Saját Otthon Projekt

Egyszer használatos pohár helyett: Bögretúr

Egyszer használatos pohár helyett: Bögretúr

2018. 10. 13. Schulz Veronika

A napokban felütötte a fejét egy cikk a neten, melynek ismételten a globális felmelegedés, valamint a környezetszennyezés, illetve káros anyag-kibocsájtás a fő apropója.

12 év. Szakértők szerint ennyi időnk van arra, hogy megtegyük a szükséges lépéseket, hogy el tudjuk kerülni a +1,5 fokos globális átlaghőmérséklet-növekedést.

Tulajdonképpen az alábbi fő szempontokra kellene fókuszálni:

- erdőtelepítés
- szénelnyelő technológiák aktív használata
- elektromos járművek használata 

thumb_mua-pohar.jpg

eldobhato_pohar.jpg

Nem titok, hogy az idő előrehaladtával, vagy ahogy egyre inkább benő a fejem lágya, engem is egyre jobban foglalkoztatnak ezek a dolgok. Korábban két cikkemet is olvashattátok, melyeknek fő témája a környezetvédelem, a műanyagprobléma. Ezeket itt és itt tudjátok újra elolvasni.

Ahogy feljebb említettem már, az erdőtelepítésnek nagyon fontos szerepe van/lenne a globális felmelegedés megállításában.

Mondhatni, el is érkeztünk ahhoz a részhez, amelyre most én is szeretném felhívni a figyelmet, esetleges megoldásként pedig egy roppant ötletes és egyedi kezdeményezést mutatok be Nektek, amely azonnal elnyerte az én tetszésemet is. 

Sajnos a mindennapi életünk során óriási mennyiségű papírt használunk, nyomtatunk. Aki pl. nagyvállalatnál dolgozik, pontosan tudja, micsoda hihetetlen mennyiségű papír "elfogyasztására" vagyunk képesek, az erdőket folyamatosan irtják a fakitermelés végett.

Emlékszem, mikor annak idején osztogatták a Metró-újságokat, minduntalan arra gondoltam, hogy hány fának kellett ezért meghalnia, magamban végtelen dühöt éreztem. Pont emiatt sosem vettem el ezeket.

Vagy csak azt próbáljuk meg végiggondolni, hogy egy átlagos reggelen, mondjuk Budapesten, hány ezer ember vásárolja meg magának a reggeli kávéját, amelyet természetesen papírpohárban kap meg. Egyszer használja, majd nagy valószínűség szerint el is dobja.

Emberek! Vegyük már észre, ha nem változtatunk, továbbra is ilyen ütemben pusztítjuk el a bolygónkat, azzal a saját, valamint a gyerekeink sírját ássuk meg. Ha mi nem teszünk valamit, hamarosan visszafordíthatatlan következményekkel fogunk szembesülni, addigra már hiába lesz sírás-rívás. 

Ilyenkor rengeteg ember teszi fel azonnal magának a kérdést: "Jó, de én egyedül, mit tehetek ez ellen?" Igenis, sokat!

Pici, apró lépéseket is tehetünk, nem kell feltétlenül látványos változásnak történnie.  

Tökéletes példa erre: a Túrajó séták szervezője a Csalán Egyesülettel karöltve veszi fel a harcot az egyszer használatos poharak ellen. 
bogretur_000_logo.jpgVeszprémben indul útjára a Bögretúr program, melynek célja, hogy az imént említett poharakat kerámia bögrékkel helyettesítik.

Több étterem, kávézó és szórakozóhely csatlakozott már a kezdeményezéshez, ahol is a kiválasztott italt elvitelre kérhetjük kerámiabögrében is.
bogre.jpgVégre, egy valódi környezettudatos megoldás!
Biztosan mindenki tele van otthon nem használt bögrékkel, szedjük elő őket a vitrinből és csatlakozzunk ehhez a remek kezdeményezéshez! 
1a39173e65486fab8249fb04458ac834_xl.jpg
Máris mutatom, hogy melyek azok a vendéglátó helyek, amelyek csatlakoztak már ehhez a nagyszerű programhoz, szóval, ha bögréznétek inkább, az alábbi helyeket keressétek (egyelőre) ;)

Fricska Étteremlakás – Veszprém, Miklós u. 10.
Szaléziánum Tea és Kávéház – Veszprém, Vár u. 31.
Nasska a rétesező – Veszprém, Kereszt u. 9.
Balaton Bár – Örvényes, Új u. 6.
Incognito Café – Veszprém, Kossuth u. 5.
Marica Kávéház és Étterem – Veszprém, Kossuth u. 5.
Sörpince – Veszprém, Kossuth Lajos u. 5.
Grand Canyon – Veszprém, Kossuth Lajos u. 6.
The Blue Pig – Veszprém, Fortuna udvar

 Apróság ugyan, de egy ilyen kicsi dologgal már rengeteget tehetünk a környezetünkért, azt gondolom, a ráfordított energiánk sokszorosan fog megtérülni, ha az emberek gondolkodása minimálisan elkezd pozitív irányba változni.
Mert a sok kicsi, sokra megy!
Ti mit tesztek a környezet védelmében? Hogyan sikerült átállni a tudatos gondolkodásra? 

A képek forrásait szokás szerint rájuk pöttyintve találjátok! ;)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  




A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr6914299029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása