Saját Otthon Projekt

Komposztálási gyorstalpaló kezdőknek és haladóknak

Komposztálási gyorstalpaló kezdőknek és haladóknak

2019. 08. 09. Diamia8

Nagyszüleim már gyerekkorom óta komposztálnak, de akkoriban még nem igazán értettem a lényegét és a jelentőségét. 

Természetesen azóta már rengeteg víz folyt le a Dunán és az emberek egyre jobban kezdtek nyitni a környezettudatos szemlélet és magatartás irányába. Márpedig a kerti zöld hulladék hasznosítása minden családi házban lakó embernek folytonos talajjavító-keverék utánpótlást biztosít. Sok önkormányzat már ingyen biztosít hozzá tárolót, így érdemes tehát utánajárni.

A házunk megvásárlásakor nekünk már adott volt a komposztáló és már tavasszal sikerült is szép mennyiségű komposztot kinyernünk, amely a frissen telepített fűnek valóban segített, hogy hamarabb kinőjön.

20271594_1280862_3a2ba7cce3c647125743da4260c83773_wm.jpg

A komposzt egyébként "szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett."

compost-pile-hands.jpg

Sokszor tapasztalom, hogy óriási kavarodás van az emberek fejében általában a szelektív hulladékgyűjtéssel és egyéb környezettudatos témákkal kapcsolatban. Nálunk a kislányom tudja a legjobban, hogy mit lehet komposztálni és mit nem, mert a másodikos környezetismeret tananyag része volt és ennek kapcsán én is jól körbejártam a témát. Most pedig megpróbálom Nektek is röviden összefoglalni a fontos információkat. ;-)

Mit tegyünk bátran a komposztba?

  • konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű, tojáshéj (összetörve)
  • kezeletlen papír
  • kerti hulladékok: a levágott fű, gallyak, falevelek, gyomnövények még magtalan állapotban 
  • szobanövények akár a földdel együtt
  • növényevő állatok ürüléke
  • faforgács, fűrészpor
  • állatszőr, toll

20271674_61dd5ead6a85a50e260bbab82a8f4f54_wm.jpg

Amit nem javasolnak bele tenni:

  • dió- és a (vad)gesztenyefák levelei, fenyők tűlevelei, mert növekedésgátlót tartalmaznak vagy túl savasak)
  • beteg (gombás, fertőzött) növényi részek, mert megfertőzik a komposztot és visszafertőzzük vele a növényeinket
  • A fertőzések elkerülése miatt a húsevő állatok ürülékét, állati tetemeket, csont, hús és főtt ételek maradékát se tegyük bele
  • széntüzelés salakja

paradicsom-szeptoria.jpg

Tilos beletenni, mert megmérgezi a talajt:

  • festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék
  • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok
  • elemek, akkumlátorok
  • festékkel kezelt faanyagok

 fakezelese1.jpg

A piacon rengeteg fajta, akár egészen pici méretű tároló is létezik már, de mi magunk is építhetünk maradék faagyagok segítségével. A magam részéről én inkább a zárható műanyagot preferálom, mert már gyerekkoromban sem szeretem az illatát. 

komposztalo.jpg

Most már mindenki számára egyértelmű, hogy mennyire pofonegyszerű az egész és a végén még hasznot is hoz! Igazán nagyszerű és mégis sokan inkább égetik a kerti hulladékot.

Pedig az égetés tilos, mert hihetetlenül szennyezi a levegőt. A Hulladékvadász  kampánya annak idején arra hívta fel a figyelmet, hogy 1 kupac avar 6 órás égetése megfelel 250 busz 24 órás folyamatos közlekedésének. Ugye, hogy mennyire sokkoló?

ne-egess-komposztalj-jon-alapitvany-borito-1024x538.jpg

Remélem a kis gyorstalpaló bejegyzésem meghozta a kedvet a nagy komposztálási hadművelethez! Induljon hát a komposzt gyártás! ;-)

Ha pedig bővebben érdekel a téma, akkor az alábbi linkeken mélyebbre áshatjátok magatokat a komposztban (forrásként is használtam őket a bejegyzésemhez):

A képek forrásait pedig rájuk kattintva találjátok.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.    

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr6514890400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.08.11. 08:01:17

Komposztálni jó!
De ha már olyan jól kiszámoltad az avar égetés / kontra busz közlekedés összefüggést, akkor számold ki ennek a bazi nagy műanyag tároló előállítási, szállítási, majdani hulladék kezelési környezetterhelését is!

Diamia8 2019.08.11. 09:20:52

@clemens: látom, hogy sikerült pontosan elolvasni a cikket.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.08.12. 14:02:48

@clemens: mínuszos az ökológiai hatása egy ilyen tárolónak, a fa persze valahogy szerintem is autentikusabb, évtizedekig szolgál, fölösleges hülyeséget beszélni állandóan, a műanyagok a legjobb, legsokoldalúbb, legtartósabb anyagok, amik rendelkezésünkre állnak —legfenntartható bbak is tkp. a legtöbb esetben, legfeljebb nem tudsz róla

Nancsibacsi 2019.08.12. 15:15:19

@A kiló nem százat jelent.: Mi az hogy mínuszos az ökológiai hatása? Rossz az ökológiának?
A műanyag komposztáló láda menő, 20 év alatt az UV sugárzástól elöregszik, ez alatt az öregedési folyamat alatt csomó mérgező anyag szabadul fel belőle. Ettől függetlenül tényleg jobb mint elégetni a cuccot, de ha a telek sarkába raksz egy szemétdombot - amire csak azt rakod amit a komposztba raknál ugyanott vagy.
süti beállítások módosítása