Saját Otthon Projekt

A krémlevesek királynője

A krémlevesek királynője

2016. 10. 24. Schulz Veronika

A tegnapi gyönyörű időjárás után, ma ismét egy borongós napra ébredtünk és egyre hidegebbek a reggelek és az éjszakák is.

A késő ősz, majd a tél beálltával az én szervezetem is átáll, ilyenkor mindig sokkal jobban szeretek vacsorára egy tányér (vagy bögre) forró levest elfogyasztani.

Ma sem volt ez másképp, még a tegnapi nap folyamán amúgy is bevásároltam, így semmi nem akadályozott meg abban, hogy egy isteni és végtelenül egyszerűen elkészíthető, ám de laktató sajtkrém-levest készítsek.

Az a legnagyszerűbb ebben a levesben, hogy itt nincs vágás, darabolás, semmi kecmec. Mindent beledobálunk a lábasba, kicsit reszelünk és szinte már kész is van. :) Ugye, milyen jól hangzik?

dscn3456_fotor

Évek óta, mindig ugyanígy készítem ezt az isteni finom levest, ma sem lehetett ez másképp.

Lássuk a hozzávalókat:

  • 5-6 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dkg liszt (én most ehhez zablisztet használtam)
  • körülbelül fél liter tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál tejföl
  • sajt, ízlés szerint (nálam ma Ementáli és Camembert sajt volt terítéken)
  • só, bors (fekete és fehér) és egy csipet szerecsendió
  • 1-2 szelet sonka, bacon (én fekete erdő- sonkát használtam)

Ízlés szerint fűszerezhetjük is, akár a saját magunk által készített fűszernövények segítségével.


Olvasd el, hogyan készíthetsz házilag fűszereket!


Először a lábasba tesszük a vajat és az olívaolajat, felhevítjük. Hozzákeverjük a lisztet és megpirítjuk.

Ahogy említettem, zablisztet használtam, ami azért is jó, mert a sima búzalisztnél fehérjében is és rostban is gazdagabb, így a sima lisztet nyugodtan helyettesíthetjük vele.

Főzés, sütés során ez a fajta liszt teljesen ugyanúgy működik, mint a búzaliszt, különbséget nem igazán fogunk észrevenni:

dscn3430_fotor

Miután a liszt megpirult, fokozatosan elkezdjük adagolni a tejet, alaposan elkeverjük, csomómentesre, szép lassan felforraljuk. Ekkor már elkezd a leves sűrűsödni. Miután beletettük az összes tejet, következik a tejszín, majd a tejföl és hagyjuk, hogy szép lassan összeforraljuk.

Ezután a sajtot is lereszeljük. Teljesen mindegy, hogy kis, vagy nagy-lyukú reszelőt használunk, hisz úgyis el fog olvadni, nincs jelentősége. :) Ezután szeletekre vágtam a Camembert sajtot, majd hozzátettem a fortyogó leveshez. Máris elolvadt mindkét fél sajt (tipp: minél többféle sajtot használunk, annál finomabb lesz a leves. Gyakran szoktam füstölt sajtot is tenni bele, ilyenkor viszont óvatosabban sózzuk a levest, mert az már önmagában is sós. Tegnap azonban ezt elfelejtettem venni.)

dscn3433_fotor

Miután elolvadt a sajt, más dolgunk nincs, mint sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Közben kockára vágtam a sonkát is, olaj nélküli serpenyőben pár perc alatt megpirítottam, ez lett a levesemben a feltét. :)

dscn3438_fotor

Innentől kezdve már nincs más dolgunk, mint tálalni, esetleg készíthetünk hozzá pirítóst is, úgy még laktatóbb, nekem bőven elég is volt, vacsorára ezen kívül így már semmi mást nem is ettem. 1-2 szem félbevágott koktélparadicsommal is feldobhatjuk, egyáltalán nem fogja elrontani, ezt garantálom! :)

dscn3456_fotor

Ha kételkednétek benne, hogy ennyire egyszerű elkészíteni, vagy, hogy mennyei ez a leves, javaslom, mindenképp készítsétek el, megbánni biztosan nem fogjátok!

Nektek van kedvenc krémlevesetek? Hogy szoktátok készíteni?

Mint mindig, most is: "Boldog, jó étvágyat kívánok!" ;)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr7712574077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása