Saját Otthon Projekt

Egy minimalista szemléletű blogger budapesti otthona

Egy minimalista szemléletű blogger budapesti otthona

2021. 01. 24. Diamia8

Ha az elkövetkező évek meghatározó irányzatait kellene megjövendölnöm, akkor legelsőnek a minimalizmust és az ezzel járó életmódot jelölném meg. Hiszen egyre többen ismerik fel a fogyasztói társadalom árnyoldalait és fogyasztói magatartásuk megváltoztatásával igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat.

Természetesen ez az életmód a lakberendezésen belül is hatalmas változásokat hozhat, ahogy egyre többet hallanak az emberek a minimalizmusról, egyre többen kezdenek el tudatosabban vásárolni és próbálnak elszakadni a tárgyaktól való függéstől.

A Kacatmentes Otthon bloggere, Bitay Andi már jó ideje elindult ezen az úton és ezáltal sikerült kis lakásukat kényelmes családi otthonná varázsolnia. Mai bejegyzésben bekukkanthattok lakásukba és megismerkedhettek történetükkel. Ráadásul első kézből származó tippeket is olvashattok, ha ti is a kacatmentesítés útjára lépnétek. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

8dd_1021-2.jpg

Mióta laktok itt és a mi lakásvásárlás története?

Ezt a picike, másfél szobás lakást nagymamámtól örököltem. Nem terveztem sokáig itt maradni, de megszerettem a lakást, a környéket és a szomszédokat. Mindig voltak olyan hiányosságok, amikre nagyon vágytam, például egy erkélyre vagy csendesebb utcára, de közben rendkívül imádom a napos szobákat, a nagy ablakokat, a Duna és a belváros közelségét. Lassan 10 éve itt lakom, időközben férjhez mentem, a kisfiam iskolába fog menni, de eddig minden életszakaszban kiszolgált minket ez a kis lakás. 

8dd_1056-2.jpg

Mekkora a lakás, mik a fő jellemzői, milyen helységei vannak?

A lakás picit több, mint 40 négyzetméter, másfél szobából áll, egy apró teakonyhából, előszoba, kamra, wc és fürdőszoba. Nagyon jó a kialakítása, mert mindkét szoba világos, szellős, a kisebb helyiségek azonban sajnos ablak nélküliek, amit nagyon hiányolok.

Aki eddig csak fotókon látta az otthonunkat, az első látogatásnál mindig meglepődik, hogy nagyobbnak gondolta a képek alapján, ugyanakkor a méretei ellenére tágas érzetet tud kelteni és otthonos. Nagyjából egy éve bérlünk egy tárolót a házban, így a gyerekbiciklinek, felújításból maradt anyagoknak és egyéb nem folyamatos használatban lévő dolgoknak is lett helye. 

8dd_1027-2.jpg

Hogyan formáltátok az ízlésetekre?

Eléggé elhanyagolt állapotban volt a lakás, amikor beköltöztem, de mivel akkoriban szinte csak aludni jártam haza, így a minimális felújításon kívül nem nagyon érdekelt a dolog. Később a férjemmel már elkezdtük apránként felújítani és a személyiségünkhöz igazítani a lakást. Akkoriban a modern, városias, monokróm térben éreztük jól magunkat, ezért sok feketét és fehéret használtunk nem csak a bútorok terén, hanem a tapéta és a fürdőszobai csempe is ilyen lett. Aztán ez is megváltozott, tovább formálódott az ízlésünk és a természetesebb, skandináv stílus felé mozdultunk.

8dd_0980-2.jpg

Lekerült a karakteres tapéta, fehérre és szürkére festettük a falakat, a súlyos fabútorok helyett minél szellősebb teret álmodtunk meg, ami egyszerre sugárzik melegséget, természetességet és letisztultságot.

Nem titok, hogy szeretnénk a közeljövőben egy kicsit nagyobb lakásba költözni, ezért egy évvel ezelőtt már úgy vágtunk bele a felújításba, hogy az ne hátráltassa az ingatlan értékesítését, ugyanakkor teljesen a magunkénak érezzük, amíg itt lakunk. Most a világos színek, a növények és a meleg anyagok jellemzik a teret leginkább.

8dd_1030-2-2.jpg

A lakás melyik része lett a kedvenced és miért?

Amilyen kicsi a lakás olyan sok kedvenc helyem van benne. Szeretek az ablakkal szemben ülve dolgozni az asztalnál, hogy lássam a felhőket, könyvet olvasni a kanapén vagy a nappali közepén lévő szőnyegen ülve játszani a fiammal. Ugyanakkor imádok sok időt tölteni a konyhában és nem feltétlenül főzéssel. Nagyon jó elvonuló zug lett, ahol nyugodtan dolgozhatok, videót nézhetek vagy csak összeszedhetem a gondolataimat. 

8dd_1013-2.jpg

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy olyan lakást sikerült kialakítanunk, ahol jól érezzük magunkat, méretei ellenére megtaláltuk benne a helyet a különböző tevékenységekhez és másoktól is azt a visszajelzést kapom, hogy ez egy kellemes, pozitív érzésekkel feltöltő hely. 

Mit csinálnál máshogy?

A fürdőszobát! :) Úgy, ahogy van. A fekete csempe és járólap nagyon vagány választásnak tűnt, de annál kevésbé praktikus. Ráadásul az ízlésemnek sem felel meg ma már. Nem utálom, de ha újrakezdhetném, akkor más irányba mennék a felújítás során. 

Milyen lakberendezési irányzatok állnak közel hozzád és miért?

Szeretem nézegetni a skandináv és vidéki otthonokat. Ezek inspirálnak leginkább. 

8dd_1037-2.jpg

Hogyan kerültél kapcsolatba a fenntartható életmóddal?

Szerintem a minimalizmus és a környezettudatosság kéz a kézben jár. A fogyasztás tudatos csökkentésével és az önismeret elmélyítésével természetes módon megjelenik az embernél a környezet megóvására való igény. 

Milyen változásokat eredményezett a lakberendezést illetőleg és ezáltal az otthonotokban?

Talán a leglátványosabb változást az hozta, hogy ha tudunk, akkor inkább használt bútorokat vásárolunk, természetes anyagokat választunk vagy kézzel készített tárgyakat. Nem használok bolti tisztítószereket a takarításhoz, hanem szinte mindent magam készítek szódabikarbóna, citromsav és ecet segítségével. És persze a sok növény, ami a legszebb dekoráció szerintem minden otthonban. 

8dd_1024-2.jpg

Mikor kezdtél el blogolni és miért?

Nagyjából 7-8 éve kezdtem el blogolni, akkor még anonim módon. Akkoriban újságíróként dolgoztam és szakmai cikkeket írtam, de nagyon hiányoztak a lazább témák és vonzott a lakberendezés témaköre. Eleinte még inkább cikkeket írtam a blogomra, aztán fokozatosan engedtem egyre nagyobb teret a személyességnek. Nagy lépés volt számomra, amikor először kiírtam a nevemet az egyik bejegyzéshez- :)

8dd_0978-2.jpg

Hogyan változott a blog tematikája a fenntartható életmód hatására?

Mindig nagyon figyeltem arra a környezettudatosság témájával kapcsolatban, hogy ne tüntessem fel magam szakértőként. Bejártam egy utat, ami során újabb és újabb „zöld” dolgokkal ismerkedtem meg és megmutattam a blogomon és az Instagramon azt, hogyan haladok, mi vált be nekem, milyen kis lépéseket tettem. Egy időben csak ez foglalta le a gondolataimat, igyekeztem a legjobbaktól tanulni, most pedig már mindezt a tudást beépítve a halmozásoktól mentes, önazonos és kacatmentes otthon kialakításán dolgozom. 

8dd_1079-2.jpg

Milyen gyakorlati tanácsaid vannak azoknak, akik most fognának bele a fenntartható életformába a lakberendezést tekintve?

Ha valami új dologra van szükségem, akkor először mindig használtan próbálom beszerezni. Persze mindent nem lehet, ezért utána megnézem, hogy készít-e hazánkban valaki ilyet, és  ha nem sikerül így sem beszereznem, akkor következő lépésként fordulok a bútorboltokhoz, webshopokhoz.

Igyekszem természetes vagy újrahasznosított anyagból készült bútorokkal, kiegészítőkkel körülvenni magunkat. Valójában sokkal kevesebb dologra van szükség egy lakásba, mint sokan gondolnák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a saját igényeinkhez igazodjunk és ne a lakberendezési magazinokban látott csodaotthonokhoz. A legfenntarthatóbb tárgy az, amit meg sem veszel. 

8dd_1074-2_1.jpg

Mik szerinted kezdéskor a legnagyobb buktatók a magyar embereket tekintve?

Nem szeretünk használt dolgokat venni, mert az társul a fejünkben hozzá, hogy az valami lenézendő dolog. Ugyanennek a társadalmi élménynek az eredménye az is, hogy szeretünk halmozni és a megszerzett tárgyainkba kapaszkodni. A baj csak az, hogy ezek a tárgyak hamar kiüresednek, feleslegessé válnak, elromlanak és így alakul ki a kacatokkal teli otthon.

Ugyanakkor muszáj megemlítenem, hogy a tartós és minőségi termékek alapvetően drágák a magyar ember pénztárcájához mérten, ezért én első sorban a minimalizmusban hiszek. Hatalmas lépés a környezettudatosság felé már az is, ha megfontoltan vásárolunk és azt használjuk, amink már van.  

8dd_1082-2.jpg

Tapasztalataid alapján ilyenkor feladják vagy folytatják az emberek?

Sokan azért adják fel a változtatást, mert kezdetben több utánajárást igényel megtalálni egy információt vagy egy tárgyat, ami egyedi, jó minőségű, hazai vagy nem új. Egyrészt nem érdemes kapkodni, másrészt később ezek a folyamatok gyorsabbá válnak. Kis lépésekben érdemes haladni, jobban megismerni önmagunkat és apránként új szokásokat bevezetni, nem pedig egyik napról a másikra várni a csodát. 

8dd_1043-2.jpg

Hol lehet téged megtalálni a közösségi médiában? 

8dd_1024-2.jpg

Nagyon köszönöm Andinak az interjút. Remélem, hogy egyre többen próbálnak majd apró lépésekben változtatni életmódjukon az elkövetkező években. A magam részéről abban hiszek, hogy ha mindannyian csak picit változtatunk a szokásainkon, akkor az összességében hatalmas változást fog eredményezni. 

Szeretem olvasni Andi blogját és régóta tagja vagyok a Facebook csoportjának is, ahol baráti és segítő közösség fogadja a kezdő kacatmentesítőket is. Bátran ajánlom tehát a csoportot olyanoknak, akik változtatni szeretnének, de még nem tudják, hogy hogyan induljanak el az úton.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr2116400882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása