Saját Otthon Projekt

Következő állomás: Norvégia

Következő állomás: Norvégia

2015. 02. 03. Schulz Veronika

Ma ellátogatunk egy kicsit Norvégiába.

Csak úgy, gasztronómiai szempontból. Érdemes kicsit körülnézni e remek konyha hozzávalói, összetevői között. Elsőként azt hiszem, mindenkinek a hal az, ami eszébe jut. Ezzel engem nem sikerült megfogniuk, ugyanis semmilyen halat, tengerből származó állatot sem vagyok hajlandó elfogyasztani. Nagyon sokféle úszkáló kis állatot megkóstoltam már, így senki nem mondhatja azt, hogy a kinézete miatt nem fogyasztom. Nem! Egyszerűen, nem bírom az ízét és ennyi. Térjünk vissza Norvégiába és lássuk, mi kerül náluk az asztalra nap, mint nap.

Kitűnő alapanyagokkal rendelkeznek, tiszta és  természetes hozzávalókat használnak. Konyhájuk sokszínű, változatos.

Rengeteg étterem alapvető ételei között megtalálható a füstölt, illetve a sós lében pácolt lazac, norvég nevén a Gravlaks:

gravlax

 

Természetesen nem maradhat ki a tőkehal, az ördög- és a lapos hal sem.

Szeretik a különleges húsokat is, gyakran fogyasztanak rénszarvast, jávorszarvast vagy siketfajdot.

Ez pl. rénszarvas hús, barna mártással:

Rénszarvas

A sajtkészítésben is élen járnak, van olyan, amit Norvégián kívül nem is nagyon ismernek. Ilyen pl. a Brunost, melyet kecsketejből készítenek különleges eljárással:

brunost

 

Népszerű étel továbbá a Spekamat, mely hasonló, mint nálunk a "zsírosdeszka". :) Leginkább sonkából és kolbászból áll, nyári estéken igazi könnyű vacsora, melyet ostyaszerű ropogós kenyérrel és tejföllel tálalnak.

725892_spekematweb

 

Rájöttek arra is, hogyan lehet az ételeket tartósítani természetesen. Szárított hal, füstölt hús, lepénykenyér, valamint Lutefisk, más néven: lúgozott hal:

Lutefisk

Vagy a Rakfisk, amely tulajdonképpen füstölt pisztráng:

Rakfisk

Az átlagos cukorfogyasztás országszerte alacsonynak mondható a többi európai országhoz képest. Emiatt édességet sem túl gyakran fogyasztanak. A norvég palacsinta, azaz a Lefser elkészítéséhez nem is kell cukor.

Lefser

 

Remélem, sikerült kicsit közelebbről megismertetnem Norvégia büszkeségeit és bízom benne, hogy kedvet kaptok ahhoz, hogy kipróbáljátok. :)

Mindenesetre jó volt kicsit elkalandozni, barangolni egy északi országban, a fjordok hazájában.

A képek forrásait rájuk kattintva találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8312572979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása