Saját Otthon Projekt

Afrikai kitekintő: Etiópia

Afrikai kitekintő: Etiópia

2015. 02. 10. Schulz Veronika

Etiópiáról gyanítom, mindenkinek ugyanaz jut eszébe. A régi rossz vonalkódos viccek és a vékony nagypocakos gyerekek. Pedig ez az ország több ennél, kulináris szempontból biztosan. Magyarországon nem igazán lehet találni Etióp éttermet, Amerikában már kezdik felismerni a sokszínűségét. Nézzük hát, milyen érdekességekkel találkozhatunk e remek konyhában.

A reggeli mint tudjuk, a legfontosabb étkezés. Egy hagyományos etióp reggeli alapja az Injera, melyet úgy használnak, mint mi, a fehér kenyeret. Nekem kicsit olyan a kinézete, mint itthon a  palacsintának, csak ebben több a lyuk. :) Teff- lisztből készül, mely az Etióp- fennsíkon őshonos gabonaféle.

Erre azt pakol az ember,amit csak szeretne. Akár káposztát, paradicsomot, lencsét, uborkát, céklát, bármit:

injera

Erre teszik a Shiro-t. Ez nem más, mint sárgaborsó, hagyma és Berbere ( ez egy fűszerkeverék, főbb összetevői: chilli, fokhagyma, gyömbér, kardamom, szegfűbors, fahéj, görögszéna, bors, szegfűszeg és ajowan):

Shiro

Nem tudom, hogy Ti vagytok vele, de én szívesen megkóstolnám, egész fantasztikus reggeli lenne.

Az Alicha egyfajta zöldségragu, melyet általában idényzöldségekből készítenek, gyömbérrel megspékelve:

Alicha

Természetesen konyhájuk nem csak vega, főételként gyakran kerül az asztalra húsétel is, mint pl. a Doro wat, ami csirkehúsból és tojásból áll. Hasonló, mint nálunk a pörkölt, melyből nem hiányozhat a Berebere.

doro wat

 

A Kitfo, másnéven marhatatár, enyhén fűszeres, melyet túróval, paradicsomsalátával kínálnak:

Kitfo

 

Nekem első ránézésre szimpatikusnak tűnnek ezek az ételek, biztos vagyok benne, ha Magyarországon is felfedezik ezt a fantasztikus és sokszínű világot, biztosan meg fogom kóstolni .

És Ti?

Jövő héten újabb izgalmas kulináris kulisszái mögé fogunk bepillantani. Hogy hova? Még én sem tudom biztosan. :)

A képek forrásait rájuk kattintva találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr3812572989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása