Saját Otthon Projekt

Műanyag-csökkentés, avagy tudatosság a konyhában

Műanyag-csökkentés, avagy tudatosság a konyhában

2018. 08. 18. Schulz Veronika

Nem mostanában olvashattatok tőlem cikket, mert egy kis visszavonulót fújtam, de ennek megvolt az oka. Viszont jelentem, hogy visszatértem és remélem pár embernek örömöt okozok ezáltal.

A mai bejegyzésemben azonban nem lesz szó konkrét termékről, nem egy hagyományos recept van fókuszban. Azonban olyan égető problémára szeretném felhívni a figyelmet, amivel mostanában egyre többet foglalkoznak az emberek, beszélnek róla. Mert beszélni KELL róla!

Napok óta ez a téma jár a fejemben, illetve az, hogy ebben a bejegyzésben mi az, amire mindenképpen ki akarok térni, mely momentumok a legfontosabbak. Ez pedig nem más, mint a környezetszennyezés, az a rengeteg mocsok és borzalom, amit mi, emberek produkálunk nap, mint nap.

A rengeteg hulladék, amellyel a környezetünket szennyezzük. Nem gondolom, hogy egymagam fogom megváltani a világot, azonban ha mindannyian elfordítjuk a fejünket, soha, semmilyen változás nem fog bekövetkezni. Egy EU felmérés szerint a magyarok fejenként 379 kg szemetet termelnek évente. Ez borzasztó sok. Mint tudjuk, ez a szám minden országban változó lehet, de ha nem kezdünk el valamit tenni, sajnos ennek nagyon rossz vége lesz:

animales_atrapados.jpg03th-sciplastic.jpg

344612895-jpg.jpg

plastic-waste-shutterstock_426187984-72dpi.jpgplastic-waste-visakhapatnam-web.jpg

Nem túl felemelő képek, ugye?

Éppen emiatt kezdtem el az utóbbi időben én is kicsit jobban odafigyelni, szeretném csökkenteni az általam és a közvetlen környezetemben élők megtermelt évi szemétmennyiségét.

Hogy én mit tudok tenni? Sokkal, sokkal tudatosabban kell a háztartást vezetni. Most elsődlegesen a konyhai tudatosságra gondolok, de rengeteg oldalról meg lehetne közelíteni a témát. Nem olyan régen beszélgettem a bátyámmal, ő már egy ideje tudatosan odafigyel a vásárlásra/szemétkibocsájtásra. Az egész beszélgetés a napi vízfogyasztásból indult, majd áttértünk arra, hogy folyamatosan vásároljuk a rengeteg műanyag palackozott vizet. Ő mutatta meg számomra erre a problémára a megoldást:

Ballonos víz
Számos oldal kínál kedvező ajánlatokat. Kibérelsz egy automatát, és egy bizonyos mennyiségű megrendelés felett ingyen házhoz szállítják. A ballon (ez arra vonatkozik, amit kifejezetten én néztem) 19 literes, betétdíja 2500,- Ft.

Két ballon megrendelése esetén pl. ingyenesen hozzák ki. Nincs műanyag palack, nem kell cipelni és a környezetet sem szennyezzük. Esetleg ihatunk csapvizet. Itt Pesten például én nem iszom csapból, de ha otthon vagyok Balatonon, akkor igen és semmi bajom vele.

54fec516a495b4_16974842.jpg

57a4363c908082_70888180.jpg

Másik égető probléma a műanyag szatyor-vásárlás. Nem győzöm hangsúlyozni: NE!1529312546.png

Én már csak vászontáskával járok boltba és ha lehet, nagy ívben kerülöm a műanyag zacskók felhalmozását. Valamelyik nap mesélte az eladó a szemközti boltban, hogy egy hölgy vásárolt nála, többféle zöldséget. Mindegyik zöldséget külön műanyag zacskóba tette, még a paprikát is, amiből egy darabot vett. Az eladó finoman jelezte, hogy van papírzacskó is, mire a hölgy felháborodottan:" - Miért, sajnálja???"

Azt hiszem, mázlija van a hölgynek, hogy nem voltam ott.

Manapság már rengeteg üzletben megtalálhatóak a vászon-szatyrok, ráadásul trendibbnél trendibb kivitelben. Miért olyan fájdalmas egyszer megvenni valamit és utána odafigyelni, hogy ne hagyjuk otthon?
organic-cotton-shopping-bag-midnight-grey-with-grocery-600x600.jpgNem beszélve arról, hogy egy vásárlás alkalmával megfigyelhetitek, mennyi felesleges műanyagot vagyunk kénytelenek hazavinni. 

Például:

-Felvágott - pultban vásárolsz. A párizsit becsomagolják papírba. Hazaérsz, kibontod és lám.. ott az a fránya műanyag. Igen, azért, hogy ne áztassa át a papírt. Azt azonban jó, ha tudjuk, ha ebben a csomagolásban hagyjuk, sokkal hamarabb megromlik, amit aztán dobhatunk ki, növelve a háztartási hulladékot. 

huscsomagolo_papir_folias_papir.jpg

- Vagy egy másik kedvencem az egyik szupermarket kínálatából. Májkrém, műanyagba csomagolva.. Gondolom, megvan mindenkinek. Na most. Ez a májkrém elérhető több ízesítésben, a szokásosnál kisebb kiszerelésben. Ez a többféle májkrém egyesével becsomagolva, majd mindegyik elhelyezve egy külön műanyag dobozban. Van ennek értelme?? Most komolyan!

dobozosmini.jpg

Amivel én megpróbálok hozzájárulni az az, hogy például a reggeli szendvicseket nem fóliába csomagolom, inkább beleteszem egy laposabb műanyag edénybe (nem egyszer használatos) légmentesen lezárom. 

Vagy például ugyanazt a sütőpapírt megpróbálom minél többször felhasználni. 
Szelektálom a szemetet. A péksüteményeket inkább papírzacskóban veszem meg. Redukálom az alufólia-használatot. Újrahasznosított papírból készült terméket vásárolok.

Napokig lehetne még ezt a témát taglalni, egy kis részére mindenképpen szerettem volna figyelmet szentelni, azt hiszem, ennek a cikknek hamarosan lesz folytatása. 

Ti odafigyeltek erre az égető problémára? Tudatosan vásároltok? Ha igen, hogyan, milyen praktikákat alkalmaztok? Írjátok meg, hogy minél többen okuljunk és minél többen odafigyeljünk, hiszen a jövőnk.... Rajtunk múlik!

A képek forrásait szokás szerint rájuk pöttyintve éritek el.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr414188633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2018.08.20. 17:17:32

Bocsi, de nálatok nincs bevezetve a vezetékes víz?!?!

OK, hogy nem ásványvíz, rendben. De mi a fenének a ballonos víz is egyáltalán? Szállítani kell oda-vissza, ami környezetszennyező stb. Nyisd ki inkább a csapot, ha szomjas vagy.

Schulz Veronika 2018.08.20. 17:27:43

Kedves Labasmaz!
A cikkben azt hiszem, elég világosan fejtettem ki,hogy nem mindenhol iszom meg a csapvizet. Lehet finnyásak nevezni, attól még nem lesz gusztusom a vasas, nitrátos, agyonklórozott, itt-ott büdös csapvizet meginni. A ballon az ész nélküli palackok vásárlását hivatott kiváltani..Egy opció, ajánlás, de nem kötelező :)

Janixyz 2018.08.20. 18:52:34

A pet palackos vizet (ditekt nem ásványvizet írtam, mert nem mindegyik az! ) sokkal egyszerűbb a konyhapultba szerelhető vízszűrővel kiváltani. Egy ilyen szűrőrendszer kiszedi a lebegő szemcséket (pl rozsda, homok), klórt, szagokat és igény szerint kiegészíthető pl arzén, vas szűrőkkel. Középkategóriás komplett szűrőrendszereket 30-35 ezer forintért már lehet venni. Ha egy kicsit utána olvasol és szeretsz barkácsolni 20 ezerben megáll. Típustól, hálózati víztől függően 5000-8000 liter vizet tud megszűrni. Csere szűrők ára kb 6000ft.
Számold mennyibe kerül 5000 liter ballonos víz. Ha meg a környezet szennyezést nézzük a ballonos vizet is dízel teherautóval viszik ki.

A bolti zacskókkal igazad van, én még pénzért sem engedném, hogy adjanak egyszerhasználatos zacskókat.

Schulz Veronika 2018.08.20. 18:55:06

Igen, már elkezdtem nézegetni ezeket a vízszűrő berendezéseket,egyre több jó tapasztalatot hallok. Szóval abszolút meggyőzhető vagyok, nekem a végeredmény a lényeg

Hivatásos Beszólóművész 2018.09.08. 08:19:10

Ha nem rakom zacsiba a különböző zöldség-gyümölcsöt, hogyan mérem le hogy eleget tegyek a bolt elvárásainak, hogy mindent külön lemérek?
Ha veszel 2 db paprikát, 4 paradicsomot és 3 almát azt is beleszórod a kola és a tej mellé?

Nem egyénként kellene design-facebook környezetvédőnek lenni, hanem össztársadalmilag. Ne rám legyen bízva a zacsi a tescoban, hanem legyen papírtálcázva egy előre meghatározott mennyiség és annyit lehet venni.
Olyan ez mint az otthoni szelektív gyűjtés, ha nincsenek megteremtve a feltételek hogy könnyen menjen akkor a lustaság fog győzni az átlag hétköznapon.
süti beállítások módosítása