Apukámmal nagyon sok mindenben hasonlítunk egymásra. Ugyanez elmondható az ízlésünkről, pontosan azokat az ételeket, ízeket szeretjük, mint a másik. Egy hullámhosszon vagyunk.
Ezek után azt hiszem, kicsit sem meglepő, ha azt mondom, ugyanúgy imádja a kelt tésztákat, - teljesen mindegy, hogy sós, vagy édes tésztáról beszélünk- mint én. Szereti, ahogy főzök, sokszor szokta megjegyezni, mikor beszélünk telefonon, hogy mi szeretne enni, ha legközelebb megyek haza, mit készítsek neki.
Sajnos nem minden alkalommal fér bele a sütés-főzés abba a 2 napba, amit otthon töltök. Most viszont már előre elterveztem, hogy készítek neki valami finomságot. Végül egy gyors, könnyen kivitelezhető ebédet készítettem, ami tökéletes választásnak bizonyult.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (35 dkg teljes kiőrlésű; 15 dkg finomliszt)
2-3 teáskanál só
1,5 dl natúr joghurt
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
12 dkg juhtúró
2,5 dkg élesztő
Mártogató, vagy kence, kinek, melyik a szimpatikus :)
1 kis doboz tejföl
Körülbelül 5 dkg juhtúró
1 teáskanál csemege torma
1 csokor kapor
Első lépésként a kétféle lisztet kimértem, majd egy tálba szitáltam, melyhez hozzákevertem a sót. Ezután a tejet kissé felmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, letakartam, hagytam, hogy 15 perc alatt megkeljen. A liszthez kimértem a joghurtot, az olajat és a juhtúrót, végül hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, majd az alapanyagokat alaposan összedolgoztam. Könnyen kezelhető lágy tésztát kaptam, akkor lesz megfelelő az állaga, mikor a tészta elválik a táltól és a kezünkre sem ragad már.
Lisztezett deszkán 30 percet pihentettem. Ezután 10- nagyjából- egyenlő darabra vágtam, kis bucikat formáztam, újabb 10 percet pihenni hagytam. A serpenyőt eközben alaposan beizzítottam, a tésztákat kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd a forró serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül mindkét oldalát nagyjából 2-2 perc alatt készre sütöttem.
A mártogatós fentebb felsorolt hozzávalóit alaposan összekevertem, grátiszként pedig felkockáztam egy kis darab bacon-t, amit a még forró serpenyőben pár perc alatt ropogósra pirítottam.
Tálaláskor a lepényeket vékonyan megkentem a mártogatóssal, a pirított baconnal megszórtam, majd azon melegében anyukám és apukám orra alá dugtam. :)
Nem gondoltam volna, hogy ezek a kis lepények ennyire laktatóak, 2-nél többet egyikőnk sem tudott legyűrni, annyira jól laktunk vele. :)
Nekem annyira bejött, elképzelhető, hogy ha visszaérek hamarosan Pestre, ma még egyszer elkészítem. :)
Aki szereti az efféle finomságokat, azoknak mindenképpen javaslom az elkészítését, mert tényleg gyerekjáték elkészíteni és nem mellesleg isteni finom! :)
Boldog, jó étvágyat hozzá! :)
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.
Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.