Saját Otthon Projekt

Egy építészmérnök lány első otthona

Egy építészmérnök lány első otthona

2018. 02. 24. Diamia8

Budapesten a régi polgári lakások atmoszférája áll hozzám a legközelebb. Talán nosztalgikusan keresem azt az érzést, amikor Balatonfüreden egy hasonló stílusú házban laktam évekig. Hiszem azt, hogy akit egyszer megérintett a magas belmagasság általi tágas élettér érzése, az onnantól fogva mindig ezt fogja keresni. Igazi ördögi kör...  

A blogon is előszeretettel mutatok be ilyen magas belmagassággal rendelkező otthonokat és ma egy fiatal lány, Orsolya (Facile Interior) frissen elkészült otthonával ismerkedhettek meg. Orsi egész fiatal kora óta rajong a csodás enteriőrökért, a bútorokért és a designtárgyakért. Építészmérnökként végezett, de mindig is az enteriőrtervezést érezte legközelebb a személyiségéhez.  

A lakás a Palotanegyed egy szűk, csendes utcájában található, egy több mint 125 éves bérházban. A körfolyosóról nyíló lakás részben udvari tájolású, részben utcai. A 83 m2-en található két szoba, egy előtérrel egybe nyitott konyha, fürdőszoba, WC, illetve kamra. A nagyobb, utcai homlokzatú szoba gyakorlatilag két helyiségből adódik, egy hallrészből - itt kapott helyet galériás elrendezésben a hálófunkció - és a nappalirészből. A kisebb szoba gyerekszobaként funkcionál. 

A lakás eredeti állapotán az évtizedes amortizáció nyomai látszódtak, tele korszerűtlen megoldásokkal és sötét, kihasználatlan terekkel. Műszakilag teljesen leromlott, a teljes körű felújítás elkerülhetetlen volt, tekintve a fűtést, a nyílászárókat, a burkolatokat, a padozatokat, valamint az elektromos hálózatot. A helyiségek színvilágát a sötét árnyalatok uralták, narancssárga falak, sötétbarna faanyagok, nyomasztó drapériák, így Orsi biztos volt benne, hogy az elsődleges tervezési szempont a terek világosítása lesz. 

A további tervezőelvként a modern, letisztult, könnyed, légies, nagyvonalú terek létrehozását célozta meg. Ennek eléréséhez kellett falakat bontani, tereket egybe nyitni, szerkezeteket visszabontani, újakat építeni. Ami pedig a berendezést, bútorozást illeti, a főszempont a funkcionális igények és az esztétikai igények összhangban tartása volt. 

A zsúfoltság hatását mindenképp szerette volna elkerülni, ehhez pedig szükség volt jól átgondolt, térbe olvadó tárolórendszerekre. Ilyen például a galérialépcső alatti gardróbszekrény vagy a bejárati ajtó mögötti szintmagas beépített szekrény. Ezek észrevétlenül és tökéletesen kiszolgálják a használati kívánalmakat, így a többi bútor szinte dísztárgyként tud érvényesülni a tágas terekben. 

Nehézségekkel főként a kivitelezés során szembesült, mivel nem volt generálkivitelezőjük, így rá hárult az egyes munkafázisok irányítása, mederben tartása. A pontos kommunikáció a hibák elkerülésének egyik alapja, gyakran megtapasztalta, hogy körültekintőbb, részletesebb átbeszélésre lett volna szükség egy-egy munka megkezdése előtt. 

Számára legizgalmasabb térélményt a nappali nyújtja, minden bútordarabját gondos válogatás előzte meg. Részleteiben pedig a fürdőszoba szürke, betonhatású csempéje a legnagyobb kedvence. Véleménye szerint gyönyörű, időtálló és a burkolatok közül ez bizonyult legpraktikusabbnak is a használat során. Nagyon örült továbbá, hogy felújítással sikerült megmenteni a régmúlt idők jeleit őrző nyílászáró-szerkezeteket, hiszen ezek hordozzák a lakás eredeti eleganciáját. 

_dsc1915_copy.jpg

_dsc1934.jpg

_dsc1936_02.jpg

_dsc1956.jpg

_dsc1949_copy.jpg

_dsc2109.jpg

_dsc1971.jpg

_dsc2064.jpg

_dsc2078_01.jpg

_dsc2090.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr7213646142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bosszancs 2018.02.25. 20:09:36

Sziasztok!
Ez egy ifjú értelmiségi első otthona igaz?
Sehol egy könyv, vagy annak látszó tárgy. Sehol egy olvasókuckó...
Úgy néz ki, mint egy steril műtő...
RIDEG, HIDEG, FEKETE, FEHÉR. (Ami már 10 éve is belsőépítész körökben a fantáziatlanság csúcsa volt!!!)
Vagy ezt hivatott feldobni a halvány rózsaszín függöny és néhány szürke elem?
Ez nem egy építészlány, hanem egy manager férfi lakása.
Aki az alkalmi légyottokra használja a kérót, utána mindent sterilizál!!!

Üdv:
Bosszancs

Egyébként ez az összes általatok bemutatott "GYÖNYÖRŰ" lakásra igaz. Sehol egy könyv.... (Vagy max. 10-15 darab) Igen, mondjuk ez az új generáció... Nem olvasunk, nincs asztali gép, csak telefon meg laptop...

Uff.: Bocs javítok, van 4 db könyv a pecóban, amik gyertyatartóként funkcionálnak vízszintesen elfektetve! Természetesen azok is fekete-fehér borítósok...

Diamia8 2018.02.25. 21:04:10

@Bosszancs:
Kedves Bosszancs!

Ez az otthon most készült el és ebből kifolyólag még üres. Ez a képeken is látszik és ebből nem igazán lehet bármilyen következtetést levonni.

Az olvasásra vonatkozóan én csak annyit tudok mondani, hogy nekünk rengeteg könyvünk van és mégsem látszanak. Ugyanis nem szeretem, ha elől vannak. Vagyis, ha lenne egy külön szobám a könyveimnek, akkor ott látszódnának. Most azonban kis méretű lakásban lakunk és nem szeretném a nappalimban a könyvek uralnák a teret.

Sajnálom, hogy ilyen negatívan gondolkodik és próbál általánosítani a mai generációval kapcsolatban. Az élet azonban nem fekete vagy fehér. Pár kép után nem lehet mélyrehatóan megismerni az embereket. Ráadásul minél régebb óta írom a blogot, annál jobban tudom, hogy úgysem lehet megfelelni az embernek. Az igazat megvallva pedig nem is akarok. Nekem tetszik a lakás és ez a lényeg, hiszen ez egy szubjektív hangvételű blog. ;-)

Szép estét!

Üdv.:
Dia

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2018.02.27. 08:46:34

Még a felakasztott kabát is kockás ;).
Szép lakás.

Fehér Andor 2018.03.01. 08:23:05

A hideg is kiráz tőle. Ez nem otthon, csak egy lakás.

2018.03.08. 15:57:36

kamu. itt soha nem lakott semmi. ez csak egy stúdió

Diamia8 2018.03.08. 22:33:46

@KUNTYI: a lakás nem kamu. Sajnálom, hogy csak ennyit látsz belőle.
süti beállítások módosítása