Saját Otthon Projekt

A vörösboros pörkölt második esélye

A vörösboros pörkölt második esélye

2018. 09. 03. Schulz Veronika

Tegnapelőtt este jó nagy adag pörkölt készült sertés combból. Ha én vagyok a szakács, akkor tuti, hogy csirkéből, ráadásul mellből készült volna, de szerencsére ez most nem az én reszortom volt.

Került bele vörösbor, jó sok babérlevél. Plusz, ami belőlem hiányzik (mint általában a nők többségéből) ez pedig a "férfiízlés". Kár ragozni, a magyaros ételek elkészítésében a férfiak verhetetlenek. Lényeg a lényeg: isteni finom lett, de ez pont az a fajta étel, amiből keveset nem lehet készíteni.

Ha lenne helyem a fagyasztóban, biztosan eltettem volna ínséges időkre, de sajnos a lehetőségeim száma véges. Nem maradt más megoldás: maradékként használtam fel! Így az étel teljesen újjászületett és esélye sem volt, hogy megunjuk. 
20180902_220139_fotor.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (lehet kapni teljes kiőrlésű változatot, én természetesen ebből készítettem.)
    maradék pörkölt, de bármilyen maradék felhasználható hozzá, ami újrahasznosítható.
  • 1 fej paradicsom
  • 2-3 tojás felverve
  • aszalt paradicsom
  • reszelt sajt. sok reszelt sajt
  • pár szem olívabogyó
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
  • olívaolaj+2 dkg vaj
  • 1 egész tojás a tészta kenéséhez


Első körben a pörköltöt, szaftjával együtt alaposan leturmixoltam. Elővettem egy serpenyőt, ami sütőben is használható, amit a vaj és az olívaolaj keverékével kikentem.

Letéptem egy körülbelül 50 cm hosszú sütőpapírt, olajjal bekentem, összegyűrtem, majd a serpenyőbe egyengettem. Elkezdtem rápakolni a réteslapokat, a lényeg, hogy átlapolva kell, hogy fedjék egymást, 3 rétegben. Lehetőleg óvatosan bánjunk a tésztával, mert nagyon könnyen szakad, azonban ha pár helyen elszakadna, ne aggódjunk, ennek az átfedések miatt nincs jelentősége. 

Ha végeztünk a lapokkal, foglalkozhatunk a töltelékkel. A felvert tojásokhoz kevertem a leturmixolt pörkölt alapot, majd az így kapott tölteléket a réteslapok közepére kanalaztam, majd egy kanál segítségével szétterítettem. Felkarikáztam a paradicsomot, rápakolgattam azt is, majd következett az olívabogyó, végül pár szem aszalt paradicsommal fejeztem be a sort. Legvégén az egészet alaposan megszórtam reszelt sajttal. 

Innentől kezdve már csak "vissza kellett csomagolnom" a széleken lelógó tésztát visszahajtottam a tésztára, így a töltelék nem tud kifolyni. A tésztát megkentem a felvert tojással, majd az előzőleg 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Érdemes kipróbálni, bármilyen maradékot felhasználhatunk hozzá, úgy variálhatjuk, ahogy úri kedvünk éppen megkívánja. :)

Ti hogyan szoktatok maradékot menteni? Inkább a fagyasztás hívei vagytok, vagy az újrahasznosításé? 
Boldog, jó étvágyat kívánok hozzá!

20180902_220139_fotor.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4814217981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.