Korábban több alkalommal említettem, hogy imádom az olasz konyhát. Nekem azt hiszem, ez a vesztem. A tészták, a pizzák, a focaccia, az ízesítés, a fűszerek.. Minden!
Tegnap vendégsereg érkezett hozzánk és mivel 8 emberről van szó, mindenképpen olyan ételt szerettem volna, ami gyorsan elkészül, könnyű, mégis finom és laktató. Nem mellesleg, nem csak egyféle étel készült.
Pontosan emiatt esett a választásom a "Csirke Cacciatore" fogásra, zamatos egytálétel és nagyon gyorsan elkészül. Én is csak összedobtam a hozzávalókat, majd bedobtam a sütőbe és egy isteni készétel kerekedett belőle. Ennek a receptjét hoztam most el Nektek.
A hozzávalók a következők:
- 1,5 kg csont nélküli csirkemell (az olaszok elsősorban fácánból vagy nyúlból készítik, én mégis maradtam a jól bevált csirkénél) :)
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1,5 dl száraz fehérbor
- másfél evőkanál ecet
- 1,5 dl csirkealaplé
- 1 konzerv hámozott paradicsom felkockázva
- nagyjából 2 dl paradicsomszósz
- pár szem magozott fekete olívabogyó
- só, bors, ízlés szerint
Köretnek barna rizst vagy tepsiben sült burgonyát ajánlanék hozzá
Első lépésként a csirkét megmossuk, majd feldaraboljuk. Nem akartam olyan kicsi kockákra vágni, mintha valóban pörköltöt készítenék, gusztusos, nagyobb darabokat kockáztam fel, majd egy edényben felmelegítettem az olívaolajat és rádobtam a húst. Kis só, bors és az egész adagot lesütöttem:
Drága Férjecském még karácsonyra meglepett egy öntött vaslábassal, amit az Ikeában lehet kapni, Úgy gondoltam, hogy ez a tökéletes alkalom arra, hogy felavassam:
A megsült csirkét átszedtem a lábasba, hagytam kicsit kihűlni.:
A hús, sütés közben levet engedett, ez lett végül a mártásom alapja. Először is rádobtam a vöröshagymát, amit üvegesre pároltam:
Majd szép sorban következett a többi hozzávaló. Először fokhagyma, majd a bor és az ecet. Most nem volt lefagyasztva húslevesem, így leveskockát dobtam bele és felöntöttem 1,5 dl vízzel, hagytam összeforrni. Ezután hozzáöntöttem a felkockázott, hámozott paradicsomot, majd a saját készítésű paradicsomszószomból tettem hozzá körülbelül 2 dl-t, majd só és bors ment bele:
Kicsit hagytam rotyogni, amikor kellően sűrűnek találtam, ráöntöttem a korábban lesütött csirkemellre:
180 fokra előmelegített sütőben, lefedve sütöttem nagyjából 45 percig, majd levettem a fedőt és anélkül sütöttem további 15 percig.
Amíg sült a hús, köretnek egy egyszerű barna rizst készítettem. (Olajon kicsit megpirítottam, közben felforraltam 6 bögre vizet. Mikor forrt, beleöntöttem 3 bögre rizst, lefedtem, lassú tűzön főztem, kevergetés nélkül. Mikor eléggé megszívta magát vízzel, lezártam)
Innentől kezdve, már csak szépen tálalnom kellett. Bátran kijelenthetem, hogy nagy sikert aratott a többieknél, szinte az egész adag elfogyott. Megdicsérték, én pedig, elhiszem nekik! :)
Azt még feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy ez a lábas tökéletes választásnak bizonyult Én még ennyire omlós, puha, ízes csirkét, talán még soha nem ettem. Úgyhogy most ő az első számú kedvencem.:)
Lányok, ha nem sikerült megjegyezni a receptet.... :)
Jó étvágyat kívánok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.