Saját Otthon Projekt

Az én vadasom - Anyukám után szabadon

Az én vadasom - Anyukám után szabadon

2018. 11. 04. Schulz Veronika

Rajongok az olyan ételekért, amelyeknek igazi, élénk, egészséges színe van. Az embernek "élettel teli" érzése lesz tőle.

Eddig még sosem készítettem, mert eléggé tartottam tőle, ugyanis Anyukám általában, ha vadast főz, minimum másfél napja rámegy. Azt gondoltam, ha ilyen pepecselős, akkor csináljon az, aki akar. Pár napja azonban szembe jött velem egy vadas recept, valamelyik Facebook csoportban.

Első dolgom volt elolvasni az elkészítési módot, időhatározásnak 1,5 óra volt feltüntetve, ez volt, ami elsőnek szemet szúrt. Fel is hívtam Anyut, majd a beszélgetés folyamán vált világossá, hogy  kissé túlkomplikálja.  
20181104_154655_fotor2.jpgEnnek köszönhetően döntöttem el, hogy nekidurálom magam, lesz, ami lesz alapon. Kapóra is jött a hosszú hétvége. Gondoltam, ha végül mégis annyira aprólékos munka, ahogy Anya mondja, akkor is belefér a 4 napba.

Nos, örömmel jelentem, körülbelül 2 óra az elkészítés, ráadásul rém egyszerű. 

Hozzávalók: (vadashoz)
6-7 szál nagyobb sárgarépa
2-3 darab fehérrépa
1-2 fej vöröshagyma
6 szelet sertéskaraj
1 evőkanál édesítőszer
ízesítésre: mustár, tejföl, só, bors, babérlevél, 1 db leveskocka (elhagyható) 
2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

Krumpligombóc:
5-6 nagy szem krumpli
teljes kiőrlésű liszt
langyos víz

Először a vadasnak valót készítettem el. A húst felszeleteltem, sóztam, borsoztam, a zöldségeket karikára vágtam. Egy lábasba tettem a zöldségeket, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, beledobtam a leveskockát,  teatojásba tettem egész borsot, majd a felszeletelt húsokat is a zöldségek mellé tettem a babérlevéllel és az egészet együtt kezdtem el főzni.

Amikor a zöldségek megpuhultak, a húsokat kiszedtem, félretettem, a zöldségekről leöntöttem a vizet, ezt is félretettem. Ekkor került a képbe a botmixer, melynek segítségével tökéletesen krémes állagúra turmixoltam a zöldségeket. A korábban félretett főzővizet elkezdtem szép lassan visszaadagolni a mártáshoz, így finom, krémes állagot kaptam.

Tekintve, hogy nem rajongunk a főtt húsért, a korábban megfőzött karajszeleteket egy serpenyőben pár perc alatt kissé átpirítottam. Ezután a tejfölt összekevertem a liszttel, a mártásba ekkor került bele a mustár és az édesítőszer, majd összerottyantottam. 

Ekkor a tejfölhöz lassan elkezdtem adagolni az elkészült mártást, óvatosan, hogy a hőfoka miatt nehogy összekapja. Összekevertem, visszaöntöttem a többi mártáshoz, visszatettem a sült húsokat és az egészet még körülbelül 50 percig, nagyon alacsony lángon összefőztem.

A krumpligombóchoz a burgonyát megfőztem, majd krumplinyomóval összetörtem. Hozzákevertem annyi lisztet, amennyit felvett, majd megsóztam. A tésztának kissé nyúlósnak, de már formálhatónak kell lennie. Egy lábasban vizet forraltam, a burgonyából gombócokat formáltam, majd a lobogó vízbe dobtam. Megvártam, míg feljönnek szép sorban a víz tetejére és már ki is szedtem. 

Az elkészült vadast még kicsit ízesítettem a szám íze szerint és már tálalhattam is.

Nagy sikert aratott itthon, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy máskor is el fogom készíteni, mert gyerekjáték. Titeket is csak buzdítani tudlak: Ha attól féltek, hogy komplikált, nem olyanra fog sikerülni, amilyenre szeretnétek, megnyugtatásul: Vállaljátok be, megéri. ;)

Boldog, jó étvágyat hozzá!
20181104_153718_fotor1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr3814352351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adil86 2018.11.06. 08:16:04

Üdv. Csak egy tipp, én előbb lepirítom a húst - elősütőm, szeletben, zsíron - és csak utána rakom össze a zöldséggel. Nem lesz főt hús jellege.

Schulz Veronika 2018.11.06. 08:18:27

@Adil86: Köszi a tippet, majdnem ugyanígy jártam el, ahogy írod, csak először megfőztem a húst, utána pirítottam le:"Tekintve, hogy nem rajongunk a főtt húsért, a korábban megfőzött karajszeleteket egy serpenyőben pár perc alatt kissé átpirítottam."
Ezek szerint hasonló az ízlésünk. ;)
süti beállítások módosítása