Saját Otthon Projekt

"Libaságok"- avagy Szent Márton bosszúja

"Libaságok"- avagy Szent Márton bosszúja

2018. 11. 03. Schulz Veronika

A gasztronómiában pont azt szeretem, hogy bármikor találhatunk megfelelő alkalmat az ünneplésre. Egy jó kis evős-ivós programra én is gond nélkül rábólintok bármikor.

A legközelebbi ilyen alkalom pedig november 11. napja, Márton nap. Ez az ünnep többféle jelentéssel bír, több szokást is kötnek hozzá.

Egyrészt nyakunkon az év vége, a mezőgazdasági munkák a végéhez közelednek, valamint sokunk örömére az új bort is köszönthetjük. Továbbá az advent közeledtét is jelzi. 

Illetve biztosan sokat hallottatok már Ti is arról a legendáról, amely Szent Mártonhoz köthető, aki egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor is püspökké akarták megválasztani, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Tulajdonképpen mondhatjuk azt is, a Márton nap a libák büntetése. :D 

Ez a nap a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnapja, ennek köszönhető, hogy ezen a napon hatalmas lakomákat csaptak és tekintve, hogy novemberben már vágni lehet a tömött libát. Jellemzően ezt a fajta ételt fogyasztották/fogyasztják a mai napig is.

Ezen apropóból kezdtem el különböző "libaságokat" felkutatni, hátha Ti is tudtok belőle inspirálódni. Lássuk én mely ételek mellett tettem le a voksomat:

A hagyományosan elkészített sült libával nem igazán lehet mellényúlni, készülhet egyszerűen csak:  sima libacomb, azonban gyakran találkozhatunk az egészben megsütött változattal is:

5462488e6673d8efb38c8d2d1a967489.jpg

3fd79c81670d68852ae1d416294483b4.jpgSzeretsz újítani, a megszokottól eltérőt készíteni? Húsgolyóval (szigorúan libahúsból) biztosan nem tudsz mellényúlni:
81f8ed8be9f89860a628dcd0e363e3a9.jpgNem akarsz túl nagy feneket keríteni a dolognak és valami olyat készítenél, ami egyszerű, gyors, de eltér a megszokottól? Akkor ezt a salátát Neked találták ki:
e4b1d4f563d183eb4f4f3b40d7e00cc9.jpgHa szereted a kihívásokat, akkor tökéletes választás lehet: a liba parfé formájában való elkészítése:
red_rieb_gansl_essen_a3064039f30c1c21477929812.jpgSzámos külföldi országban szintén ünnepelnek ezen a napon. A svédeknél például első helyen ilyenkor a töltött liba szerepel:
c7a8fd7a56a268069cd5421bfbcc1e9e.jpgAz egyszerűség jegyében tálalhatunk akár puritán módon elkészített főtt libát is. Ez esetben célszerű az ételünket egy finom mártással feldobni. Például egy különleges csipkebogyó-mártáshoz, mit szóltok?
5ca8f53b432c380448423edda86a84be.jpgNe csak a főétkezéseket tartsuk szem előtt! Reggelire tökéletes választás lehet a libahús krém által való felhasználása. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban. ;)
f532c5ed2ed3c4f4c6aa2869f5ab79b4.jpgVégül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a desszertről sem, ki kedve vagy ideje szerint formázhatja akár liba formára, stílusosan:
rezept-martinsgansquer.jpgVéleményem szerint még hosszasan folytathatnánk a felsorolást, a mondás is így tartja: "Ahány ház, annyi szokás." Bízom benne, hogy olvasóink között lesz olyan, aki hasznosítani tudja majd ezt a bejegyzést. Akkor is, ha nem az itt felsoroltak közül választ, de ha már (el)gondolkodásra késztet valakit, legyen szó újításról vagy megreformálásról.. Nekem már megérte. :)
Ti szoktátok tartani a Márton napot? Milyen finomsággal készültök, megvan már fejben a menü? Ha igen, osszátok meg velünk is, rajtam kívül bizonyosan akadnak még itt olyanok, akik hezitálnak. ;)

A képek forrásait szokás szerint rájuk pöttyintve találjátok!

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4914341495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.