megenni:
sladoled-izazvao-nevidjene-muke-kod-studenata-5af82864e891c6fec6ab3488c6902ad8_view_article.jpg

Ha külföldön járunk, hajlamosak vagyunk azokat az ételeket kérni, amit mi magunk is ismerünk, mert tartunk tőle, hogy nem ízlik, nem ismerjük az étel minőségét, nem tudjuk, milyennek kell lennie. Én mégis azt mondom, néha érdemes kilépni a komfortzónából, mert igenis, érhetnek bennünket kellemes meglepetések! :)

Van olyan finomság, amelyet biztosan esztek, ha Horvátországban jártok? Bátran osszátok meg velünk is, több szem, többet lát alapon. ,)

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok!

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz. Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

A bejegyzés trackback címe:

http://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5912755872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

na__most__akkor 2017.08.18. 08:15:46

""Ha külföldön járunk, hajlamosak vagyunk azokat az ételeket kérni, amit mi magunk is ismerünk, mert tartunk tőle, hogy nem ízlik, nem ismerjük az étel minőségét, nem tudjuk, milyennek kell lennie. Én mégis azt mondom, néha érdemes kilépni a komfortzónából, mert igenis, érhetnek bennünket kellemes meglepetések! :)""
Én meg - nem "mégis" - "csak" ezt mondom.
Arrafelé, régenvoltjugoszláviában, az étlapok többnyelvűek.
Amikor ott ettem étteremben - ritkán, mert... noszóval ritkán - olyan ételeket választottam, aminek a neve minden nyelven ugyanaz volt az étlapon. Mert az helyi étel, ami máshol nincs.

Volt persze meglepetés; székelykáposzta... igazi, mint itthon. A "csorba" Romániában, azt meg minden héten eszünk - magyarul, itthon. OTT különleges volt. És sokféle.

Kuba, Bahamák ... álom álom édes álom állomkép
2010 óta még Ausztriában sem jártunk ---- de nem politizálok

fénycsepp 2017.08.18. 08:33:41

A burekrol annyi, hogy Horvaro-ban mindenféle bureket igy hívnak, de ha Sarajevoba mész, ott a burek egyenlő a húsos változattal. Megmosolyogtato, hogy a burek szeretete volt Jugoban nem ismer határokat :D

A baranypecsenye helyesen janjetina egyébként :)

Schulz Veronika 2017.08.18. 08:40:40

@na__most__akkor: Minimális angol vagy német tudással az ott töltött pár napon simán el lehet boldogulni. :) Mivel úton útfélen magyarokban botlunk, érdeklődhetünk, illetve még egy javaslat, indulás előtt érdemes megkérdezni pár ismerőst, tudnak-e esetleg bevált, megbízható helyet ajánlani. :)

Schulz Veronika 2017.08.18. 08:45:06

@fénycsepp: Én burek rajongó vagyok, szerintem nem igazán van párja ennek a finomságnak. Szerencsére, az hogy édes vagy sós legyen a töltelék, az éppen aktuális hangulatunk határozza meg. :) Nekem bármilyen jöhet, úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival. :P a helyesbítést köszönöm, javítom a cikkben :)

FlybyWire 2017.08.18. 09:36:42

Sült hal sült hal sült hal.
Sőt hallevest is ettem, ami nagyon finom volt, különösen mivel dél-dunamenti gyerek vagyok, és nálunk az igazi, ősi (bajai/paksi stb.) halászlé nemzeti helyi étel.
A tengeri full más, de mégis finom.

Schulz Veronika 2017.08.18. 09:39:50

@FlybyWire: Nem sok olyan étel van, amivel ki lehet kergetni a világból. A hal és a tengeri herkentyűk azonban ide tartoznak.. De aki szeretei, mindenki dicséri. :)

rot weisses Partybus 2017.08.18. 10:40:26

Azért még eléggé sok finom dolog van arrafelé :)
Hogy mást ne mondjak:
- pljeskavica (különösen szeretem, ha még sajttal is meg van töltve)
- a raznjici (rablóhús pálcán)
- a dalmát sonka mindent visz (dalmatinski prsut)
- sokan szeretik a fekete rizottót, én speciel nem igazán... de ízlés kérdése
- a tintahal (lignje) karikában bundázva (przene) vagy roston (na zaru)
- a polipsaláta (salata od hobotnice)
- a peka... arra nehéz szavakat találni :)
És még lehetne sokáig sorolni...

Schulz Veronika 2017.08.18. 10:41:35

@rot weisses Partybus: Azt hiszem, bőven van mit pótolnom! :) :)

lobster thermidor 2017.08.18. 10:47:26

@rot weisses Partybus:
Kicsit beelőztél, de nem baj, hiszen úgy tűnik, hogy hasonló az ízlésünk. :)

lobster thermidor 2017.08.18. 10:47:49

Nem csak a makréla létezik, hanem a grillezett zubatac, a brancin, az orada, és az aranydurbincs is igen jóféle halétel, természetesen némi fokhagymás olívaolajjal nyakon öntve. A tengerparton a fekete kagylóból készült/dagnje na buzaru, és a polipsaláta/salat od hobotnice a kötelező előétel, de a blitvával/mangold körített roston sütött tintahalat/lignje na žaru, és a bundában sütött tintahalat/pržene lignje sem szabad kihagyni az étrendből.

FlybyWire 2017.08.18. 10:47:57

@Schulz Veronika: Akkor pont a lényegét hagyod ki a horvát gasztromiának...
Egyébként feleségem saját elmondása szerint utálja a halat. Aztán evett a saját főzésű családi halászlénkből, azóta imádja. Igaz, akkor már terhes volt a kisfiunkkal, úgyhogy már benne voltak a Duna menti gének :D :D

Az ízlés amúgy változik, pl. 10-15 éve el nem tudtam volna képzelni, hogy pacalt vagy körömpörköltet megkóstoljak. És láss csodát, ma már nincs velük gond, sőt! Szóval ha elég fiatal vagy még, akkor van remény.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2017.08.19. 08:11:47

A surlice nevű tésztát is ajánlom. A tengeri herkentyűk nagy része nem az Adriából jön, szóval egy kicsit olyan a helyzet, mint a Balaton és a hekk esetében :-) Nekem a balkáni péksütemények (burek et al) és levegővel felfújt fagylalt nem jönnek be igazán, de ez persze ízlés kérdése.

rot weisses Partybus 2017.08.19. 08:11:55

@lobster thermidor: ne is mondd... már a nyár eleje óta azt tervezgetem, hogy mit is fogok majd enni, amikor végre megint ott leszünk... Idén a tavaszi és a nyári utam is kiesett, de még 4 hét és végre repülünk oda :)

Billy Hill 2017.08.19. 08:11:57

@lobster thermidor: Az oradával nem árt vigyázni, mármint akinek érzékenyebb a pénztárcája. Van tengeri (boldog) meg ketrecben nevelt (nyomi) változata, és mondani sem kell, hogy az egyik kicsit drágább. A legjobb tanács, hogy haltálat ne hagyjunk csak úgy magunkra tukmálni anélkül, hogy megkérdeznénk, mennyi lesz kábé a végösszeg. (Ha nincs eleve ott az étlapon olyan konstelláció, konkrét árral, amire rábökhetünk.) Sretan put i ugodan boravak svima! :-)

lobster thermidor 2017.08.19. 20:19:56

@rot weisses Partybus:
Én már lefoglaltam a szeptemberi szállásunkat a közép - dalmáciai részen. Nálunk a megérkezés estéjén állandó az ételsor, és persze a további napokon is konkrét tervek szerint tömjük majd a bendőnket. :)
kepkuldes.com/images/dcb3465c5530850679a93a6a9a3f16cf.jpg
kepkuldes.com/images/ab67bc73ac28ac64a4d9f6cec4126ce7.jpg
kepkuldes.com/images/565a39e74e02aacb7d47befd06c7699c.jpg
kepkuldes.com/images/f916c21b7720d0703cfa3bb3bebd4f77.jpg
kepkuldes.com/images/610b60dedf9b5daeabf2a52332705051.jpg

lobster thermidor 2017.08.20. 17:02:11

@Billy Hill:
Hvala! :D
Egyébként aki Murterra téved, annak bátran ajánlom a legendás Tic Tac nevű éttermet. Jómagam 20 éve találtam rá erre az egyik kis sikátorban levő étteremre, amely ugyan nem olcsó, de nagy választékban, és az árnak megfelelő kiváló halételeket szolgálnak fel. Jóval kedvezőbb árfekvésű a közeli Tunga Re pizzéria, ahol nem csak pizza van az étlapon. Bár a fekete öves Karlovačko hívőknek, én is közéjük tartozom, némi csalódást okozhat, hogy a Tunga Re - nál Ožujsko csapolnak, de az asztalra kerülő étel ízei, mennyisége, és minősége kárpótlást ad a kedvelt márka hiányáért. :)
www.tictac-murter.com/#/home