Saját Otthon Projekt

Így lett a friss medvehagymából juhtúrós pogácsa

Így lett a friss medvehagymából juhtúrós pogácsa

2019. 03. 24. Schulz Veronika

Megérkezett a tavasz első, gasztronómiai hírnöke: a medvehagyma.

Mikor beköszönt a szezonja, szinte a csapból is medvehagymás receptek folynak, igaz, én ezt cseppet sem bánom, mert nagyon szeretem. Legyen szó akár kelt tésztáról, levesről, vagy az olajban eltett változatáról.. Nálam mindegyik nyerő. 

Pár napja már ácsingóztam egy kis pogácsa után, így a magamhoz intézett kérdésre, miszerint: "Mi kerüljön ma fel a blogra?" pillanatokon belül meg is érkezett magamtól a válasz: medvehagymás pogi! A juhtúróval való kiegészítés ötlete már a boltban, vásárlás közben vált számomra egyértelművé.

A tészta összeállítása egyáltalán nem megerőltető feladat, a hozzávalókat csak alaposan össze kell gyúrni.


1_9.jpgMáris mutatom, hogyan készítem:

Hozzávalók:
50 dkg tönkölyliszt +20 dkg fehér liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
1+1 tojás (1 megy a tésztába, egy pedig a kenéshez)
0,5 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg juhtúró
1-1,5 evőkanál tejföl
ízlés szerint medvehagyma
2 dkg só, csipet bors

A hozzávalókat szokás szerint a kenyérsütő gép segítségével dagasztottam: a liszteket kimértem, majd átszitáltam. Hozzákevertem a sót, feldaraboltam a vajat, azt is bele dobtam. A liszt közepébe mélyedést készítettem, beleütöttem a tojást, ezután következett a 2 dl tejföl. Hozzáöntöttem a tejet, belemorzsoltam az élesztőt és elindítottam a dagasztást. 

Következett az ízesítés: a megmosott és felaprított medvehagymát összekevertem a juhtúróval és 2 evőkanál tejföllel, kicsit ezt is sóztam, (éppen csak, mivel a juhtúró egyik fő tulajdonsága, hogy sós. :) ) és borssal ízesítettem. 

A 30 perces programból ez alatt körülbelül eltelt 10 perc, úgyhogy már keverhettem is a medvehagymás krémet a nyers pogácsa tésztához, a gép elvégezte a munka oroszlán részét helyettem. 
A bedagasztott tésztát 1-1,5 órára hűtőbe tettem pihenni. Mikor eltelt, lisztezett deszkán pogácsaszaggató segítségével kiszaggattam, a pogik már mehettek is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tetejüket megkentem a felvert tojással.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra légkeveréses fokozaton, ez idő alatt hagytam, hogy a pogácsák még jobban megkeljenek. Végül 20-22 perc alatt készre is sültek. 

Vendégvárónak is, de akár vacsora gyanánt is tökéletesen megállja a helyét: akár egy tartalmas leves kíséretében. Nálam nem lesz sem leves, sem vendég.. Egyszerűen csak fogom és belapátolom. :D (Ha marad, lehet, hogy a kollégák is kapnak egy kis kóstolót, ez még a jövő zenéje! ;)

Nektek milyen a kapcsolatotok bármilyen pogácsával? Milyet szoktatok legszívesebben készíteni?

1_9.jpg

Érdemes elkészíteni, amondó vagyok, mert isteni és megunhatatlan, egyetlen ellenérvet sem tudok felhozni!
Boldog, jó étvágyat hozzá! ;)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1814713451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.