Saját Otthon Projekt

Ha sós a palacsinta, csak hortobágyi lehet

Ha sós a palacsinta, csak hortobágyi lehet

2017. 09. 02. Schulz Veronika

Hetek óta beszédtéma volt itthon egy étel, amit mindketten nagyon szerettünk volna már enni, de a nagy melegben teljesen kizárt volt, hogy nekiálljak. :) Most azonban, hogy sokkal kellemesebb idő van, egyszerűen magától értetődő volt, hogy ma ez a finomság fog készülni. Ez pedig a méltán híres és népszerű hortobágyi húsos palacsinta. 

Éttermekben sosem szoktam kérni, én túlságosan bizalmatlan vagyok hozzá. Itthon viszont szívesen készítem, azonban mivel kissé hosszadalmas, ezért elég ritkán szoktam csinálni. Most kedvem is volt, az idő is pont ideális, úgyhogy neki is láttam elkészíteni.

dscn4855_fotor.jpg

Hozzávalók:

Készítünk egy pörköltet:

Körülbelül 70 dkg hús kockára vágva (sertés, marha vegyesen, de természetesen egyféle húsból is készülhet
2-3 darab vöröshagyma
ízlés szerint fokhagyma
1-2 szem paprika és paradicsom
só, bors, piros paprika

Mártáshoz:

+1 nagy doboz tejföl
1-2 evőkanál liszt

A hagymát felkockázzuk, zsíron megpirítjuk. Miután megpirult, reszelünk bele fokhagymát és pár percig együtt pirítjuk. Ezután hozzátesszük a felkockázott húst, hogy kívül megpiruljon. Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, a felkockázott paprikát, paradicsomot, nagyjából másfél liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és az egészet kis lángon, óvatosan rotyogtatva, néha kevergetve megfőzzük.

Míg fő a pörkölt alap, elkészítünk egy sima, sós palacsinta tésztát:


40 dkg liszt
1 tojás 
szódavíz -hogy pontosan mennyi, azt a liszt minősége is meghatározza- adagonként hozzáöntve, amennyit a liszt felvesz, így keverem simára, majd a végén még felöntöm szódavízzel. A lényeg, hogy nem túl sűrű tésztát kell kapnunk.
ízlés szerint só

A palacsintákat ezután egyesével zsíron kisütjük. 

Miután megfőtt a pörkölt, egy edénybe külön leszűrjük nagyjából a levének a felét. A tejfölt egy hőálló tálba öntjük, majd a 2 evőkanál lisztet, 3-4 merőkanállal hozzáadunk a külön rakott pörkölt szaftjából és simára keverjük. Ezután a félretett szafthoz öntjük és közepes lángon az egészet összerottyantjuk. 

A korábban megfőzött pörköltet egy botmixerrel pürésítjük (fontos, hogy legyen szaftja, sokkal könnyebb pépesíteni.)

Ezután az összeturmixolt pörkölttel megkenjük egyesével a palacsintákat és feltekerjük. Meglocsoljuk a tejfölös szafttal, majd megöntözzük ízlés szerint tejföllel, végül meghintjük egy kis szárított petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.

Általában előételként szokták kínálni, de szerintem simán megállja a helyét főfogásként is. Ti hogy szoktátok készíteni? Kíváncsi vagyok, mert ahogy mondani szokták vala:

Ahány ház, annyi szokás! ;) 

Készítsétek el Ti is bátran, leírni azért bonyolultabb, mint megcsinálni. ;) 

Boldog, jó étvágyat hozzá!

dscn4855_fotor.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4512798784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása