Saját Otthon Projekt

Feltörekvőben: a perui konyha

Feltörekvőben: a perui konyha

2015. 02. 17. Schulz Veronika

A perui konyha kezd betörni a köztudatba. Nem is csoda, hisz földrajzi elhelyezkedése tökéletes: dzsungel, havas hegyek, sivatag, és pálmafás tengerpart egyaránt megtalálható területén, ahol rengeteg zöldséget és gyümölcsöt termelnek.

Főétkezésük elengedhetetlen hozzávalója továbbá az igazi, friss hal. Az első étel, amit ma szeretnék bemutatni egy rendkívül egyszerű recept, valószínűleg pont emiatt készítik szívesen. Ez nem más, mint a Cebiche. Semmi más nem kell hozzá, mint citrom, hal, aji (apró, erős paprika,) hagyma és só. Tulajdonképpen ez egy egyszerű marinált hal-recept, sosem készítik fagyasztott halból.

Cebiche de pescado de Restaurante Sonia-2240

Ahogy kicsit kutatgattam, olvasgattam, sok olyan ételt láttam, amit nem biztos, hogy kipróbálnék. Peruban olyan állatokat is elfogyasztanak, amelyek Európában igencsak kivernék a biztosítékot. Engem már ledöbbentett az alpakka is (bár megesszük a szarvast és őzet is, ugyanolyan növényevők ezek az állatok is.

Rátaláltam az ún.Lomo Saltado nevű ételre, amit alpakkából illetve- és itt szerintem nincs olyan nagy kontraszt, csirkéből is készítenek. Valahogy úgy kell elképzelni,mint mondjuk nálunk a Brassóit.

lomo2

A tengerparton előszeretettel fogyasztják a Tacu-Tacu, Ez kisütött bab és rizs keveréke, amire panírozott húst raknak, hagymás szósszal.

tumblr-lip2h3gic81qel2ujo1-500-jpg

 

Sok helyen megtalálható az érdekes nevű Pachamanca, ami föld alatt forró köveken sütött vegyes húsokat jelent különféle fűszernövényekkel.

PM_930_6529_PACHAMANCA LLATINA_2011

Ha ez csirkéből készül, szívesen megkóstolnám :P

A dzsungelben a meleg miatt leginkább hűsítő gyümölcsöket fogyasztanak, pl a banánt kisütik vagy masszát készítenek belőle. valamint a könnyen elkészíthető halakat, mint a képen látható Paiche:

Filete-de-paiche-del-Amazonas-con-majado-de-yuca-y-plátano-con-chimichurri-de-cocona-y-charapita

Nemzeti italuknak a Pisco, a mi a törkölypálinkához hasonlít, bár ezt az italt inkább a chileiek vallják magukénak.

santiago-queirolo-pisco-uva-quebranta-peru-10415483

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem megismerni hétről-hétre a világ fantasztikus konyháit, új alapanyagokat felfedezni, kicsit kizökkenni ezáltal a szürke (nem 50 árnyalatából) hanem inkább a hétköznapokból. :)

Ha tehetitek, próbáljátok ki az itt látott ételeket.

A képek forrásait rájuk kattintva találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4312573001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása