Korábban említettem, hogy Anyukám húslevesét hamarosan megosztom Veletek. Ennek ma jött el az ideje. Pár nap és itt a karácsony, ha valaki még életében nem készítette el ezt az isteni levest, akkor bátran álljon neki és kápráztassa el a családot. Nagyon egyszerű és végtelenül ízletes leves. Férj odavan érte, meg persze én is. Már a Nagymamám is eszerint a recept szerint készítette.
Azt mondjuk sosem értette sem ő, sem pedig Anya, ahogy a kész levest eszem. Általában eszem hozzá egy szelet kenyeret - igen, kenyeret - (állítólag a Nagypapám is kenyérrel ette :) ) illetve mindig teszek bele reszelt sajtot. Tudom, fura, na de, én így szeretem.
Általában többféle húsból és csontból szoktam készíteni. Szeretem, ha markáns az íze. A napokban például marhabordát, velős csontot és kacsa szárnytövet vásároltam, ritkán készítem csirkéből.
Amire mindenképp szükség van:
- Nagyjából 1-1,5 kg hús, ízléstől függ. Csirkéből általában farhátat, nyakat szoktam venni, a lényeg, hogy csontos legyen.
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kg sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa (csak az íze miatt szoktam beletenni, annyira nem rajongunk a fehérrépáért)
- só, egész bors
Igen, ennyi a hozzávaló.
Először a húsokat alaposan öblítsük le, majd rakosgassuk egy nagy fazékba. Engedjünk rá annyi hideg! vizet, amennyi bőven elfedi. Sőt, hagyjunk hosszabb levet, hisz a húsleves egyik titka a hosszú órákon át tartó főzés, ezalatt pedig a víz elpárolog. Ha kell, pótoljuk az elforrt vizet:
Kezdjük el főzni a levest, egyelőre a húson kívül nem kell mást beletenni. Nagyjából 3/4 óra után elkezd habosodni a teteje. Ezt a habot mindenképpen le kell róla szedni, mert ettől lesz a leves szép, tiszta. Ezt a műveletet 4-5-ször is el szoktam végezni.
Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a csíkokra, vagy kockára, vagy karikára vágott zöldség, ki, hogy szereti.
A hagymát egyben szoktam beledobni, az egész bors illetve a fokhagyma megy a teatojásba, majd ízlés szerint megsózom
Körülbelül másfél, két órát főzzük a levest, kis lángon. Ezután nincs más dolgunk, mint leszűrni, a húst és a zöldségeket egy külön tálra helyezzük, tésztát főzünk (én mindig vékony, cérnametéltet szoktam főzni) és már tálalhatjuk is az isteni, forró húslevest.
Nektek van hagyományos, családi receptetek?
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.