Saját Otthon Projekt

Trió, ami a gasztro-mennyországba repít

Trió, ami a gasztro-mennyországba repít

2019. 05. 19. Schulz Veronika

Az idejét nem tudom, mióta kokettáltam már ezzel a "hármassal". Igaz, az sem könnyítette meg a dolgot, hogy az egyik fő összetevője igencsak szezonális, mindössze pár hétig élvezhetjük. Igen, jól tippeltek, ez nem más, mint a spárga. Nekem teljesen mindegy, hogy zöld, vagy fehér, mindkettőt nagyon szeretem. A zöldnek talán annyi előnye van a fehérrel szemben, hogy azt nem kell megpucolni. Márpedig a spárga tisztítása nem egy hálás feladat.  
Tegnap épp a boltban molyoltam, mikor kiszúrtam, hogy akciós.  Abban a pillanatban beugrott, hogy épp itt az ideje kipróbálnom a spárga, bacon/feketeerdei sonka, hollandi mártás triót:
20190519_181711_1_fotor.jpgPár összetevő kell hozzá, nézzük, melyek ezek:
1 csomag spárga (én most a zöld mellett adtam le a voksomat)
1 csomag feketeerdei-sonka (vagy bacon, vagy bármilyen füstölt sonka)
Mártáshoz:
3 tojás sárgája
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanél víz
pár csepp citromlé
só, bors
Igen, pont ennyi. Se több, se kevesebb.
A spárgák végeit (nagyjából 2cm-t) levágtam, a sonkákat hosszában félbevágtam és szorosan rátekertem a spárgákra. A sütőt grill fokozatra kapcsoltam, 180 fokon.
(Másik variáció: a spárgát lobogó vízben 5-8 percig főzzük, majd egyből jéghideg vízbe tesszük (ezáltal megállítjuk a tovább- forrás folyamatát). A főtt spárgát sonkába tekerjük, serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. )
Nekem valamiért most a grillezett változat jött be inkább. A spárgákat papírral bélelt tepsire tettem és 15 perc alatt meggrilleztem (egyszer átforgattam mindegyiket).
Amíg sültek, elkészítettem a hollandi mártást. Több receptet is elolvastam, azt gondoltam, hogy ez egy nagy kihívás lesz, de tévedtem. :D A tojássárgákat habosra vertem a vízzel, a vajat teljesen felolvasztottam. Egy lábasban vizet forraltam, mikor elérte a 100 fokot, ráhelyeztem még egy lábast, amiben a felvert tojás volt és folyamatos keverés mellett besűrítettem. A tűzről levettem és hozzákevertem az olvasztott vajat, lassan adagolva. Pár perc alatt besűrűsödött, úgyhogy már csak só, bors, citromlé kellett és el is készült. Közben a sütőben a sonka is csodás színt kapott, már tálaltam is.
Komolyan mondom, a fejemet verem a falba, hogy a repertoáromból eddig hogy hiányozhatott ez az isteni finomság? Miért maradt ki eddig?? Nem is értem. :D
Mindegy, a lényeg, hogy végre kipróbáltam, innentől kezdve rendszeresen fogok készíteni, ha lehetőség adódik rá. Lehet, hogy már holnap! :D
Ti próbáltátok már? Ha még nem, javaslom ennek gyors orvoslását, mert tényleg isteni finom!
Boldog, jó étvágyat hozzá!
20190519_180419_fotor.jpg
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.   

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9514835138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzinkronTájmi 2019.05.20. 20:00:35

Engem megvettél, hétvégén megcsinálom! :)

élhetetlen 2019.05.20. 23:47:12

Majd harminc éves sztori, a barátnőm kislányával próbáltam megszerettetni a spárgát. 8 év körüli lehetett. Párolt spárga, sonkával körbetekerve, az két centivel alacsonyabb sajtszelettel körbetekerve, hogy minden összetevő szépen látszódjon. Jaj, de jó, csak ezt a fehér izét nem kérem, és kidobta belőle a spárgát. (azóta már szereti).