Saját Otthon Projekt

Bakonyi "feeling", gomba módra

Bakonyi "feeling", gomba módra

2018. 09. 17. Schulz Veronika

Lassan két hete már, hogy egy csúnya betegség ágynak döntött, így az elmúlt időszakban mondhatni, teljesen haszontalan tagja voltam a társadalomnak.

Szerencsére napról napra jobban érzem magam, folyamatosan növekszik az ébren - ágyon kívül - töltött idő mennyisége. Így tegnap már újra volt erőm a tűzhely mellé állni, bevallom, már nagyon hiányzott.

Összerottyantottam egy jó nagy adag húslevest, betegség esetén ez a legjobb orvosság. :) De most nem a leves receptjét osztom meg Veletek (ezt korábban már itt megtettem) hanem egy isteni gombás egytálételt, amolyan "Bakonyi módra".

Ha már ősz van, akkor használjuk ki, együnk rengeteg gombát, én legalábbis erre törekszem, mert imádom, legyen szó bármilyen fajtáról.
20180916_185353_fotor2.jpg

Hozzávalók:

  • fél kiló sertéskaraj (tetszés szerinti hússal variálható)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 750 gramm gomba (ez nálam most csiperke, de bármilyen fajtát használhatunk hozzá)
  • zsír/ olaj
  • pár gerezd fokhagyma
  • 300 gramm tejföl
  • csapott evőkanál tk. liszt
  • egy darab paradicsom, 1 darab paprika
  • 1 marhahúsleves-kocka
  • őrölt paprika, só, bors, kakukkfű


Első lépésként főztem egy jó sűrű, szaftos gombapörköltet. (Zsíron megdinszteltem a felaprított hagymát, a fokhagymát, majd pirospaprikával összekevertem (ezt a tűzről levéve) majd a hagymán megdinszteltem, megpirítottam a gombát.

Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, beledobtam a paradicsomot, a paprikát, a leveskockát, fűszereztem, majd lassú tűzön sűrűre főztem. 

Amíg a pörkölt készült, előkészítettem a húst, melyek körülbelül 1 cm vastagok voltak. Kizárólag sóztam, borsoztam, majd vajon hirtelen kisütöttem, így szép kéreg keletkezett rajta, ezután félretettem. 

A tejfölt összekevertem a liszttel, majd behabartam vele az időközben elkészült pörköltet. Előszedtem az öntött vas lábasomat, a sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeveréses fokozaton. A lábasba először a tejfölös gombából kanalaztam, majd rákerült a hús, megint szaft egészen addig, míg el nem fogytak a hozzávalók, majd az egészet betoltam a sütőbe, 160 fokra visszavéve 40-50 perc alatt készre sütöttem.

Időközben eszembe jutott, hogy kellene valami a hús mellé. A burgonya adott volt, a sült krumplit élből kizártam. Így hát gyorsan összedobtam mellé egy jó adag burgonyafánkot.


Hozzávalók:

  • 5 nagyobb fej burgonya
  • 30 dkg tk liszt, 10 dkg fehér liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 dkg élesztő
  • olaj a sütéshez


A krumplit megfőztem, megvártam, míg kihűl annyira, hogy meg tudjam fogni, majd krumplinyomón áttörtem. Hozzáadtam a tk. lisztet, a tojást, az élesztőt, a zsírt és a sót, alaposan összedolgoztam, míg egy közepesen rugalmas, de formázható tésztát kaptam. (Fontos, hogy annyi lisztet adjunk hozzá, hogy az edény falától elváljon) majd a tésztát 40 percig hagytam pihenni, ezalatt a duplájára kelt. 

Az olajat felhevítettem egy lábasban, a tésztából pedig gombócokat formáztam a kezemmel, amit előzőleg azért beliszteztem és a fánkokat arany színűre sütöttem. 

Időközben a hús is tökéletesen megpuhult, úgyhogy már csak a tálalás volt hátra, illetve az elismerő szavak bezsebelése. 

20180916_184609_fotor.jpgGomba-fan-oknak elkészíteni kötelező, másoknak erősen ajánlott! Boldog, jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.   

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr514231511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása