Saját Otthon Projekt

A tudatos háziasszony a maradékokból is fenséges fogásokat kreál

A tudatos háziasszony a maradékokból is fenséges fogásokat kreál

2017. 12. 29. Schulz Veronika
Véget értek az ünnepek, kicsit talán már mindenki lecsillapodott a nagy izgalmak következtében. Bízom benne, hogy mindenki teli pocakkal, elégedetten tekint vissza erre az elmúlt pár napra, mikor is kicsit lelassított a világ, remélem, olyanra sikeredett ez a pár nap, amilyenre terveztétek.

Sajnos, valamennyire vissza kellett már rázódni a hétköznapokba, sokan dolgoznak a két ünnep között is. Én abban a szerencsés  helyzetben vagyok, hogy ki tudtam venni ezt a pár napot, így valamennyire sikerült pihenni is, bár megvallom, sajnos ez a pár nap nem olyanra sikeredett, mint amilyenre szerettem volna, de úgy alakult, ahogy, tenni ellene nem tudok. Azt viszont tudom, hogy sokaknál felmerült ugyanaz a probléma, ami nálam is: Mit kezdjünk a karácsonyról megmaradt rengeteg finomsággal, mert egy idő után azért ugyanazt enni kicsit unalmas, kidobni pedig vétek lenne.

Ezért olyan recepteket kerestem, ami újrahasznosítás szempontjából tökéletes megoldás, mindemellett költséghatékony, ami lássuk be, karácsony után egészen jól tud esni a kis lelkünknek. :) 

Így használd fel a karácsonyi maradék ételeket!

A húslevest (és ez nem csak a karácsonyi időszakra igaz) anyukám is és én is rengeteg hússal és csonttal készítjük, természetesen megfelelő mennyiségű zöldség kíséretében. Sajnos a főtt húsból mindig nagyon sok megmarad, a leves általában mindig előbb elfogy. Ilyenkor a csontokról lefejtjük a húst, plusz ami megmaradt, úgy, ahogy van, megy a fagyasztóba. Ha szükségünk van rá, csak előkapjuk és máris egy újabb finomságot készíthetünk belőle (én például nagyon csípem, hogy a főtt hús magában hordozza a húsleves zamatát, amelyben előzőleg megfőtt.

Ekkor vetjük be általában a különböző pástétomokat, rakott vagy csőben sült ételeket, esetleg ragukat:img_9270-578x798.jpg

favorite-hamburger-stew_exps21692_rds1996984d04_26_2bc_rms.jpgHa netán a zöldségből maradna felesleg, akkor általában valamilyen majonézes saláta formájában szokott újjáéledni:honey-mustard-chicken-bacon-avocado-salad-39-683x1024.jpgKöretek tekintetében is hajlamosak vagyunk nagyobb adagot készíteni, legyen az rizs, krumplipüré stb.stb. A megmaradt rizsből például Szilveszterre vendégvárónak készíthetünk akár sajtos golyókat, melynek az elsődleges összetevője az imént említett alapanyag:stuffed-fried-rice-balls-2-9.jpgKrumplipüréből pedig mi más készülhetne nagy általánosságban, mint burgonyafánk:
cheesy-leftover-mashed-potato-pancakes.jpgVégül, de nem utolsó sorban szerintem senkinek nem kell ecsetelni a karácsony után megmaradt sütemények sorsát. Szinte már rájuk sem bírunk nézni, elsősorban megpróbáljuk boldog, boldogtalannak osztogatni (pedig tudjuk, hogy másoknál éppen ugyanannyira volt karácsony, mint nálunk.. Mekkora ötlet, nem? :D) 

Ha megmaradt egy nagyobb darab piskóta, készíthetünk hozzá akár pudingot, különböző ízesítésűeket:
marys_victoria_sandwich_58140_16x9.jpgFeldobhatjuk akár gyümölcsmártással:
157.jpgA tornyosuló bejgli halmokat pedig nyugodtan le is fagyaszthatjuk, vagy a megmaradt részeiből akár életre kelthetünk egy másik finomságot, például tortává változhat:tort_makowy_z_kremem_z_bialej_czekolady_2.jpg

Remélem, hogy Ti is találtok használható ötleteket, segítségetekre tudtam lenni pár hasznos tippel, tanáccsal. Ti fel szoktátok használni a maradékokat? Ha igen, milyen formában? Van bevált receptetek? Ha igen, ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk is! 

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok!

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8313532715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása