Saját Otthon Projekt

A sütött kacsa mellét a füge chutney és a burgonyafánk teszi teljessé

A sütött kacsa mellét a füge chutney és a burgonyafánk teszi teljessé

2018. 12. 18. Schulz Veronika

Véghajrához érkeztünk, már mindenki hatalmas lázban ég, pár nap és itt a Szenteste.  A Facebookon rengeteg gasztronómia témájú csoportnak vagyok tagja, és napról napra érzékelem, egyre kardinálisabb kérdéssé válik a “ Ki, mit készít karácsonyra” kezdetű mondat.

Szokás szerint ezen a napon a szüleimnél leszek, nagy valószínűséggel 26-án  jövök majd vissza, valakinek két ünnep között is dolgoznia kell! :) Mindenesetre már én is elkezdtem gondolkodni, mivel tudnék majd besegíteni Anyukámnak, hogy ne neki kelljen mindent egyedül elkészítenie.

Tegnap este fogalmazhatunk úgy is, hogy főpróbát tartottam. Pár napja elkezdett egy recept mocorogni a fejemben. A végeredmény az eredeti ötlethez képest elég nagyot változott, összességében azonban kijelenthetem, elégedett vagyok a végeredménnyel.

Gyorsan be is vágtattam a szomszédban lévő Lidl áruházba, beszereztem az alapanyagokat és már neki is láttam. Nem a megszokott ízű rántott hal, vagy töltött káposzta, hanem egy istenien, egyszerűen megfűszerezett kacsamellre esett a választásom, megspékelve egy kis burgonyafánkkal és fügés, gránátalmás, áfonyás, lilahagymás chutney-val. Igen, igen, amilyen jól hangzik, pont annyira finom és különleges is.

20181217_114432_fotor.jpg

Mutatom is gyorsan a hozzávalókat:
Húshoz:
Fejenként 2 db bőrös, Húsfarm pecsenye kacsamell
ízesítéshez: só, bors, chili fűszerkeverék, egész rozmaring
Bluedino Camembert sajt
Burgonyafánk:
5-6 darab nagyobb szemű krumpli
Körülbelül 20 dkg Castello teljes kiőrlésű búzaliszt 10 dkg Castello fehér tönkölyliszt
Nagyjából fél evőkanál kacsazsír (bármilyen zsírt használhatunk)

Panírozáshoz szokásos liszt, tojás, zsemlemorzsa

Chutney:
2 darab gránátalma leve és magja
1 doboz áfonya
2 fej lilahagyma
1 üveg Deluxe füge chutney
½-1 evőkanál Deluxe balzsamecet-krém


Először a burgonyafánkkal kezdtem, ennek az elkészítése tart legtovább: A burgonyát megpucoltam, feldaraboltam és lobogó, sós vízben megfőztem, mikor elkészült, krumplinyomóval alaposan áttörtem. Hozzáadtam a zsírt, sót, majd apránként elkezdtem hozzáadagolni a lisztet, közben folyamatosan gyúrtam a tésztát. Akkor megfelelő a tészta, amikor már elválik az edény falától, de még szinte selymes a tapintása, gyönyörűen rugalmas. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Végül a szokott módon bepanírozzuk és forró olajban pár perc alatt készre sütjük.

Ezután a chutney következett: A hagymákat felaprítottam, egy fél evőkanálnyi vajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a gránátalmát, majd a füge chutney-t. (Édesítőszerre vagy cukorra nincs szükség, hiszen a füge édessége elég meghatározó) majd összeforraltam. Legvégén tettem bele a balzsamecet-krémet, mondhatni, ez volt a kegyelemdöfés :D

Legvégére hagytam a húst, hiszen frissen az igazi, ráadásul nem kell egészen 10 perc az elkészítéséhez:
Egy serpenyőt szárazon felhevítettem. Ez idő alatt a kacsamell bőrös oldalát egy késsel bevagdaltam. A fentebb leírt fűszerekkel ízesítettem. A felhevített serpenyőbe helyeztem a kacsát, először a bőrös oldalával és 2-3 percig sütöttem, majd mikor kell mennyiségű zsír kisült belőle, megfordítottam és a másik oldalát is ugyanennyi ideig sütöttem. A sütőt közben 180 fokra előmelegítettem és egy sütőben is használható serpenyőben további 5-7 percig sütöttem. Onnan tudjuk, hogy elkészültünk a hússal, hogy ha az ujjunkkal megnyomjuk, szinte “visszarúg” a hús, annyira rugalmas marad.

Már csak szépen kell tálalni és máris elkészültünk ezzel a különleges finomsággal, amelyről még az elején nem gondoltam, hogy szinte íz-orgiában lesz részem, köszönhetően a többféle íz párosításának.
Ha még bizonytalanok vagytok a menüvel kapcsolatban, akkor nyugodtan dőljetek hátra, mert ezzel biztosan nem fogtok mellé lőni! Ujjnyalogatásra felkészülni, boldog, jó étvágyat ehhez az ínycsiklandó finomsághoz!


20181217_114432_fotor.jpg

A bejegyzést a Lidl szponzorálta.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1614494172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása