Saját Otthon Projekt

Hány "arca" van a sütőtöknek? Rengeteg!

Hány "arca" van a sütőtöknek? Rengeteg!

2017. 10. 18. Schulz Veronika

Szeptember végétől, október elejétől egyre több helyen jelennek meg a különböző tökfajták, tökfélék. Nem csak egészséges, de mindemellett finom is, érdemes ilyenkor betárazni belőlük, mert hamarosan észre sem vesszük és már el is tűnnek az üzletek polcairól. Nem csak lakásdekoráláshoz ideális választás, tekintettel arra, hogy otthonunknak tökéletes őszi hangulatot kölcsönöz, továbbá nem feltétlenül csak halloween-i töklámpás készülhet belőle, hanem érdemes az étrendünkbe is olykor - olykor beiktatni. Sok pozitívumot felsorolhatunk a sütőtök mellett. Nem csak pénztárcakímélő, aminek szerintem sokan örülünk így hó közepe, vége felé, hanem rendkívül egészséges is. A sárgarépához hasonlóan magas a karotin és C vitamin tartalma, mindemellett foszfor és kalciumforrás is.

Aktualitása miatt ma olyan receptek gyűjtésébe fogtam, amelyek összetevőket tekintve is olcsó fogásnak bizonyulnak, úgy gondolom, felesleges olyan recepteket megosztanom Veletek, amiben mondjuk, szerepel a sütőtök és a kaviár. Bár, már biztosan Ti is tudjátok, hogy nem fogok kaviáros recepteket keresgélni, hiszen nem szeretem. :D

Szeretnél isteni ételeket főzni? Válaszd ki gondosan a tűzhelyedet!

Mostanában nagy divatnak örvend a sütőtök-krémleves. Én is nagyon szeretem, de ha lehetőségem van rá, inkább otthon készítem, múltkor például azt kértem egy étteremben és legnagyobb meglepetésemre az első falat után felfedeztem benne a cukrot. Tudom, körültekintőbbnek kellett volna lennem, de a fene sem gondolta, hogy cukrot tesznek bele:

creamy-pumpkin-soup-43936-2.jpg

Nekem korábban eszembe sem jutott, hogy köretként is tökéletesen fel lehet használni, míg nem rábukkantam egy sütőtök-püré receptre:

pumpkin-puree2.jpg

Tésztafeltétként is kiváló alapanyagnak bizonyul. Ebben a receptben például sütőtök és parmezán sajt párosításáról olvashatunk, mondjuk, én például el tudok még rá képzelni egy kis feketeerdei sonkát. (Mihez nem, ugye? :D)

 creamy-pumpkin-pasta-parmesan-sage-8.jpg

Sokszor elgondolkodom azon, egyesek fejéből, hogy pattannak ki a szokatlan párosítások. Néha kicsit irigykedem, mert valamiért én nem vagyok annyira bátor kísérletező. Ilyen például ez a recept, chilivel és Bourbon-nel kiegészített egytálétel. Ha szereted a chilis babot, akkor ezt a receptet szerintem feltétlenül próbáld ki, bár az eredetiben hús nem szerepel, szerintem ez egyáltalán nem kizáró ok, hiszen simán hozzá lehet tenni. Ha pedig vegetáriánus vagy, akkor ez egy tökéletes recept lesz Neked:

4293535.jpg

Ezt viszont tutira meg fogom csinálni, szerintem a karácsonyi készülődéshez nagy hasznát fogom venni. Sütőtökös- pite fűszer recept, melyet itt találtok. A legviccesebb, hogy sütőtökre nincs is szükség ennek elkészítéséhez:

homemade-pumpkin-pie-spice-3.jpg

Találtam egy scone (magyarul: édes zsemle) receptet, ahol a sütőtököt rozmaringgal és nagy szemű tengeri sóval van felturbózva. Érdekesnek hangzik, azt hiszem, ha nem is pont ezt, de az alapreceptet kicsit átvariálva sikerül kihoznom belőle egy különleges finomságot. Az agytekervényeim már beindultak, a végeredményről pedig biztosan tájékoztatni foglak Titeket. :)

pumpkinrolls-1-680x838.jpg

Rengeteg sütőtökös recept kering az interneten, érdemes kicsit beleásnunk magunkat, mert igazi különlegességekre bukkanhatunk egy kis kutatómunkával.

Nektek van olyan receptetek, amit mindenképpen elkészítetek, ha sütőtökről van szó? Ne fogjátok vissza magatokat, nyugodtan osszátok meg velünk is őket.

 A képek forrásait szokás szerint rájuk pöttyintve találjátok. :)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr6513014824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása