Saját Otthon Projekt

5 egyszerű tipp, hogy otthonod ne legyen "katalóguslakás"

5 egyszerű tipp, hogy otthonod ne legyen "katalóguslakás"

2017. 09. 25. Diamia8

Rengeteg olyan otthonnal találkozom itthon, amelyből szerintem hiányzik az ott lakók személyisége és unalmas tucatlakásnak látom a virtuális látogatás alkalmával. Mindemellett minden a helyén van, szépen és ízlésesen van berendezve, de valahogy mégis hiányzik valami.

Az a valami pedig valójában a legfontosabb összetevője az otthon fogalmának, mert nélküle csak egy csodásan berendezett szállodai lakosztály, ahova csak aludni jár az ember. Rövid távon persze ez tökéletesen megfelel, de hosszútávon a legtöbb ember nem egy lecsupaszított, steril környezetben szeretne élni.

Ahhoz pedig, hogy lakásunkat igazi otthonnak tudjuk hívni csak az alábbi 5 egyszerű tippet kell megfogadnunk. Mutatok jó pár példát saját otthonomból is, hogy még hitelesebb legyen a mondandóm. :) 

1# tipp: Személyes tárgyak, hobbid és emlékek 

Talán ez az egyik legfontosabb tipp, amit ha megfogadunk, akkor otthonunk biztosan elkerüli a "katalóguslakás" jelzőt és igazán egyedi hangulatú lesz. 

Érdemes kiindulni a hobbinkból, kedvteléseinkből és legkedvesebb emlékeinkből. Nálunk például már két helységben is falon vannak a férjem gitárjai, de kedvenc köveim, egyéb gyűjteményeink is mindig megjelennek imitt-amott.

karacsonyutan3.jpg

haloszoba.jpg

Kiemelném továbbá a saját alkotások fontosságát is. Persze tudom, hogy én helyzeti előnyben vagyok, mert imádok alkotni és tele van a lakás a saját kreálmányaimmal, de szerintem Ti is nyugodtan kísérletezhettek. Higgyétek el, hogy az ilyen dolgokhoz fogtok a legjobban ragaszkodni.

eloszoba.jpg

img_20170123_130703_600x450.jpg

eukaliptusz_kep_1.jpg

2# tipp: Legkedvesebb fényképeinket mutassuk meg bátran!

Szerintem a legjobban sikerült képeinknek adjuk meg, hogy nem csak valamilyen felhőben vagy esetleg a telefonon tároljuk, hanem hívassuk is elő őket! Olyan szépek a vászonra nyomott fotók és mindig jó érzés lesz ránézni.

Ezzel szemben az a tapasztalatom, hogy azok a képek, amiket nem hívunk elő, azok elvesznek a süllyesztőben. 

3# tipp: Merjünk felújítani és vegyíteni a régit az újjal!

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiben szerintem magyaroknak még sokat kell tanulnunk. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy elmegyünk az ismert lakberendezési áruházakba és ott megveszünk mindent egy lakásvásárlás és felújítás alkalmával, de családi örökségeinkből, múltunkból szinte semmit sem tartunk meg. Olyan, mintha ki szeretnénk törölni még emlékét is.

Pedig egy-egy régi tárgy szuperül beilleszthető a modern enteriőrökbe és általuk lesz egyedi hangulatú az otthonunk és ettől lesz személyisége is. 

matrjoska1_1.jpg

polc.jpg

retro_fotel4_1.jpg

#4 tipp: Válassz egyedi képeket!

Véleményem szerint roppant fontos, hogy kerüljük a falon a nagy lakberendezési áruházak képeit! Gondoljunk arra, hogy hány ezer ember otthonában is ugyanezek a képek díszítik a falat! Ha pedig így van, akkor hol vagyunk bennük mi? Hol marad az egyediség?

Tehát mindenképpen szánjunk időt megtalálni ránk jellemző egyedi darabokat vagy alkossunk mi magunk képeket!

17077061_1736288783351663_567959371347132416_n.jpg

dizajnposzter95_1.jpg

dizajnposzter_600x394.jpg

fuzer1.jpg

5# tipp: Olyan tárgyakkal dekoráljunk, amelyeknek jelentése van számunkra 

Előre leszögezem, hogy itt nem a vázákra és kaspókra gondolok elsősorban, hanem az egyéb dekorációs kiegészítőkre. Nálunk például a kislányom lómániája miatt örök kedvenc a Dala paci, de köztudottan imádom Darth Vader-t és Batman-t is. Tehát ragaszkodjunk bátran mániánkhoz, mert azok szintén személyessé teszik otthonainkat!

15876811_1817522855179385_263529259023204352_n.jpg

20905464_1120348781429072_8869451952681910272_n.jpg

kosar12.jpg

Remélem, hogy ezzel a kis összeállítással tudtam Nektek segíteni és inspirálónak találtátok a saját otthonomból hozott példákkal együtt. Éljen az egyediség és az egyéniség! :)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8012889392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.09.26. 14:03:12

Aranyos, hogy a poszt csak és kizárólag katalógusképekkel van illusztrálva.

Diamia8 2017.09.26. 14:07:03

@commentes nikk: Köszönöm, ez nagyon jól esik és valójában boldog vagyok! Ha valaki, aki nem olvassa el a szöveget, és saját lakásomat katalóguslakásnak nevezi, akkor az egy igazi bók. Azt jelenti, hogy az évek alatt mennyit fejlődtem fotózás terén. :)

eßemfaßom meg áll 2017.09.26. 14:11:18

egyébként ki az a Dark Vader?

eßemfaßom meg áll 2017.09.26. 14:11:17

0. ne olvasgass a neten "így rendezd be a lakásodat" blogokat

eßemfaßom meg áll 2017.09.26. 15:10:42

@Diamia8:" Azt jelenti, hogy az évek alatt mennyit fejlődtem fotózás terén. :) ", Nem az azt jelenti, hogy a lakásod tökéletes példa arra amivel kezdted a posztot: "amelyből szerintem hiányzik az ott lakók személyisége és unalmas tucatlakásnak látom a virtuális látogatás alkalmával. Mindemellett minden a helyén van, szépen és ízlésesen van berendezve, de valahogy mégis hiányzik valami"

szem-szálka-gerenda vagy bagoly-veréb-fejméret ezek jutnak szerintem az átlag olvasó eszébe a poszt alapján.

commentes nikk 2017.09.26. 15:11:21

@Diamia8: a katalóguskép nem azt jelenti, hogy nem magánlakás, hanem hogy olyan állapot van rajta, ami katalógusszerűen idealizált. A lakásod valóban szép, csak nem életszerűek a képek, ha arról szól a dolog, hogy hogyan ne legyen katalógusszerű egy lakás, mert attól függetlenül, hogy ezek szerint ez egy létező, lakott lakás, a képek maximálisan katalógusszerű ábrázolást mutatnak, szóval egyéniség sajnos nem nagyon látszik, viszont tényleg ízléses.

Diamia8 2017.09.26. 15:19:43

@commentes nikk: szerintem látható, hogy sima életképek is vannak benne, nálunk ilyenek a mindennapok :D a kábelek sincsenek elakarva, mint a fotózáskor szokták. Tele van személyes dolgokkal, amiket nem lehet megvásárolni, amiket én alkottam. Mivel Te mást érzel belőle, így viszont akkor neked már mást jelent a katalóguslakás, mint nekem. Az élet ettől szép és igazából az a lényeg, hogy nekem és a családomnak tetszik, hiszen mi lakunk benne.

eßemfaßom meg áll 2017.09.26. 20:43:41

@Diamia8: "és igazából az a lényeg, hogy nekem és a családomnak tetszik, hiszen mi lakunk benne. "

Ahogy nyilvánvalóan azoknak is tetszik a saját kéglijük akiket a poszt bevezetőjébe kiosztasz.

Szzzz 2017.09.26. 20:43:54

katalógusmegoldások a katalóguslátszat elkerülésére, katalógusembereknek...

orient 2017.09.27. 10:46:17

@Diamia8: Annyira nem venném fel a helyedben ezeket a kommenteket. Nyilván az átlag magyar lakást hiányolják a mindenféle elütő össze nem illő színekkel, giccses bútorok kavalkádjával, össze vissza keveredve bármi összhatás nélkül és minden magyar otthon fő jellemzőjével: tele pakolni a lakást rohadt sok bútorral, kis kacattal amitől meg sem tudsz mozdulni. Ha ilyen képeket tettél volna fel akkor a lakásod nem lenne "katalógus" szerű sokak szemében. Nekem tetszik mert kb. mi is így rendezzük be a sajátunkat.

durcas.hu · http://www.durcas.hu 2017.09.27. 10:46:45

Talán a címválasztás a nem szerencsés, sokkal találóbb cím lehetne: Néhány tipp, hogyan legyen trendi lakásod. Mert ma ugye ez a trend. Csupa ilyenekkel találkozni az újságokban, a Pinteresten, a lakber fotókon, még a Airbnbn-n is ezeket a fotókat nyomják mostanában. Maga a személyesség, amely egyébként a trend része, ezáltal válik egy kívülálló számára személytelenné. Mert mindenhol ugyanaz a fehér fal, ugyanaz a szürke kanapé, ugyanaz a kockás, bézs szőnyeg, ugyanaz a fehér előszoba szekrény, fali lámpa, kötött puff, trendi papírzsák a sarokban, meg a jól ismert gyékény kosár, a kisasztalka, és ugyanaz a fa lovacska, a mid century fotel, és az izzósor az ágy fölött: kvázi mindenhol ugyanaz a hangulat. Mintha minden trendi lakás egyforma lenne. Még a képkeretek is ugyanazok, csak az egyik lakásban love home felirat van a keretbe téve, a másikban meg love life. Szóval én is pont azt az egyediséget hiányolom belőle, amitől ez a lakás (a főbb stílusjegyeket megtartva) tényleg egy kicsit más lehetne, ha már erről szól a cikk. Viszont mondjuk már ki: nagyon szép kis lakás ez: üde, friss, csajos. Nekem is bejön ez a trend. És az is látszik rajta, hogy nagy szeretettel és gondossággal készült, ami talán a legfontosabb.

takka 2017.09.27. 10:46:55

"szerintem látható, hogy sima életképek is vannak benne, nálunk ilyenek a mindennapok"

nyilván tök életszerű, hogy az ember naponta kicseréli a szőnyeget meg a dekorációt a kanapé előtt, vagy a gyerek polcain...

valóban ízléses a lakás, jól hozza a katalógus-feelinget, ami nem sértés, mert az aktuális trendek követéséhez is kell stílusérzék, de azért, mert nem az ikeából veszi meg valaki a kész dekort, hanem a (zara/h&m home-ból) pinterestről koppintja, nem lesz egyedi vagy kevésbé katalógusos.

talán tényleg jobban lehet kötődni valamihez, amit az ember maga csinál, de külső szemlélő számára nem fog feltűnni a különbség.

egyébként király a batmanes bögre! :)

Diamia8 2017.09.27. 10:49:20

@orient: Köszi szépen! Én is erre jutottam amúgy. :) Szerencsére azért a 6 év blogolás már megedzett és nem bántanak az ilyen megjegyzések.

Diamia8 2017.09.27. 10:53:42

@durcas.hu: :) köszi! Lehet, hogy tényleg kívülálló mást lát benne. A címválasztás így utólag pedig elég megosztó lett. :D

PK9 2017.09.27. 11:50:37

@commentes nikk: Pont erre gondoltam én is: ennyi kommersz H&M-es kiegészítővel telerakott lélektelen kirakat-lakást személyesnek nevezni...:)) LOLOLO
süti beállítások módosítása