Saját Otthon Projekt

Juhtúró és lepény? Akkor kapor is kell!

Juhtúró és lepény? Akkor kapor is kell!

2017. 10. 08. Schulz Veronika

Apukámmal nagyon sok mindenben hasonlítunk egymásra. Ugyanez elmondható az ízlésünkről, pontosan azokat az ételeket, ízeket szeretjük, mint a másik. Egy hullámhosszon vagyunk.

Ezek után azt hiszem, kicsit sem meglepő, ha azt mondom, ugyanúgy imádja a kelt tésztákat, - teljesen mindegy, hogy sós, vagy édes tésztáról beszélünk- mint én. Szereti, ahogy főzök, sokszor szokta megjegyezni, mikor beszélünk telefonon, hogy mi szeretne enni, ha legközelebb megyek haza, mit készítsek neki.

Sajnos nem minden alkalommal fér bele a sütés-főzés abba a 2 napba, amit otthon töltök. Most viszont már előre elterveztem, hogy készítek neki valami finomságot. Végül egy gyors, könnyen kivitelezhető ebédet készítettem, ami tökéletes választásnak bizonyult.

viber_image_fotor.jpg

Hozzávalók:
50 dkg liszt (35 dkg teljes kiőrlésű; 15 dkg finomliszt)
2-3 teáskanál só
1,5 dl natúr joghurt
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
12 dkg juhtúró
2,5 dkg élesztő

Mártogató, vagy kence, kinek, melyik a szimpatikus :)
1 kis doboz tejföl
Körülbelül 5 dkg juhtúró
1 teáskanál csemege torma
1 csokor kapor

Első lépésként a kétféle lisztet kimértem, majd egy tálba szitáltam, melyhez hozzákevertem a sót. Ezután a tejet kissé felmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, letakartam, hagytam, hogy 15 perc alatt megkeljen. A liszthez kimértem a joghurtot, az olajat és a juhtúrót, végül hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, majd az alapanyagokat alaposan összedolgoztam. Könnyen kezelhető lágy tésztát kaptam, akkor lesz megfelelő az állaga, mikor a tészta elválik a táltól és a kezünkre sem ragad már. 

Lisztezett deszkán 30 percet pihentettem. Ezután 10- nagyjából- egyenlő darabra vágtam, kis bucikat formáztam, újabb 10 percet pihenni hagytam. A serpenyőt eközben alaposan beizzítottam, a tésztákat kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd a forró serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül mindkét oldalát nagyjából 2-2 perc alatt készre sütöttem.

A mártogatós fentebb felsorolt hozzávalóit alaposan összekevertem, grátiszként pedig felkockáztam egy kis darab bacon-t, amit a még forró serpenyőben pár perc alatt ropogósra pirítottam.

Tálaláskor a lepényeket vékonyan megkentem a mártogatóssal, a pirított baconnal megszórtam, majd azon melegében anyukám és apukám orra alá dugtam. :) 

Nem gondoltam volna, hogy ezek a kis lepények ennyire laktatóak, 2-nél többet egyikőnk sem tudott legyűrni, annyira jól laktunk vele. :)

Nekem annyira bejött, elképzelhető, hogy ha visszaérek hamarosan Pestre, ma még egyszer elkészítem. :) 

Aki szereti az efféle finomságokat, azoknak mindenképpen javaslom az elkészítését, mert tényleg gyerekjáték elkészíteni és nem mellesleg isteni finom! :)

Boldog, jó étvágyat hozzá! :)

viber_image_fotor.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5912939775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása