Nagyjából másfél éve szerettem bele a kenyérsütésbe. Először azt gondoltam, hogy nagyon nehéz, nekem úgysem fog sikerülni, senki nem fogja megenni, stb.. Ahogy általában az emberek ehhez a tevékenységhez állnak. Aztán egyszer erőt vettem magamon és megsütöttem az elő kenyeremet. Nem mondom, hogy szép lett, nem mondom, hogy nem ettem annál finomabbat, de az enyém volt. Ez megadta a kellő lendületet és nekiálltam gyakorolni, mert a jó kenyérhez gyakorolni kell. Aztán meg is lesz az eredménye. :)
Vasárnap lévén, minden zárva ugye, rájöttem, hogy nincs itthon kenyerem. Boltba nem tudok menni, így kitaláltam, hogy tulajdonképpen minden van itthon, nekiállok és sütök egyet. Az egyik kedvencemre, a hagymás kenyérre esett a választásom, olyan régen ettem és annyira szeretem, hogy neki is láttam az elkészítésének.
Nézzük, mi az, amire szükségünk lesz:
- 60 dkg liszt (én kb. 40 dkg finomlisztet és 20 dkg kenyérlisztet kevertem össze)
- 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
- 2 dl víz
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- 1 fej lilahagyma és 1 fej vöröshagyma (+2 dkg vaj)
- 2 dkg élesztő
Igen, ennyi. :)
Egy lábosban felmelegítettem a vajat és arra dobtam a félkarikára felszeletelt hagymát, megfonnyasztottam:
Két éve, karácsonyra, amikor bontogattam a szárnyaim, Férj meglepett egy kenyérsütő géppel. Eleinte ebben sütöttem, de egy idő után rájöttem, nem ízlik ez a kenyér. Valahogy éreztem rajta azt a "műízt". A teljes sütéshez már nem használom, viszont nagyban megkönnyíti a munkámat. Van rajta egy másfél órás sütési program, ennek az első fél órája a dagasztás. Én bizony, ezt a funkciót ki szoktam használni. Minden hozzávalót bepakolok a kenyérsütőbe. Először a száraz hozzávalókat. Lisztet, sót, cukrot, burgonyapelyhet, majd hozzáteszem a vizet és az élesztőt:
Elindítom a gépet és hagyom, hogy helyettem dolgozzon. Nagyjából fél óra alatt össze is áll a tészta. Ezalatt az idő alatt a hagyma is elkészül, félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A tésztát kiveszem a gépből és enyhén lisztezett deszkára rakom. Kicsit kilapítom, megkenem a hagyma egyik részével, majd kicsit összegyúrom és jöhet a többi hagyma:
Ezután összegyúrom és hagyom, hogy duplájára keljen:
Ezután a sütőformába teszem, ellapogatom, a tetejét borotva pengével bevagdalom és hagyom, hogy megint megkeljen egy kicsit:
220 fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd 200 fokra visszavéve további 15-20 percig sütöm. Ha úgy látjuk, félidőnél letakarhatjuk fóliával a kenyeret, én ezt most elfelejtettem, kicsit jobban megsült a teteje, mint szerettem volna. :) De ettől függetlenül, azt hiszem, el fog fogyni.
Házi meggylekvárral, isteni lesz! :)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.