Saját Otthon Projekt

Ropi helyett sült kenyérrúd érkezik

Ropi helyett sült kenyérrúd érkezik

2017. 09. 24. Schulz Veronika

Mostanában kevesebbet sütöttem, mint szoktam. Nincs különösebb oka, túlzás lenne azt mondani, hogy egyszer sem jutott eszembe, de valahogy sosem úgy jöttek össze a dolgok. Ma azonban végre egy kicsit pihenős, lustálkodós napot tudhatok magam mögött, amibe még egy finom és gyors nasi összedobása is simán belefért. 

A kelt tészták iránt érzett, soha szűnni nem akaró imádatommal tökéletesen tisztában vannak a közeli ismerősök, valamint a rendszeres olvasók. Egyszerűen nem tudom megunni és el sem tudom képzelni, hogy ez valaha megváltozzon. Nagyon szeretem azt a tulajdonságát, hogy számtalan módon variálhatjuk, akár a nap bármely szakában fogyasztható és bárki könnyedén el tudja készíteni, tulajdonképpen az egész egy kis gyakorlás kérdése.

Én ma nem akartam semennyire túlvariálni, egy egyszerű ropogtatni -valót szerettem volna készíteni, ugyanis filmnézés az esti program, ahhoz pedig elengedhetetlen. Ezért készítettem ma ezt az isteni finom, fél óra alatt összedobható, ropogós grissinit:

 dscn5010_fotor.jpg

Hozzávalók 10-15 db-hoz:

25 dkg liszt (17 dkg teljes kiőrlésű liszt+8 dkg fehérliszt)
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olaj
ízlés szerint só

Első lépésben kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, összekeverem, félreteszem, ezek a száraz hozzávalók. -Eddig nem túl bonyolult, nem igaz? 

A tejet ezután kicsit meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam, hogy megkeljen. Miután "feljött" az élesztő, a liszthez keverjük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az olajat és az egészet alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát nagyjából 15 percig pihentetjük. 

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságú, téglalap formára. Végül egy éles késsel nagyjából 1 cm-es csíkokra metéljük. A tésztákat kicsit megsodorjuk a tenyerünkben, majd a tepsire helyezzük. Ízlés szerint megszórhatjuk durvára őrölt sóval, mákkal, ki, mivel szeretné, majd 12-15 perc alatt ropogósra, aranyszínűre sütjük, rácson pedig hűlni hagyjuk. 

dscn5021_fotor.jpg

Hogy mihez fogyaszthatjuk? Bármihez! Csipegethetünk hozzá sajtot, zöldséget, sonkát, vagy készíthetünk egy pár hozzávalóból álló mártogatóst. Túrós, sajtos, joghurtos, éppen milyen hangulatunk van. 

Nekem például eszembe jutott, hogy valamikor készítettem egy nagy adag paprikás, juhtúrós zöldségkrémet, ami akkor nagy adagnak bizonyult, így egy részét lefagyasztottam, nehogy kárba vesszen, illetve tudtam, hogy jól fog még jönni a téli időszakban. :) Tél ugyan még nincs, de pont kapóra jött, így kikaptam a fagyasztóból, hagytam kiolvadni és jól tettem, mert tökéletesen kiegészíti ezt a finomságot. 

dscn4980.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8512888836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása