Saját Otthon Projekt

Húsvét alkalmával sem maradtunk éhesen

Húsvét alkalmával sem maradtunk éhesen

2018. 04. 02. Schulz Veronika

Idén, életemben először úgy alakult, hogy a teljes húsvéti menüt én készítettem. Eszem ágában sem volt óriási lakomát rittyenteni, inkább úgy voltam vele, hogy a kevesebb, több.

Igazam is lett, mert egyáltalán nem maradtunk éhen. Minden nagyon finomra sikerült, így én is elégedetten dőlhettem hátra. 

A mai receptben semmi újdonságot nem fogtok találni. Régi, jól bevált receptek alapján készültem és arra gondoltam, ma ezeket fogom Nektek megmutatni. Lássuk, mi is került az asztalra:

4_2.jpg5_2.jpgSzerettem volna egy szép csülköt venni, viszont sajnos későn kapcsoltam, így szépen elkapkodták előlem. Végül nem bántam meg, mert helyette beszereztem egy gyönyörű, kötözött, füstölt sonkát, olyan igazi házit. Össze sem lehet hasonlítani a bolti, vákuumcsomagolt változattal. Érdemes volt áldozni rá, szerintem gyönyörű darab:
1_3.jpgA sonka mellé, természetesen dukál egy kis saláta, én most ebből két félét készítettem. Majonézes krumplisalátát hagymával és Kaszinó-tojást mexikói keverékkel. 
2_3.jpg

Hozzávalók:
Majonézes krumplisaláta:
50-60 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
1 nagy doboz (850gr) tejföl
2 evőkanál stevia-eritrit keveréke
mustár, majonéz, citromlé, só, bors ízlés szerint

Először a fent leírt hozzávalókból elkészítettem a "tartárt", ugyanez lett az alapja a Kaszinó-tojásnak is, ezért dupla adagot készítettem. Az a tapasztalatom, ha nagyobb adagot készítek, jobban eltalálom az ízesítését. :)
Közben a krumplit héjában, sós vízben megfőztem, leszűrtem, majd miután kihűlt, felkarikáztam. Ezután a hagymákat felkarikáztam, a krumplival összekevertem, majd leöntöttem a tartárral és az egészet a hűtőbe tettem pihenni. 
Kaszinó- tojás:
Mexikói zöldségkeverék
10 db tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
1 teáskanál szardellapaszta
só, bors
10 tojást lobogó vízben 12 perc alatt keményre főztem, kihűtöttem, majd hosszában félbe vágtam. A zöldségkeveréket pár percig főztem minimális mennyiségű vízben, amibe beledobtam egy marhahúsleves-kockát, majd alaposan leszűrtem.
A tojások sárgáját egy tálba tettem, villával szétnyomkodtam, hozzákevertem a tejfölt, a mustárt, szardellapasztát, sóztam, borsoztam.
Közben megkóstoltam és mikor már megfelelőnek éreztem, visszatöltögettem a masszát a tojásokba. A mexikói keveréket összekevertem a tartárral, egy tál aljára szedtem és a megtöltött tojásokat ráfektettem, a maradék tartárt ráöntögettem:

2_3.jpgTermészetesen nem maradhattak el a fasírt golyók sem:
25 dkg -25 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 tojás
zsemlemorzsa (korábban szikkadt tk. kenyérből daráltam magamnak)
só, bors, mustár, petrezselyem ízesítés gyanánt
A darált húshoz hozzáadjuk a kockázott hagymát, a reszelt fokhagymát, pirospaprikát, majd annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen golyókat tudjunk formázni belőle. Beleforgattam még egy kis Panko morzsába és forró olajban kisütöttem:
3_3.jpgÉs végül, de nem utolsó sorban kalácsot is sütöttem, persze IR barát hozzávalókból:
50 dkg liszt (35 dkg teljes kiőrlésű zabliszt+15 dkg liszt)
3,5 dl tej 
2 evőkanál stevia-eritrit keveréke
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
csipet só
+1 tojás a lekenéshez
A kenyérsütő üstjébe kimértem a lisztet és az olvasztott vajon kívül minden más összetevőt hozzáadtam. Dagasztó programon 30 percig dagasztottam, az utolsó 5 percben adagolva hozzáöntöttem az olvasztott vajat, majd a tésztát pihenni hagytam. Ezután feldaraboltam. Kétféle kalácsot készítettem - formáját tekintve - a megszokott 3-fonatos (ehhez 3 ugyanakkora méretű tésztadarabot egyforma hosszúra sodortam és a szokásos fonási technikával megfontam)
illetve fogtam ismét 3 darab tésztát, összegömbölyítettem, muffin papírral kibéleltem, egymás mellé helyeztem a tészta-gömböket. Kicsit pihenni hagytam, sütés előtt tetejüket tojással lekentem. Végül 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.
5_1.jpgNekem ilyenre sikeredett az idei húsvéti lakoma, amilyen egyszerű, annyira nagyszerű. Jó, hogy nincs több Húsvét az évben, mert már kicsit rosszul vagyok az ennivaló látványától, holnaptól visszafogottság lesz, ez már biztos! :D 
Ti mivel vártátok az ünnepet? Hagyományos finomságokkal, vagy esetleg beújítottatok valamivel?

A dekorációhoz használt nyuszival korábban már találkozhattatok, nemrég élő adásban mutattuk meg, hogy tudjátok elkészíteni. Ide kattintva most újra megnézhetitek ;) 

Boldog jó étvágyat kívánok és Kellemes Húsvéti Ünnepeket (ami még hátra van belőle) 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9313799810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása