Sokat gondolkodtam, mi legyen az első recept, amit közzéteszek. Végül nem egy, hanem rögtön kettő mellett döntöttem. Egy olyan alapanyag, amiből általában nálunk egy leves és egy főétel jön ki. Ő pedig a csülök.
Tegnap reggel korán lementem a rákoskeresztúri piacra. Szeretek ide járni, mindig, mindent meg tudok venni, amire épp szükségem van. Szombat reggelente szoktam lemenni, a lényeg, hogy korán kell megjelenni, mivel közel és távol ez az egy piac van, mindenki idejár a kerületből. Megszokott hentesem, zöldségesem, "elvont" gombászom :) sajt-árusom van.
Szóval a kedvenc hentesemmel kiválasztottunk közösen egy szép, illatos, füstölt csülköt. Beszereztem a többi hozzávalót és hazafelé vettem az utam.
Ő lett a kiválasztott:
Természetesen alapos mosás és itt-ott talált szőrszálacska kiszedegetése után egy megfelelő méretű fazékba tettem.
Közben beáztattam a babot amit egy idős kofától vettem. Alaposan átnéztem, zsizsikes-e (ezt anyukámtól tanultam ) ez kukacosodást jelent, elvileg a zacskó aljára másznak le, így ki lehet szúrni a kis betolakodókat :) Pár óra áztatás után feltettem a babot a babérlevéllel együtt főni :
Ezután az alapvető leveszöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma) alapos mosás, pucolás fázis után a csülökkel ülőfürdőt élvező babhoz tettem:
Nagyjából 3,5-4 óra főzés következett, a bab kicsit ellenállt a magas hőmérsékletnek. De jelentem, győztem!! :) Sokan azt gondolják, hogy nem szabad a zöldségeket a babbal együtt elkezdeni főzni, mert túlfő. Velem még sosem fordult elő. Szóval, szerintem nem kell ettől tartani.
Nagyjából, 3óra főzés után a csülköt kiemeltem a levesből, félretettem. Sem a férjem, sem én nem vagyunk annyira oda a főtt csülökért, más volt vele a tervem. :)
Miután a bab feladta, nekiálltam a rántást elkészíteni. Felmelegítettem nagyjából 2-3 evőkanálnyi olajat, 1 evőkanál lisztet tettem bele és addig pirítottam,míg aranyszínű lett.
A rántás alapját lehúztam a tűzről, ezután belereszeltem 2 gerezd fokhagymát és másfél teáskanál pirospaprikát kevertem hozzá. Itt jegyezném meg: Amennyire tehetem és megengedi a pénztárcám, szeretek jó minőségű alapanyagokkal dolgozni, hiszen elsősorban minden az összetevőkön múlik, aztán jöhet a többi. Nem olyan régen sikerült szereznem igazi, házi, pirospaprika őrleményt. Eddig mindig a megszokott boltit vásároltam én is, szinte arany áron. Egészen ezidáig. Mostantól nem vagyok hajlandó másmilyen paprikát használni. Egyszerűen a színe, az illata és egy icipicit még a textúrája is más. Összehasonlíthatatlan a kettő, beleszerettem. :)
Ezután a rántáshoz kb. 2 dl szigorúan hideg! vizet öntöttem, majd csomómentesre kevertem és óvatosan a leveshez öntöttem. Egyet rottyantottam rajta, kis só,bors és el is készült az isteni csülkös bableves. Észre sem vettem, a férjem a merőkanállal a kezében szürcsölte. Az elkészítése gyerekjáték, a végeredmény pedig: Hmmmm :)
Térjünk vissza a félretett csülökre... Nagyon szeretjük a "Csülök Pékné módra" receptet.
Van itthon egy Pataki tálam, praktikus, mivel mindent összevágok beledobom és már mehet is a sütőbe. Egy dologra kell figyelni, használat előtt a tálat mindig be kell áztatni hideg vízbe.
Semmi más nem kell hozzá csak hagyma, krumpli felkarikázva, jól besózni, beborsózni, én egy kis olajat szoktam önteni a tál aljára és jól összekeverek mindent, hogy mindenhova jusson az ízesítésből. Ráfektetjük a csülköt, mellé szoktam tenni 3-4 gerezd pucolatlan fokhagymát, 1-2 rozmaring ágat és lefedve,150-160C° -ra mehet a sütőbe, kb 3 órára.
3 óra elteltével leveszem az edény tetejét és nagyjából fél óra alatt ropogósra sütöm.
A ropogós bőre....... És persze a mama csalamádéja elhagyhatatlan! :)
Jó étvágyat! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.