A fél gyermekkoromat Somogyban töltöttem. Imádtam nagymamám receptjeit, főztjét, soha nem éheztünk nála. :) Szeretem megosztani a Tőle, ránk maradt recepteket, Anyukám is így készíti, tőle tanultam ezt az ételt.
Amikor tavaly az Őrségben jártunk, mindenképpen szerettem volna enni Dödöllét. Találtunk is egy helyet a bicikli túránk közben, ahol megálltunk és nagyon finomat ettünk. Megláttam, hogy van Dödölle is, persze, hogy megkóstoltam a többiekkel együtt. Mindenkinek nagyon ízlett. Ma reggel ez a túra jutott eszembe, el is döntöttem, hogy Dödöllét készítek. Ezt a receptet hoztam ma el Nektek:
Szükségünk lesz:
1 kg burgonyára
2 fel vöröshagymára
1 evőkanál pirospaprikára
annyi lisztre, amennyit a burgonya felvesz (nekem egy 4 evőkanál lisztet jelentett)
zsír a hagyma dinszteléshez
só ízlés szerint
Tejföl a tálaláshoz
Először a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben elkezdjük főzni, amennyi éppen, hogy ellepi:
Közben a hagymát felszeleteljük, zsíron megfonnyasztjuk:
Ha a hagyma elkészült, a tűzről félrehúzzuk és beletesszük a pirospaprikát. Az egészet alaposan összekeverjük.
Ha a krumpli megfőtt, fontos, hogy a vizet nem öntsük le róla. Fogunk egy krumplinyomót és abban a vízben összetörjük, amiben megfőztük.
Eztán nem zárjuk el alatta a lángot, elkezdjük adagolni a lisztet. Mindig egy keveset, jó alaposan dolgozzuk el, igazi karmunka :) Figyelni kell, mert könnyen leég, szóval gyorsan kell dolgoznunk.
Ezután egy tepsibe tesszük a lesütött hagymát. Egy fakanállal kiveszünk egy nagyobb darabot a masszából és egy kanál segítségével kis "felhőszerű" labdákat halmozunk a tepsibe. Fontos, hogy a kanalat a labdák készítésénél mártsuk zsírba, mert így nem fog rátapadni a kanálra, könnyen belecsúszik a tepsibe. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a masszánk.
Ezután nincs más dolgunk, mint az előmelegített sütőbe tesszük, úgy jó, ha lepirul egy kicsit az alja. Nagyjából 20-25 perc alatt kész is van.
Tudom, nem egy fogyókúrás étel, de egyszerűen annyira finom, hogy ennek nem lehet ellenállni.
Tejföllel tálaljuk, úgy az igazi! :)
Boldog Jó étvágyat kívánok! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.