Saját Otthon Projekt

IKEA PS 2017-es kollekció, ahol a fenntarthatóság is fontos szerepet kapott

IKEA PS 2017-es kollekció, ahol a fenntarthatóság is fontos szerepet kapott

2016. 12. 30. Diamia8

A PS kollekció ötlete még 1992-ben fogalmazódott meg az Ikeánál, hogy segítségével meg tudják erősíteni pozíciójukat, mint dizájn vállalat. Ennek eredményeként az első kollekció 1995-ben került piacra és körülbelül háromévente mindig követte egy újabb. Most 2017-ben pedig elérkezett a 9. kollekció ideje. 

A mostani pedig azért is különleges, mert olyan termékek is megbújnak a kínálatban, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek. 

201732_thle01a_03_ph139240

Maga a kollekció 2017 februárjában fog debütálni és összesen 60 új terméket fog tartalmazni 21 különböző tervezőtől vagy tervezőcsapattól. A mai világban igazán fontos téma, amit a kollekcióval körbejártak, az a fenntarthatóság fogalma és ebből kifolyólag különféle újrahasznosított anyagokkal vagy technikákkal is kísérleteztek a tervezők.

Elsősorban olyan nagyvárosi fiataloknak tervezték a termékeket, akik otthonaikba olyan bútorokra és lakberendezési tárgyakra vágynak, amelyek mozdíthatóságukkal és változtathatóságukkal jól beilleszthetők a városi kis méretű lakásokba is.

A fenntarthatóság jegyében pedig a kollekció bizonyos darabjai maguk is újrahasznosított anyagokból készültek. Például a Kungsbacka fantázianevű konyhaszekrények bevonata újrahasznosított PET palackokból készült:

 ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch-new_dezeen_1568_0-copy

Az Odger fantázianevű szék is 70%-ban újrahasznosított műanyagból lett öntve, a maradék 30%-a pedig fából készül, amely maga is megújuló energiaforrásnak számít:

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch-new_dezeen_936_1

A márványos PS vázák pedig azért különlegesek, mert olyan újraöntött üvegből készültek, amelyeket egy kínai üveggyárban eredetileg leselejteztek, mert levegősek vagy sérültek voltak. Az újraöntés következtében minden egyes váza egyedi, hiszen a különféle színű üvegekből nem tudnak ugyanolyat alkotni:  

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_sq2

A PS karosszék gyártásához pedig egy igazán innovatív technikát alkalmaztak, a 3D kötést, amelyet eredetileg a cipőipar vezetett be, de már a nagyobb bútorgyártással foglalkozó cégek is elkezdtek használni:

 

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_936_51

Kíváncsian várom a 9. kollekciót itthon is hiszen a PS kollekciók mindig izgalmasak és a megszokottól eltérőek. Van olyan köztük, amire rögtön lecsapnátok?

ikea15 gallery-1466104342-ikea-ps-collection-rocking-chair ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_936_41

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_936_56

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_936_50

ikea-ps-17-collection-design-value-freedom-at-home-furniture-brand-young-urban-generation-launch_dezeen_936_49

A képek forrásait és részletesebb információkat itt találtok a kollekcióról:

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8312574169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása