Kevesen tudják rólam - illetve nem is nem is nagyon volt apropója, minek is jelentettem volna be - hogy, középiskolába, egy kertészeti szakközépiskolába jártam.
Hogy kapcsolódik ez a mai bejegyzéshez? Máris meg fogjátok érteni. Annak idején, tekintve, hogy szakközépiskoláról beszélünk, hetente egyszer, egy napunk gyakorlat volt. Ahogy visszaültünk az iskolapadba, tudtuk, hamarosan kezdetét veszi a szüret.
Azt hiszem, hogy a balatoni borvidéket nem kell senkinek sem bemutatnom, bár bevallom, nem vagyok oda a balatoni borokért. Kövezzetek meg ezért! :)
Készíts mennyei ételeket egy kis bor felhasználásával!
Az iskola a környező településeken, vagy azok közelében különböző területeket bérelt, mi pedig ezeken a területeken végeztük a gyakorlatot. Tulajdonképpen mindenki jól járt ezáltal: a tulajdonos, mert a földje művelve volt, az iskola is, mert amit itt termelt, az az övé volt és valahol mi is, mert a gyakorlati tudást tulajdonképpen itt szereztük meg.
Nem mondom, hogy minden alkalommal boldogan kezdtük meg a szüreti időszakot, előfordult, hogy egyszerűen kedvünk nem volt hozzá, vagy az időjárás nem volt kedvező. Teljesen mindegy volt, hogy esik-e az eső, fúj-e a szél, a szőlőt le kellett szüretelni, leginkább azért is, mert az iskolának saját borászata volt. Tudtuk, hogy nap végére ragadni fogunk, talán szerzünk pár darázscsípést is, de így összességében, mostani fejjel visszagondolva, nagyon jó kis időszaka volt ez az életemnek.
Beköszöntött az ősz, ezáltal kezdetét veszi a szüreti időszak, én pedig ilyenkor gyakran nosztalgiázom, eszembe jutnak ezek a régi kedves emlékek.
Éppen ezért arra gondoltam, hogy összegyűjtök pár olyan ételt, amely összeköthető a szürettel, illetve az ősszel, de természetesen ugyanezen fogások az év egy más időszakában is elkészíthetőek.
Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a hozzávalók beszerzése ilyenkor egyszerűbb lehet, nem mellesleg, költséghatékonyabb is. Az iskolakezdés sok mindenkinek megviseli ilyenkor a pénztárcáját, érdemes olyan ételeket készíteni, melyek beleférnek a büdzsébe.
Bátran variálhatjuk a különböző fogásokat: a szőlő tökéletes alapja lehet akár egy salátának, húsételnek, bárminek:
A teljes recept itt érhető el
A tésztasali ezen a linken található
Ebben az időszakban előszeretettel készítettek egytálételeket. Teljesen logikus döntés, ha csak arra gondolunk, mennyi munkával jár az év ezen időszaka. Időt spóroltak vele, de energiát is adott. Érdemes nekünk is egytálételben gondolkodnunk, hiszen bőséges, laktató, nem mellesleg pénztárcabarát is:
Ez a recept olyan, mint nálunk a rakott kel:
Ez a lassú tűzön főtt borjú erdei gombákkal, szemet gyönyörködtető látvány. Természetesen készíthetjük másféle húsból, akár sima, csiperke gombával:
A sütőtökből készült ételeket számtalan módon lehet variálni, levesként, főételként, de akár desszertként is megállja a helyét:
Levesnek elkészítve én például nagyon szeretem:
A desszertet ki ne felejtsük!
Igaz, ezek az ételek inkább már a szüret eltelte után lesznek aktuálisak, ha csak, nem maradt tavalyról olyan must, amelyet még simán fel lehet használni az ételek elkészítéséhez. Bár, bevallom, ehhez nem fűzök túl nagy reményeket. :) Mindenesetre, bátran öntsük a bort az ételbe, elrontani nem fogja, az sicher!
Tökéletesen passzol ehhez a steakhez:
A paradicsomos húsgombócokat mindenki szereti. Nyugodtan turbózzuk fel egy leheletnyi vörösborral. (Vagy kicsit többel :) )
Rengeteg csodálatos fogással örvendeztethetjük meg magunkat és a családot ősszel is, hiszen annyi csodálatos alapanyag áll még ilyenkor is a rendelkezésünkre, kísérletezzetek bátran, érdemes olyan fogásokat is elkészíteni, amit egyébként nem készítenétek el.
Nektek van kifejezetten őszi receptetek? Szívesen próbáltok ki új dolgokat?
A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok.
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.
Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.