Saját Otthon Projekt

Süssünk kalácsot otthon, saját kezűleg

Süssünk kalácsot otthon, saját kezűleg

2015. 04. 04. Schulz Veronika

Sokak szerint a kalácssütés lehetetlen, arra csak a pékek képesek és az idősebbek, akik sok tapasztalattal rendelkeznek. Pontosan emiatt álltam neki, hogy ezeket a kételyeket eloszlassam: Kalácsot bárki tud sütni. Csak egy kis odafigyelés kell hozzá és türelem. Húsvét alkalmával tökéletesnek találtam erre az időpontot, az kicsit megnehezítette a dolgom, hogy valahol nagyon megfáztam és nem teljesen vagyok a toppon. De nem mondhattam, hogy nem sütöm meg, hiszen kis családnak már megígértem :)

20150404_160803.jpgkész

Először is, mérjünk kb 60 dkg lisztet eg tálba, szitáljuk át:

20150404_130954.jpgkész

Ehhez hozzákeverünk kb egy teáskanálnyi sót és nagyjából 6-8 dkg kristálycukrot, hozzáadunk egy tojást:

20150404_131831.jpgkész

Hozzáöntünk 2 dl tejszínt, nagyjából 2 dl tejet, kis tejfölt, majd belemorzsoljuk az élesztőt:

20150404_132308.jpgkész

Az egészet összegyúrjuk és egy könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, olyat, ami nem ragad az edényhez. Ha ragacsosnak találjuk, szórjuk még be egy csipet liszttel és újra gyúrjuk össze:

20150404_133318.jpgkész

Ha ez kész, a tésztát 30-40 percen keresztül állni hagyjuk, kelesztjük. Ezt követően a tésztát 6 egyenlő részre vágtam, nem azért, mert 6-os fonással szerettem volna elkészíteni. Úgy döntöttem, hogy inkább 2 kisebb kalácsot sütök, 3-as fonással. Bátrabbak természetesen kísérletezhetnek a 6-os fonattal is. Én egyszer próbáltam, akkor belezavarodtam, azóta inkább azt a meghagyom a nagyoknak! :)

Szóval a feldarabolt tésztákból rudakat sodortam, majd ugyanúgy kezdtem fonni, ahogy hajat szoktak. A 3 tészta végét egymásra raktam, egyik szálat ide, másik szálat oda raktam és tulajdonképen ez kerekedett belőle:

20150404_144148.jpgkész

Ezután a kalácsokat lekentem egy felvert tojással és hagytam, nagyjából 20-30 percig, pihenni őket. Ezután ismét átkentem tojással, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tettem és 35 perc alatt szép barnára sütöttem.

Innentől kezdve, sonka, tojás, hagyma, kalács.. Minden, mi szem, szájnak ingere. Jöhetnek a locsolók, bár ne túl sokan!

Jelentem, a Húsvétot megnyitom! :)

20150404_160803.jpgkész

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr6412573075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsefné Lancz 2016.08.07. 05:35:54

Nagyon elégedett az oldal. .Sok rétű . Sokat lehet belőle tanulni .Csupa hasznos tanácsNem csak fiatalok. Én 82 . éves vagyok .Mint ilyen Nagyom jó dolgokról olvastam benn . Most hogy ismerkedek minden nap. Böngészem .És sokak tanulok .KÖSZÖNÖM .

Varga-Spongya Schulz Vercsi 2016.08.07. 21:39:01

Örülünk, hogy tetszik az oldal, további jó olvasgatást :)
süti beállítások módosítása