Közeledik a húsvét, mindenki készülődik. Van, aki otthont csinosítgat és van, aki a konyhában sürög-forog.
Mint tudjuk, a húsvét leginkább egy vallási ünnep illetve a tavaszi megújulást jelképezi. Szerte a világon két jelképe van: a tojás és a nyúl. A piros tojás Jézus vérét szimbolizálja, a nyúl a termékenységet.
Bevallom, nem vagyok egy vallását hithűen gyakorló ember, de én is szeretem a húsvéti hagyományokat. Nem beszélve a lakomákról, amiket ilyenkor csapunk. Az ilyenkor szinte mindenhol fellelhető ételek tulajdonképpen azok, amiket húsvét vasárnap az emberek a templomba vittek.
Tudtátok például, hogy a megszentelt sonka vizében főtt tojást "kókonyának" hívják?
Ilyenkor előkerül a friss, ropogós házi kenyér is. Szinte érzem az illatát:
Természetesen elengedhetetlen kelléke a kolbász és a főtt sonka. Nem tudom, ki, hogy van vele, de én hihetetlenül éhes lettem, így este 1/4 11-kor. :D
Illetve nem hagyhatjuk ki a főtt tojást, tormával vagy anélkül. Ennek elkészítéséhez akár a gyerekeket is bevonhatjuk, biztos élvezettel segítenének. :)
Végül, de nem utolsó sorban az én kedvencem, a kalács. Rengeteg fajta kalácsot készíthetünk és nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy azt sokan képzelik:
Illetve ne hagyjuk ki a bárányt, ilyenkor ez is nagy kedvencnek számít:
Ez az ünnep kicsit hasonlít a karácsonyhoz. Legalábbis abból a szempontból, hogy hajlamosak vagyunk ilyenkor is indokolatlanul sokat enni, falatozni. Aztán ha letelik a 3 nap, csak siránkozunk. Leginkább mi nők: már megint felszedtem pár kilót.
Nem baj, én így szeretem! :)
Hamarosan a receptek között találhattok majd olyan ételeket, amelyekkel felhasználhatjuk a maradékokat. Így semmi nem megy majd kárba, még véletlenül se.
A képek forrásait rájuk kattintva találjátok.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.