Saját Otthon Projekt

Lepukkant önkormányzati lakásból kialakított minigarzon Budapesten

Lepukkant önkormányzati lakásból kialakított minigarzon Budapesten

2017. 01. 18. Diamia8

A mini méretű lakásokkal legtöbbször pont a mérete miatt adódik probléma berendezéskor, hiszen a közhiedelemmel ellentétben sokkal nehezebb élhető terekké varázsolni. 

Mindennek használhatónak és praktikusnak kell lennie, úgy hogy közben a bútoroknak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az amúgy is zsúfolt tereket tágítsák. 

Éppen ezért öröm számomra, hogy ma bemutathatok a blogon egy pozitív példát az élhető minilakásra, amely ráadásul magyar. Cecília, a Dolce Casa Design tervezője részletesen mesélt a felújításról, a szempontokról és hogy honnan indultak.

A minigarzon a 6. kerületben, a Terézvárosban található. Felkapott a környék főleg a fiatalok és a külföldiek körében, hiszen rengeteg szórakozóhely van a közelében. A Nagymező utcára merőleges kis utcában van a lakás. Maga az utca és a ház is csendesnek mondható, tehát a bulizás mellett a pihenésre is abszolút alkalmas.

A már említett élhető tér kialakításában szerepet játszott a magas belmagasság, mert így meg volt a lehetőség felfelé építkezni a 19 négyzetméteren.

Az eredeti elrendezést azonban teljesen újra kellett gondolni, mert nem volt megfelelő a mai igényeknek. Hiszen eredetileg egy lepukkant önkormányzati lakás volt, ahol egy légtérben volt minden. A bejártánál főzőfülke és kád, majd egy válaszfal és a galéria. Jó, hogy kaptam képeket erről az állapotról, mert szerintem így még csodálatosabb látni magát az átalakulást. Azt hiszem, hogy erre mondják: innen szép nyerni!

sam_0949

sam_0948

A megrendelő igénye igazából annyi volt, hogy élhető lakást varázsoljon belőle Cecília, amiben használható és biztonságos lépcső van a galériához. Legyen benne konyha, fürdő, háló, étkező, nappali, előtér, gyakorlatilag minden, ami egy otthonba kell. :)

20nm-01
20nm-02

A felújítás tervezéssel együtt 2 hónapig tartott, amely a kezdeti állapotokat elnézve nem kis teljesítmény. Ráadásul a tulajdonos részéről menet közben is történtek tervmódosítások is.

A tervmódosítás leginkább annak volt köszönhető, hogy időközben tulajdonosváltás történt. Az eredeti tulajdonosnak más ízlése volt: modernebb, inkább a színes, merészebb felületeket szerette, az új tulajdonos pedig a letisztultabb, visszafogottabb színek híve volt és kicsit a klasszikusabb vonalat preferálta, ami a konyhabútornál és a székek stílusánál abszolút megjelenik.
 A legnagyobb módosítás a konyhánál történt, mind a bútorelemek méretét mind külsejét tekintve, az eredetileg fehér magasfényű felületek helyett matt, bemart frontok kerültek, a türkiz dekorüveg helyére pedig zöld csempe. Szerencsére azonban Cecília könnyen megtalálta a közös hangot az új tulajdonossal is és azonnal ráérzett stílusára.

20nm-03

20nm-04

Tervezője arra a legbüszkébb, hogy mindennek sikerült megtalálnia a helyét és ennek ellenére nem tűnik zsúfoltnak, hanem egy igazi, szerethető kislakás, amely ideális egy fiatalnak az életkezdéshez. 

20nm-05

20nm-06

A tulajdonos egyik kedvence az óriás gardrób lett, ami mindent elrejt. A másik pedig az, hogy a 4 fős asztal és a kihúzható kanapé miatt még vendégfogadásra is alkalmassá vált a minigarzon. Ez pedig 19 négyzetméteren nem kis eredmény!

20nm-07

20nm-08

20nm-09

20nm-11

20nm-12

Cecília egyébként már tizenévesen megálmodta, hogy lakberendező lesz. Magát a célt tudta, de az út kanyargósan vezetett idáig, de ma már azt csinálja, amit igazán szeret. Célja, hogy minél több családnak váltsa valóra az álmát és a tervezés során hozzáadott értékkel javítson életminőségükön. Imádja az olasz nyelvet, így nem véletlen a Dolce Casa Design brandnév. Ha utazás, akkor természetesen az úticél csakis Olaszország jöhet szóba.

20nm-10

Ugye, hogy hihetetlen maga az átalakulás! A képekről pedig olyan, mintha nem is egy 18 nm-es lakás köszönne vissza!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1612574201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rita Abonyi 2017.01.19. 10:58:41

Szerintem én ezt a lakást ismerem :) (második emeleti egy L. betűvel kezdődő utcában?) Legalább is a régi lakásom feletti önkormányzati lakásra hajaz nagyon, melynek "drága" tulaja egyszer teljesen eláztatta az enyémet.

Városjáró Blog 2017.01.21. 22:47:34

Sokat szoktam kritizálni a "10 millióból teszzük élhetővé az 5 millát érő lakásunkat" jellegű cikkeket, de ez - legalábbis a szépen varázsolt képek alapján - most jónak tűnik. Egy felméretezett alaprajz párt ezért még megnéznék.

Városjáró Blog 2017.01.21. 22:48:15

Sokat szoktam kritizálni a "10 millióból teszzük élhetővé az 5 millát érő lakásunkat" jellegű cikkeket, de ez - legalábbis a szépen varázsolt képek alapján - most jónak tűnik. Egy felméretezett alaprajz párt ezért még megnéznék.

diamia8 2017.01.23. 07:18:27

Tényleg? A régi képekről ismerted fel?

diamia8 2017.01.23. 07:21:40

Hát én sem szoktam szeretni, amikor túl sokat költenek egy pici lakásra. Ez azonban pont olyan lett, ami egy szerencsés fiatalnak tökéletes eletkezdesnek. Remélem, hogy majd én is meg tudom lepni a kislányom egy ilyennel, ha egyetemre megy.

Rita Abonyi 2017.01.23. 08:11:08

diamia8- Hát legalább is a ferde fal meg az épített kád elég jellegzetes pontja volt a lakásnak. Plusz sokkhatás alatt voltam, amikor eláztatott, így erősen bevésődött.

diamia8 2017.01.23. 14:32:52

Megértem.... én biztosan hisztirohamot kapnék, ha csodás kis lakásunk elázna és kezdhetnék mindent előről...
süti beállítások módosítása