Saját Otthon Projekt

Egy tornácos parasztház átalakulása a mai kor igényeinek megfelelően

Egy tornácos parasztház átalakulása a mai kor igényeinek megfelelően

2020. 01. 28. Diamia8

Köztudottan rajongok a régi házakért és éppen ezért szeretem a blogon is bemutatni, hogy értő kezek segítségével hogyan lehet a mai kor igényeinek tökéletesen megfelelő otthonná varázsolni őket.

Mai házbemutatónk is tökéletes példája a családi örökség átmenekítésére és kiváló inspiráció lehet hasonló felújításban gondolkodóknak. Maga a ház, Ilona (Smarthome Lakberendezési Stúdió) szerint eredetileg tornácos parasztház lehetett, de ezt a jellegét a többszörös át-és hozzáépítések miatt már csak kis részben őrzi. A ház története egyébként hosszú időre nyúlik vissza, legalább már a harmadik generáció lakik itt. 

img_9344.jpg

img_9347.jpg

img_9348.jpg


Ilonáék eredetileg csak festetni szerettek volna, de szembesültek azzal, hogy annyi minden szorul cserére vagy felújításra, hogy ennyivel nem ússzák meg. Egyértelmű volt, hogy a padlóburkolatot is és a nyílászárókat is cserélniük kell. Innentől pedig már úgy voltak vele, hogy érdemes a belső szerkezetét is úgy átalakítani, hogy az a mai kor követelményeinek is megfeleljen.

img_9350.jpg

img_9354.jpg

img_9342.jpg

img_9339.jpg

img_9335.jpg

Maga a ház 140 m2, de ebből egy 40 m2-nyi üzlethelyiség le lett választva. A fennmaradó részen két hálószoba, nappali, konyha-étkező, fürdő és egy előszoba osztozik.

Az eredeti alaprajzon is történt változtatás, mert a két hálószoba egymásból nyílt, illetve a mostani nappali nem kapott közvetlen napfényt, ezért a teraszról nyíló folyosót megszüntették.

img_9324.jpg

img_9329.jpg

img_9351.jpg

img_9357.jpg

img_9276.jpg

img_9314.jpg

A munkálatok alatt többször torpantak meg és menet közben kivitelezőt is váltaniuk kellett, így elég hosszúra nyúlt a felújítás, mert körülbelül 10 hónapig tartott.
 
Ilona nehezen választ kedvenc helyiséget a házban, de ha nagyon muszáj, akkor a konyha-étkezőre teszi le a voksát. Ott ugyanis minden berendezési tárgy (konyhabútor, étkezőgarnitúra, pad) felújított, mindhez köti őt valamilyen emlék. Ráadásul saját maga festett át a bútorok között elég sokat. 

img_9281.jpg

img_9282.jpg

img_9299.jpg

img_9300.jpg

img_9308.jpg

img_9312.jpg

Ilona az alábbira a legbüszkébb a házzal kapcsolatban:

"Nemrég olvastam egy posztot a házról, amiben azt írták, hogy csak a berendezése 50 millió forint. Nyilván aki egy kicsit is képben van a lakberendezési termékeket illetően, az tudja, hogy ez egy hatalmas tévedés. A berendezés összesen a függönyökkel, lámpákkal, radiátortakarókkal, bútorokkal, konyhai gépekkel 1,2 millió forint volt. 

Nagyon büszke vagyok rá, hogy ekkora összegből ilyen látványos dolgot tudtam kihozni. Nekünk lakberendezőknek fontos feladatunk, hogy a megrendelő pénzével jól gazdálkodjunk, és ugyanannyi összegből látványban, praktikumban sokkal többet kihozzunk, mint ahogy ő azt magától tudná. Egy jó lakberendező nem plusz költség egy ház építésénél, felújításánál, hanem lehetőség a spórolásra."

Ilona 2012-ben szerezte a lakberendezői oklevelét. Előtte valahogy úgy érezte, hogy nincs a helyén, és kell lennie valaminek, amit teljes odaadással tudna végezni. Egyáltalán nem tudta, hogy mit keres, amíg egyszer a férje megkérdezte, hogy miért nem tanul építésznek. Azt felelte, hogy az a pálya annyira nem vonzza, de lakberendező szívesen lenne. Rögtön másnap reggel beiratkozott egy lakberendező iskolába.

A jövőben szeretne egy új honlapot és több időt az inspirálódásra, mert jelenleg a rengeteg munka erre nem ad lehetőséget. 

Ilonával az alábbi elérhetőségeken találkozhattok:

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr415429148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2020.01.30. 05:40:49

A házat termikus szigetelés tekintetében is rehabilitáltátok? Ha jól értem, az ajtókat/ablakokat cseréltétek, de ha a falak és a tető nem kapott megfelelő szigetelést, sajnos csak félsiker a siker. Az alapzat felé veszített hőenergiáról ne is beszéljünk.
Semmivel sem akarom kisebbíteni az eredményt, a fotók alapján le a kalappal. Csak sajnos ez a rákfenéje a régi házak felújításának, a klímaváltozás kontextusában a leves bizony többe kerülhet, mint a hús.

tiduj 2020.01.30. 05:40:53

Szerintem az 1,2 milliónál véletlenül odakerült az a tizedesvessző. Nincs realitása ugyanis ennyiből teljesen berendezni konyhagépekkel együtt egy ekkora házat, ilyen minőségben.
süti beállítások módosítása